Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

22 tips om te besparen op je zorgverzekering 2023

22 tips om te besparen op je zorgverzekering 2023

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

De zorgverzekering is voor elke Nederlander een verplichte kostenpost. Als je het over de basisverzekering hebt, in ieder geval. Je kunt namelijk een zorgverzekering in alle soorten en maten afsluiten: het kan je tandartskosten dekken, je vaccinaties voor een trip naar het buitenland en de financiën voor die onvermijdelijke operatie aan je knie. Het is fijn dat we in ons land goede zorg hebben, maar het is ook fijn als je zo veel mogelijk kunt besparen op je zorgverzekering. Gelukkig zijn er verschillende trucjes om aan het einde van het jaar wat over te houden. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Vergelijk goedkoopste zorgverzekeringen 2023


Verschillende zorgverzekeringen met verschillende prijzen

Zoals je hierboven al las, is de basis zorgverzekering voor iedere Nederlander verplicht. Daarbij kun je een aanvullende zorgverzekering en een tandarts verzekering afsluiten, maar in deze gevallen mag je zelf weten of je daarvoor kiest of niet. Er zijn tientallen verschillende verzekeraars in Nederland waar jij terecht kunt voor een zorgverzekering, zoals Univé, HEMA, Zilveren Kruis en ZEKUR. De kosten voor een zorgverzekering kunnen erg verschillen, omdat je jouw eigen risico van 385 euro (in 2023) hoger kunt zetten (en minder premie betaalt) of het kunt houden op het standaard eigen risico, met een hogere premie. Je kunt vanaf tachtig euro tot in de vele honderden euro’s een zorgverzekering afsluiten. Verderop in dit artikel lees je hoe je het beste de goedkoopste zorgverzekering kunt vinden – want we behandelen eerst andere manieren om te besparen op je zorgverzekering.

Vergelijk goedkoopste zorgverzekeringen 2023


1. Breng zorgwensen in kaart

Voordat je aan de slag kunt om te besparen op je zorgverzekering, is het belangrijk om goed in kaart te brengen welke zorg je nodig hebt of denkt te hebben. Zonder deze informatie is het namelijk knap lastig om een zorgverzekering te vinden die echt goed bij je past. Heb jij een (chronische) ziekte waar je veel medicatie voor nodig hebt, of heb je bijvoorbeeld slijtage aan je gewrichten? Of heb je eigenlijk nooit iets op het gebied van je gezondheid? Noteer alles waar je last van hebt of last van denkt te krijgen, omdat je bijvoorbeeld erfelijk belast bent – net als de medicatie die je slikt. Zo heb je voor jezelf een duidelijk overzicht welke zorgkosten je (wellicht) gaat maken en kun jij je zorgverzekering daarop uitkiezen.

Beperkte zorgkeuze

Veel mensen hechten er waarde aan dat ze zelf kunnen kiezen naar welk ziekenhuis of zorgverlener ze kunnen. Wanneer je hier geen behoefte aan hebt, kun je kiezen voor een zorgverzekeraar met beperkte zorgkeuze. Je kunt dan in sommige gevallen geld besparen op het maandbedrag.


2. Vergelijk alle aanbieders

Vergelijk goedkoopste zorgverzekeringen 2023

Natuurlijk is één van de beste manier om te besparen op je zorgverzekering om een goede keuze te maken voor welke verzekeraar je gaat. Omdat de maandelijkse premie van een zorgverzekering uiteen kan lopen van tachtig euro tot wel in de honderden euro’s, kan het best een klusje zijn om te bepalen welke zorgverzekering het beste bij jou past én het goedkoopste is. Gelukkig zijn er allerlei websites waar je met een paar muisklikken kunt kijken welke passende zorgverzekering de meest zachte prijs heeft. Ga bijvoorbeeld naar de website van Independer of naar Poliswijzer.nl om in één klap meerdere zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken.


3. Verhoog je eigen risico

Je kunt ook op je maandelijkse kosten besparen door je eigen risico te verhogen. Dit is een vaak gebruikte manier om te besparen op de zorgpremie. Als jij maar weinig zorgkosten voor het komende jaar verwacht, kun jij in plaats van de verplichte 385 euro eigen risico ook dit bedrag tot bijvoorbeeld 885 euro verhogen. Dat zorgt ervoor dat je minder maandelijkse premie aan je zorgverzekeraar hoeft te betalen. Hoe hoger je eigen risico is, hoe minder je elke maand over hoeft te maken. Onze tip; doe dit alleen als je de gok wilt wagen – je weet natuurlijk nooit of je in het ziekenhuis terecht komt, en dan moet je in één klap je verhoogde eigen risico kunnen betalen.


4. Kijk naar polisvoorwaarden

Nu je aan het vergelijken bent geslagen, komen er vast een aantal verzekeringen uit die bij jou én je portemonnee passen. Kijk bij deze verzekering goed naar de polisvoorwaarden: deze kunnen per verzekeraar verschillen, en zullen de doorslag geven voor je keuze. Misschien kun je bij de ene verzekeraar niet naar het ziekenhuis bij jou in de buurt, en vergoed de andere verzekering een bepaalde behandeling maar één keer. Spit dus goed door de polisvoorwaarden van de verzekeringen die voor jou overblijven, zodat je later niet voor vervelende (financiële) verrassingen komt te staan.


5. Probeer zo veel mogelijk zorgkosten in één jaar te maken

Je eigen risico loopt van 1 januari tot en met 31 december. Heb jij in oktober een ingreep ondergaan, zodat je eigen risico nog vijftig euro bedraagt, en moet je nog een aantal fysio behandelingen doen? Dan is het een goed idee om nog voor het einde van het jaar die afspraken in te plannen. Alles dat boven je eigen risico komt, wordt vergoed door je verzekering. Als je pas in januari begint met je fysio die je zelf moet betalen, gaat dat gewoon weer van die ‘nieuwe’ 385 euro eigen risico af. Probeer daarom slim te plannen en zo veel mogelijk zorgkosten in één jaar te maken om zo uiteindelijk te besparen. Het zou immers balen zijn als je twee keer je eigen risico moet afrekenen, terwijl dat ook prima één keer had gekund.


6. Aanvullende verzekeringen

Nu jij je zorgwensen in kaart hebt gebracht, kun je heel gemakkelijk bekijken of je voldoende gedekt bent voor zorg als jij alleen een basisverzekering afsluit. Je kunt deze basisverzekering aanvullen met een verzekering die bijvoorbeeld kosten voor de tandarts, fysiotherapie of een bril of lenzen. Bekijk of deze verzekering voor jou zin heeft, omdat je zeker weet dat je zulke kosten gaat maken. Ga jij ‘gewoon’ twee keer per jaar naar de tandarts? Dan kan het goedkoper zijn om deze kosten zelf te betalen en geen aanvullende verzekering af te sluiten. Weeg dus goed af welke kosten je denkt nodig te hebben voor aanvullende zorg, en of een aanvullende verzekering daarbij handig is.


7. Ga voor medicatie naar de drogist (als dat kan)

Kreeg jij door de huisarts medicatie voorgeschreven? Check dan altijd even of je deze medicatie ook gewoon bij de drogist kunt krijgen of wellicht via een online winkel. Voor sommige kleine klachten kun je namelijk prima terecht in het zelfhulp schap: je hebt echt geen dure vitamines nodig, en dat zalfje tegen schimmelinfecties kun je ook gewoon bij de Etos of het Kruidvat krijgen. Bekijk dus altijd of je een medicijn ergens anders dan bij de apotheek kunt krijgen – dat kan je zo tientallen euro’s in het jaar schelen.


8. Ga minder vaak naar de apotheek

Moet je toch naar de apotheek voor je medicijnen? Zorg er dan voor dat jij je zalfjes, pillen of injecties dan in een grotere hoeveelheid inslaat, als die mogelijkheid er is. Als jij je medicatie ophaalt bij de apotheek, moet je vrijwel altijd administratiekosten betalen. Door minder vaak naar de apotheek te gaan en voor een grote batch medicatie maar één keer die kosten te betalen, kun je flink besparen op je zorgverzekering. En het bespaart je ook nog eens tijd. Wel zo fijn, toch?


9. Is jouw zorgverlener gecontracteerd?

Elke zorgverzekering heeft bepaalde afspraken met zorgverleners, zoals ziekenhuizen of fysiotherapeuten. Dat betekent dat als je verzekering zo’n afspraak heeft, dat je behandeling bij de desbetreffende zorgverlener honderd procent vergoed zal worden. Ga je naar een zorgverlener die geen contract heeft met jouw verzekeraar? Dan kan het zo zijn dat je extra moet betalen. Kijk daarom altijd goed dat je naar een behandelaar gaat die een afspraak heeft met jouw verzekeraar en bespaar zo heel wat euro’s op je zorgkosten. Of kies ervoor om ietsje verder te rijden – alhoewel je bij een spoedgeval gewoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis wordt gebracht…


10. Voorkom dubbele dekking en evalueer verzekeringen

Om uiteindelijk te kunnen besparen op je zorgkosten, is het belangrijk dat je niet dubbel bent verzekerd. Misschien worden medische kosten tijdens een reis in het buitenland wel gedekt door je reisverzekering: dan hoef je dus geen aanvullende zorgverzekering voor het buitenland te nemen als je vaak op reis gaat. Kijk dus ook goed naar de dekking van je reisverzekering om te voorkomen dat je geen onnodige kosten maakt binnen je zorgverzekering. Daarnaast is het moment dat je bezig bent met je zorgverzekering ook een goede gelegenheid om je huidige verzekeringen en abonnementen te evalueren en evt. op te zeggen.


11. Korting op zorgverzekering

In bepaalde gevallen kun je flink wat korting op je zorgverzekering regelen. Vanaf november kun je overstappen naar een andere verzekeraar, en daar maken verzekeringsmaatschappijen soms dankbaar gebruik van: om jou te lokken geven ze kortingen van een bepaald geldbedrag, of je kunt een percentage korting krijgen als je overstapt via een vergelijkingswebsite. Door deze kortingen loont het voor bijna iedereen om jaarlijks over te stappen. Naast een goedkopere premie zijn er vaak nog andere bonussen. Ook kun je als student of zelfstandig ondernemer soms mooie kortingen krijgen. Bekijk dus zeker of er bij de zorgverzekering naar keuze een speciaal tarief is voor als je bijvoorbeeld nog studeert – dat kan zo flink wat euro’s per maand schelen.

Vergelijk goedkoopste zorgverzekeringen 2023


12. Cashback bij overstappen

Diverse cashback-sites hebben samenwerkingen met zorgverzekeraars. Op die manier krijg je vaak nog tot €50 extra cashback wanneer je overstapt. Let er hierbij wel op dat je eerst vergelijkt en daarna pas kijkt of deze aanbieder cashback aanbiedt, anders kan je onderaan de streep alsnog duurder uitkomen. De grootste cashback-sites zijn:

  • CashbackXL
  • Shopbuddies
  • Cashback.nl

13. Zorgtoeslag

Omdat de basis zorgverzekering voor iedere Nederlander verplicht is, komt de Belastingdienst je vaak tegemoet door een zorgtoeslag te betalen. Dat geldt niet voor iedereen, want dit bedrag is afhankelijk van je jaarinkomen. De hoogte van het bedrag kan dus ook per jaar verschillen – gelukkig kun je op de website van de Belastingdienst heel gemakkelijk uitrekenen of je recht hebt op zorgtoeslag en zo ja, hoeveel je dan ongeveer kunt verwachten. Vergeet zeker deze toeslag niet aan te vragen om te besparen op je maandelijkse kosten voor je zorgpremie.


14. Betaal je zorgpremie in één keer

Je kunt elke maand de premie voor je zorgverzekering voldoen, maar je kunt er ook voor kiezen om aan het begin van het jaar het gehele jaarbedrag voor je zorgverzekering te betalen. Als je per jaar betaalt, dan geven de meeste zorgverzekering een korting op het totaalbedrag. Dat kan tot wel vijf procent zijn, en dat lijkt misschien weinig, maar op het gehele bedrag kan dat tientallen euro’s schelen. Het kan dus echt wel lonen om te sparen voor je zorgverzekering en het volledige bedrag in één klap te voldoen.


15. Collectieve zorgverzekering

Als jij je zorgverzekering via een collectief regelt, heb je misschien het idee dat je altijd korting hebt. Niets is echter minder waar, want een verzekering via een collectief past misschien wel helemaal niet bij jouw individuele zorgwensen. Kijk daarom goed of je niet een korting krijgt op een dure zorgverzekering, die dingen dekt die jij nooit zult gebruiken. Vergelijk dus altijd de verzekeringskosten via een collectief en een individuele zorgverzekering met elkaar en kijk wanneer je het beste uit bent – een collectief betekent niet altijd korting.


16. Zorgwensen binnen je gezin

Net als bij een collectief, is het ook goed om niet klakkeloos een zorgverzekering voor elk lid van je gezin bij deze verzekeraar af te sluiten. Zet de zorgwensen van elk gezinslid op een rijtje, en kijk voor iedereen individueel welke verzekeraar het beste bij die wensen past. Misschien is voor jou die verzekering bij het Zilveren Kruis wel passend, maar kan je zus misschien beter bij ZEKUR terecht. Als jij je kind onder de achttien wilt meeverzekeren bij jou of je partner, is het slim om te kijken wie de beste dekking heeft – dat kan in de toekomst weer een hoop kosten schelen.


