Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

12 tips om geld te besparen op een verbouwing

12 tips om geld te besparen op een verbouwing

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Een nieuwe badkamer of keuken. Een nieuwe vloer of een ander kleurtje op de muren. Een dakkapel voor meer licht en ruimte. Of een aanbouw om eindelijk die woonkeuken te realiseren die je zo graag wilt hebben. Het verbouwen van je huis kan op veel verschillende manieren, maar vaak hebben ze een ding met elkaar gemeen: ze kosten geld. Hoeveel geld je kwijt bent aan de verbouwing hangt van een aantal zaken af, waaronder wat je gaat verbouwen en door wie je dat laat doen. In dit vind je in dit artikel 12 tips om geld te besparen op een verbouwing.


1. Maak een plan

Zomaar in het wilde weg beginnen met dingen slopen, kopen en uitbesteden is alles behalve een manier om geld te besparen. Daarom: maak eerst een plan. Zorg dat je precies weet wat er gedaan moet worden, wie dat gaat doen en wat de kosten daarvoor zullen zijn. Neem ook de kosten voor materialen mee en bepaal hoe lang de verbouwing (ongeveer) mag gaan duren. Aan de hand daarvan kun je een budget voor de verbouwing bepalen. Zorg dat je naast het bedrag dat de verbouwing mag kosten ook een beetje extra achter de hand houdt. Het kan namelijk zijn dat er onverwachte dingen om de hoek komen kijken, waardoor de klus toch iets duurder uitpakt dan gedacht.

Tip: Als je zorgt dat je ongeveer 5% van het totaalbedrag als reserve achter de hand hebt, dan zit je meestal wel goed mocht het eindbedrag toch hoger uitvallen.

2. Opknappen of nieuw kopen?

Alles nieuw kopen, is vaak helemaal niet nodig. Kijk daarom eens goed wat er precies hergebruikt kan worden. Kijk hierbij niet alleen naar meubels die je misschien op kunt knappen om ze een nieuw leven in te blazen, maar ook naar andere materialen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de vloer die je gaat vervangen? Kun je die niet hergebruiken in een andere ruimte? En hoe zit het met balken, deuren, tegels en stenen? Kun je die niet opknappen of hergebruiken, zodat je ze niet hoeft weg te gooien?

https://nl.pinterest.com/pin/679621399999785426/

Kleine veranderingen, groot effect

Kleine veranderingen in een ruimte kunnen al voor een groot effect zorgen. Zo zou je de houten vloer bijvoorbeeld ook een nieuw kleurtje kunnen geven in plaats van hem te vervangen. En de tegels in je keuken, wc of badkamer kun je van een likje verf of stickers voorzien om ze een totaal nieuw uiterlijk te geven. Ook deuren, muren en meubels kunnen geschilderd worden. Daarnaast kun je accessoires vervangen, andere raambekleding ophangen en voor andere verlichting kiezen. Die kleine veranderingen, die vaak ook nog eens goedkoop zijn, kunnen een ruimte al een totaal nieuwe look geven.

https://nl.pinterest.com/pin/610871136932505745/?nic=1


3. Bepaal wat je zelf kunt doen

Waarom betalen voor iets dat je zelf kunt doen? Bekijk daarom eerst eens wat er moet gebeuren en welke dingen je zelf zou kunnen doen. Slopen? Dat kun je in de meeste gevallen best zelf. Hetzelfde geldt voor het schilderen van muren of kozijnen. Of voor het vullen van gaten, het verwijderen van radiatoren of sanitair, of het leggen van een nieuwe vloer. Online kun je haast voor elke klus wel een stappenplan of handige video vinden. Ben je niet zo handig? Vraag dan eens om hulp in je omgeving voordat je een vakman inschakelt.

Puin ruimen

Ook slim is het zelf ruimen van puin en dit zelf afvoeren. Dit scheelt een hoop geld. Voer het puin zelf af naar de dichtstbijzijnde vuilstort of laat bepaalde dingen gratis ophalen.


4. Kies de juiste vakman

Zijn er klussen die je niet zelf kunt doen? Dan kun je daarvoor op zoek gaan naar een vakman. Om te bepalen welke vakman de meest geschikte is voor jouw klus, zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Vraag offertes aan

Allereerst kun je bij verschillende bedrijven offertes aanvragen. Kijk goed welke dingen wel en niet zijn meegenomen in de offerte (bijvoorbeeld of het materiaal is inbegrepen) om zo te bepalen welk bedrijf de beste prijs rekent. Bekijk ook of de prijs per uur wordt berekend of voor het hele project. In het laatste geval weet je precies waar je aan toe bent, wat vaak fijner is.

Bekijk reviews

Ga niet alleen op de prijs af, maar check zeker ook even of andere mensen tevreden zijn over de vakman. Zo voorkom je dat je met een bedrijf te maken krijgt dat slecht werk levert.

Zet je klus op diverse platformen uit

Niet alleen het aanvragen van offertes bij verschillende bedrijven is handig, maar het plaatsen van de klus op websites als Werkspot kan er ook voor zorgen dat je een hoop geld bespaart. Je kunt de klus ook eens op je social media delen. Misschien is er wel iemand van je online vrienden die goede ervaringen heeft met een bedrijf of die je zelf kan helpen.

Tip: Heb je een offerte gekregen? Durf dan vooral ook naar eventuele korting te vragen. Hierdoor kun je zomaar 5 of 10% op de prijs besparen.

