Wasmiddel behoort voor veel mensen tot de duurdere boodschappen. Zeker wanneer je graag, of noodgedwongen door allergie, voor een duurder merk moet kiezen. Kan je geld besparen door het zelf te maken? In deze blog lees je alles over zelf wasmiddel maken en welke kosten erbij komen kijken. Want we kunnen al verklappen: als je slim aan de slag gaat is het zeker mogelijk om geld uit te sparen. Bovendien heeft wasmiddel zelf maken nog meer voordelen.
- De voordelen van je eigen wasmiddel maken
- Werkt zelfgemaakt wasmiddel net zo goed?
- Voorbeelden van wasmiddelen uit de supermarkt
- Prijs en kwaliteit van eigen wasmiddel
- De ingrediënten voor je eigen wasmiddel
- Je eigen wasmiddel maken in stappen
- Conclusie: kan je geld besparen door je eigen wasmiddel te maken?
De voordelen van je eigen wasmiddel maken
Eigen wasmiddel maken is een opkomende trend. Het kost even tijd, maar je kunt er inderdaad geld mee uitsparen. Verderop in dit artikel kan je de kosten van een eigen wasmiddel en wasmiddel uit de supermarkt zien en vergelijken.
Naast het uitsparen van geld, heeft het zelf maken van wasmiddel nog meer voordelen:
- Je spaart het milieu door niet telkens nieuwe plastic flessen te kopen.
- Je weet altijd precies welke ingrediënten er in jouw wasmiddel zitten, zodat je bestanddelen waar je allergisch voor bent kan vermijden. Veel mensen met een allergie zijn gedwongen om een duurder merk te kopen.
- Je hebt er maar een paar eenvoudige ingrediënten voor nodig.
Als je geld wilt uitsparen op je huishoudelijke kosten, is zelf wasmiddel maken dus een slimme optie om te overwegen. Het enige waar je rekening mee hoeft te houden, is dat je om de zoveel tijd even de tijd moet nemen om nieuw te maken.
Werkt zelfgemaakt wasmiddel net zo goed?
Een zelfgemaakt wasproduct zou net zo goed moeten werken als een middel uit de winkel. Uiteindelijk bevatten wasmiddelen niet heel bijzondere ingrediënten om je wasgoed te reinigen. Wel bevatten wasmiddelen van de drogist meestal bijvoorbeeld parfum, wat ook bepalend is voor de prijs.
Je wasmiddel zelf maken zou dus geen invloed moeten hebben op het resultaat. Er is een basisrecept om zelf wasmiddel te maken, maar als je dat fijn vindt kan je daar zelf mee experimenteren. Ook is er een verschil tussen wasmiddel maken voor gekleurde was en een middel voor witte was.
Voorbeelden van wasmiddelen uit de supermarkt
Als je je gaat verdiepen in zelf wasmiddel maken, is het handig om er eerst bij stil te staan wat wasmiddelen bij de drogist of supermarkt nu kopen. Hieronder zetten we de prijzen van een paar merken op een rij, en daarbij de kosten per 10 wasbeurten. De kwaliteit van deze wasmiddelen verschilt onderling enigszins. Het belangrijkste voor deze blog is echter de prijs.
- Ariel Compact Poeder Kleur & Stijl: 4,13 euro
- Una (Aldi) Color Wasmiddel: 1,23 euro
- Omo Color: 2,80 euro
- Formil (Lidl) Ultra Plus Color: 1,23 euro
- Robijn Krachtig & Schoon Color: 3,50 euro
- Albert Heijn AH Kleurwasmiddel: 1,45 euro
- Perfekt Kleurwasmiddel: 1,33 euro
- Witte Reus Color Reus: 2,88 euro
Zoals je ziet verschillen de prijzen per 10 wasbeurten, onderling flink. Daarbij is het niet zo dat duurdere wasmiddelen ook beter zijn. De merken van de Aldi en Lidl bijvoorbeeld, scoren goed op kwaliteit en kosten per 10 wasbeurten slechts 1,23 euro.
Prijs en kwaliteit van eigen wasmiddel
Als je twijfelt over het zelf maken van wasmiddel, zou je dus ook een goedkoper merk of een huismerk kunnen overwegen. Deze hoeven dus helemaal niet slechter te zijn.
Hieronder lees je hoe je je eigen wasmiddel kunt maken en wat de kosten zijn. Ter vergelijking gaan we uit van enkele van de goedkoopste wasmiddelen die er zijn: Formil en Una, van de Lidl en de Aldi, die per 10 wasbeurten 1,23 euro kosten. Veel mensen die willen besparen, kopen al niet de duurste wasmiddelen. Alleen wanneer je een allergie hebt kan dit een stuk lastiger worden. Merken zonder parfum, zoals Neutral, zijn helaas vaak niet goedkoop.
De ingrediënten voor je eigen wasmiddel
Online kan je verschillende recepten vinden voor je eigen wasmiddel. Deze lijken ongeveer op elkaar. De basis ingrediënten voor zelfgemaakt wasmiddel zijn:
- 40 gram zeep, zoals bijvoorbeeld Sunlight zeep (huishoudelijke zeep), of zeepvlokken.
- 40 gram soda voor witte was (voor gekleurde was is dit minder geschikt)
- 2,5 liter water.
- Optioneel: etherische olie voor de geur.
Als je in één keer meer wasmiddel wilt maken, kan je de hoeveelheid van deze ingrediënten natuurlijk verdubbelen.
Wist je trouwens dat je als wasverzachter azijn kan gebruiken? Dat werkt prima en is stukken goedkoper dan een luxe, geparfumeerde wasverzachter.
De prijzen van de ingrediënten
De prijzen van de ingrediënten kunnen licht verschillen per winkel. Daarnaast zijn er mensen die het liefst Aleppo zeep gebruiken, met olijfolie erin. Aleppo zeep is minder belastend voor het milieu dan veel andere zepen, maar ook wat prijziger.
De prijzen van de ingrediënten van je eigen wasmiddel:
- 1 kg Tricel Soda: 0,89 euro, Albert Heijn
- 250 gram Sunlight zeep: 1,14 euro (je hebt voor je wasmiddel 40 gram nodig)
- 1 kg zeepvlokken: 14 euro
Je kan dus ook kiezen voor zeepvlokken, zodat je de zeep niet zelf hoeft te raspen of schaven. Dat scheelt tijd. Voor 1 kg zeepvlokken betaal je vaak 12-15 euro. Wel heb je telkens maar 40 of 80 gram nodig, afhankelijk van de hoeveelheid wasmiddel die je maakt, kan je dus 25 of 12 keer wasmiddel maken met een pak zeepvlokken. Let er dan wel op dat je echt een kilopak koopt. Sommige biologische merken zijn wat duurder: dan betaal je 12 euro voor 750 gram zeepvlokken.
Hoeveel wasbeurten doe je met je zelfgemaakte wasmiddel?
Met een hoeveelheid van 80 gram soda, 80 gram zeep en 5 liter water, zou je ongeveer 40 wasbeurten moeten kunnen doen. Voor het wasmiddel voor gekleurde was heb je de soda dan niet eens nodig.
Dus ook wanneer je in de winkel voor goedkope wasmiddelen kiest, spaar je geld uit. Als we uitgaan van het goedkoopste wasmiddel (1,23 euro voor 10 wasbeurten), dan zouden 40 wasbeurten met dat wasmiddel 4,92 euro kosten. Met water, zeepvlokken en optioneel soda, ben je dus inderdaad wat goedkoper uit.
Hou er rekening mee dat je nog wel potten nodig hebt om je wasmiddel in te bewaren en dat je (zie hieronder) wat gaskosten maakt.
Je eigen wasmiddel maken in stappen
Het is niet moeilijk om je eigen wasmiddel te maken en je hebt er niet veel bijzonders voor nodig. Zo ga je te werk:
- Rasp de 40 of 80 gram zeep als je een stuk zeep hebt. Bij de vlokken is dit niet nodig.
- Kook 2,5 of 5 liter water
- Voeg de geraspte zeep of de zeepvlokken toe aan het water
- Voor wit wasmiddel voeg je ook 40 of 80 gram soda toe
- Laat je wasmiddel afkoelen.
- Je zal zien dat het wasmiddel eerst erg dun is, maar dat het vanzelf dikker wordt.
- Als het wasmiddel té dik wordt, kan je het egaler en vloeibaarder maken met een staafmixer.
Als je wasmiddel een tijdje in gebruik is, kunnen de vlokken zich soms scheiden van het water. Meestal los je dit op door even te schudden.
Conclusie: kan je geld besparen door je eigen wasmiddel te maken?
Ja, dat kan zeker, kunnen we na dit artikel concluderen. Wél kan je eigengemaakte wasmiddel door het gebruik van duurdere zeep of zeepvlokken, prijziger worden. Dat geldt ook als je er voor de geur nog een etherische olie aan toevoegt (dit raden we overigens af, omdat deze irriterend kunnen zijn). Als je prijzige zeep koopt voor je eigen wasmiddel, blijf je qua kosten waarschijnlijk in de buurt van het goedkoopste supermarkt wasmiddel.
Voor mensen met allergie kan zelf wasmiddel maken een uitkomst zijn. Een aantal mensen met allergie (voor bijvoorbeeld parfum of schuimmiddelen) zitten vast aan de duurdere wasmiddelen uit de winkel. Het zelf maken is dan een goede oplossing en absoluut goedkoper.