17. Internet zorgverzekering

Je kunt ook een zorgverzekering afsluiten bij een zogenoemde internetverzekeraar. Deze verzekeringen verlopen alleen maar via internet: via mail of een mobiele applicatie kun je dan al je zorgzaken regelen. Ook je medicijnen bestel je via internet, en niet via de apotheek. Als deze vorm van verzekeren bij jou past, kan het heel wat schelen om een internetverzekering af te sluiten voor je zorgkosten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ZieZo, Bewuzt of Anderzorg. De premie voor zulke internetverzekeringen ligt een stuk lager dan die van een ‘normale’ zorgverzekering.

Vergelijk goedkoopste zorgverzekeringen 2023


18. Trek je zorgkosten af van je belasting

In sommige gevallen mag jij je gemaakte zorgkosten aftrekken van de belasting die je moet betalen. Dat kunnen de kosten voor medicijnen zijn, maar ook van bepaalde hulpmiddelen die je nodig hebt gehad. Op de website van de Belastingdienst kun je precies berekenen welke aftrekbare zorgkosten je hebt gemaakt, zodat jij deze financiën kunt meenemen in je aangifte. En dat scheelt weer.


19. Huisarts of ziekenhuis?

Eén van de beste manieren om te besparen op je zorgkosten, is door bepaalde behandelingen en ingrepen bij je huisarts te laten doen. Als je bij je huisarts zorgkosten maakt, wordt dat altijd vergoed door je verzekeraar – zonder dat je daarvoor een bedrag van je eigen risico van 385 euro hoeft te betalen. Er zijn bepaalde ingrepen die je in het ziekenhuis kunt laten doen, maar ook bij de huisarts. Het verwijderen van hechtingen of het plaatsen van een spiraaltje zijn daar voorbeelden van. Check dus altijd of je ook bij je huisarts terecht kunt om onnodige kosten te voorkomen.


20. Kosten gemaakt? Declareer ze altijd!

Soms maak je (kleinere) zorgkosten of krijg je een rekening van een behandeling of bepaalde medicijnen. Misschien vergeet je die rekening wel te declareren, weet je niet zeker of het wel door je verzekering wordt vergoed of is het zo’n klein bedrag dat je de moeite niet wilt doen. Onze tip: declareer zorgkosten altijd. Aan het einde van het jaar kunnen al die kleine bedragen toch flink oplopen, of is die factuur waarvan je dacht dat hij toch niet werd vergoed toch in behandeling genomen. Gewoon proberen, dus.


21. Ga voor een second opinion

Moet jij volgens je behandelaar een dure ingreep of behandeling ondergaan, maar denk je dat het ook voor een goedkopere prijs kan? Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de tandarts, omdat deze behandelaars zelf een prijs mag vaststellen voor bijvoorbeeld het verwijderen van een verstandskies. Ga dan voor een second opinion bij een andere behandelaar om te kijken of je ook voor een lagere prijs je kies kunt laten trekken. Als dat een paar tientjes scheelt, dan is het echt de moeite wel waard!


22. Verhaal kosten door een ongeluk op de tegenpartij

Heb jij zorgkosten gemaakt omdat je bij een ongeluk bent betrokken? En is dat door een ander veroorzaakt? Zorg er dan voor dat deze zorgkosten door de verzekeraar van deze tegenpartij wordt verhaald. Als je bijvoorbeeld een aanrijding hebt gehad, noteer dan altijd de gegevens van de ander, zodat jij niet zelf deze kosten hoeft te betalen. Jij kunt er immers niets aan doen dat je gewond bent geraakt – dat is al vervelend genoeg.


Conclusie

Iedereen moet een zorgverzekering hebben. Gelukkig weet jij door het lezen van dit artikel hoe je kunt besparen op je zorgkosten. Kies jij ervoor om je zorgpremie één keer per jaar te betalen, of sluit jij een zorgverzekering af bij een internetverzekeraar, zodat je veel minder maandelijkse premie betaalt? Je kunt ook je eigen risico verhogen om kosten te besparen of medicatie bij het zelfhulp schap van de drogist kopen in plaats van bij de apotheek. En wat je ook doet, vergelijk altijd verschillende zorgverzekeringen en medicatie met elkaar. Zo hou je weer geld over voor de leukere dingen in het leven!


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vaste lasten
foto auteur Dik De Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik De Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Bespaartip van de redactie:

Vergelijk goedkoopste zorgverzekeringen 2022/2023

© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
Vergelijk goedkoopste zorgverzekeringen 2022/2023