5. Besparen op materialen

Als je materialen gaat kopen, dan is het slim om te bekijken of dat wat je hebt uitgezocht de meest voordelige keuze is. Natuursteen is bijvoorbeeld erg mooi, maar ook duur. In dat soort gevallen kun je beter voor een goedkoper alternatief kiezen om zo geld te besparen. Andere tips om te besparen op materiaal zijn:

  • houd aanbiedingen van bouwmarkten in de gaten
  • bekijk of de aannemer de materialen in kan kopen tegen gereduceerd tarief
  • koop je spullen bij goedkopere winkels zoals Action
  • neem eens een kijkje bij sloopbedrijven of kringloopwinkels
  • koop je materialen tweedehands, bijvoorbeeld via Marktplaats
  • leen gereedschap in plaats van het zelf te kopen
  • koop groot in of koop je spullen bij dezelfde winkel om van korting te profiteren
  • koop blank hout in plaats van bewerkt hout
Let op: Als je bespaard op materialen, kan het zijn dat je verbouwing minder duurzaam is en bijvoorbeeld minder lang mooi blijft. Het kan daarom een goede afweging zijn om niet te besparen op materialen zodat het langer mee gaat

6. Vergelijk prijzen

Voor wat bij een verbouwing komt kijken, geldt: vergelijk prijzen en offertes. Van verf, hout, tegels, vloeren, meubels, de vakman, van… alles. Door de tijd te nemen om (online) prijzen te vergelijken, kun je écht een hoop geld besparen.


7. Maak duidelijke afspraken met de vakman

Laat je je klus uitvoeren door een vakman? Zorg dan dat je duidelijk afspraken maakt over wat er voor welk bedrag gedaan gaat worden, wanneer dit klaar zal zijn en hoe het bedrag betaald zal worden. Zet alle afspraken die jullie onderling gemaakt hebben op papier. Het is aan te raden om niet meer dan 50% vooraf te betalen en om de rest van het te betalen bedrag op te delen. Zorg dat je de laatste termijn pas hoeft te betalen ná het opleveren van het werk.


8. Ga voor duurzaam

Als je toch gaat verbouwen, dan kun je gelijk kijken naar duurzame oplossingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van zonnepanelen, isolatie of het aanleggen van vloerverwarming? Ja, je zult hiervoor eerst wat moeten investeren, maar op den duur verdien je dit bedrag dubbel en dwars terug.

Check of je recht hebt op subsidie

Ga je verbouwen om je huis energiezuiniger of duurzamer te maken? Dan kun je daar vaak subsidie voor krijgen. Zo kun je in sommige gevallen subsidie krijgen voor de aanschaf van zonneboilers of warmtepompen. De subsidies waar je eventueel gebruik van kunt maken, hangen deels af van in welke gemeente je woont. Hierover kun je online meer informatie vinden.


9. Kies de juiste tijd om te verbouwen

Wist je dat het verbouwen van je huis in bepaalde maanden goedkoper is dan in andere?

  • Zo kun je bedden het beste in januari kopen.
  • Zijn meubels in februari het goedkoopst.
  • Is april de maand om klusmaterialen te kopen.
  • En ben je in juni het minst kwijt voor bouwmaterialen.
  • Een CV-ketel laten vervangen doe je het beste in juli.
  • En het aanschaffen van nieuwe tuinmeubelen kun je het beste in oktober doen.

10. Besparen op financiering

Een verbouwing is het goedkoopst als je dit zelf kunt betalen. Heb je zelf niet genoeg geld voor de verbouwing en wil je de verbouwing nú doen en niet pas als je genoeg gespaard hebt? Dan kun je je mogelijkheden qua financiering bekijken.

Hypotheek

Wist je dat het financieren van een verbouwing vanuit je hypotheek enorm gunstig kan zijn? Je kunt in dat geval de kosten voor de verbouwing aftrekken bij de belasting. Hiervoor zou je eventueel een tweede hypotheek af kunnen sluiten, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om je huidige hypotheek te verhogen. Wil je weten wat in jouw geval handig en mogelijk is? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.

Lening

Wil je een lening afsluiten om de verbouwing te financieren? Neem dan de tijd om de verschillende soorten leningen en de tarieven die daarvoor gelden met elkaar te vergelijken om zo de meest gunstige keuze te kunnen maken.


11. Check of je een vergunning nodig hebt

Voor sommige verbouwingen heb je een vergunning nodig. Is dat in jouw geval zo? Vraag deze dan aan en wacht tot hij is goedgekeurd, voordat je begint met verbouwen. Zo voorkom je dat de vergunning wordt afgewezen, terwijl de verbouwing al bezig is.


12. Vraag eens rond bij de buren

Heeft een van jouw buren net een verbouwing achter de rug? Vraag dan eens naar hun ervaringen met het bedrijf dat ze daarvoor hebben ingeschakeld. Wellicht kunnen ze je nog van tips voorzien. Daarnaast is het vaak zo dat een aannemer korting geeft als hij meerdere klussen in dezelfde straat kan doen. Met andere woorden: check eens bij de buren of zij bijvoorbeeld ook graag een dakkapel zouden willen. Op die manier bespaart de aannemer op zijn kosten en jij op die van jou.


Besparen op de verbouwing

In dit artikel heb je 12 tips kunnen vinden om te besparen op een verbouwing. Allereerst is het slim om een plan te maken, waarin je ook gelijk je budget bepaalt. Daarnaast doe je er goed aan om zoveel mogelijk zelf te doen of aan bekenden/vrienden te vragen. Zo bespaar je een hoop op de kosten die je anders aan een vakman kwijt zou zijn. Heb je wel een vakman nodig? Vergelijk dan offertes en reviews om de beste keuze te maken. En maak duidelijk afspraken. Voordat je begint met de verbouwing is het daarnaast slim om te bekijken of je een vergunning nodig hebt en in welke periode jouw klus het voordeligst uitgevoerd kan worden.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen