Iedere maand gaat er een hoop geld de deur uit. En zolang de uitgaven minder zijn dan het geld dat er binnenkomt, dan gaat het goed. Maar je wilt ook wel eens iets meer sparen. Voor later, of voor een grote kostenpost bijvoorbeeld. In dat geval moet je er dus voor zorgen dat je extra geld overhoudt. Dat kan door flink te gaan besparen, voornamelijk op de vaste lasten. Ze komen maandelijks terug en vormen het grootste deel van al je uitgaven. Ben jij er klaar voor om maandelijks meer geld over te houden? Lees dan snel verder.
Besparen op je vaste lasten
Benieuwd hoe jij meer geld overhoudt aan het einde van de maand? Hieronder bespreken we 23 tips die jouw vaste lasten een stuk naar beneden kunnen brengen. Sommige tips kun je direct toepassen, terwijl je voor andere tips zelfs moet verhuizen. In dit geval geldt: hoe meer je wilt besparen en hoe meer geld je aan het einde van de maand wilt overhouden, hoe heftiger de stap tot besparing vaak is. Het is dus aan jou om te bepalen of je bereid bent om echt álle tips toe te passen.
1. Vervoer
Nederlanders zijn gek op reizen en vakanties. Maar ook tijdens het dagelijks leven zijn we veel onderweg. We zijn als Nederlanders zelfs langer bezig met woon- werkverkeer dan de meeste Europese landen. Sommige mensen reizen maar liefst 3 uur per dag om van en naar hun werk te komen. Hieronder lees je hoe je het beste kunt besparen op de al je vervoerskosten.
1.1 Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Nederland is één van de beste ter wereld. Ja, er staan weleens treinen stil of bussen komen niet opdagen. Maar over het algemeen hebben we het niet slecht. Toch kan het redelijk duur zijn om iedere dag te betalen voor de trein, bus of metro. Op de volgende manieren kun je toch wat besparen op het OV:
- Kijk of je werkgever geïnteresseerd is om je een abonnement te geven in plaats van kilometervergoeding.
- Ga op zoek naar het voordeligste abonnement voor jouw regelmatige ritten.
- Kijk of je in daluren kunt reizen voor een goedkopere prijs.
- Koop voordeelkaartjes bij NS, Kruidvat, Blokker, Hema en op internet.
Lees ook
1.2 De auto
Voor veel mensen is de auto het primaire vervoersmiddel. Hij staat altijd voor je klaar, en je kunt vrijwel overal komen. Ideaal. Toch is de auto voor de meeste huishoudens ook een vrij grote kostenpost. Op de volgende manieren bespaar je op de kosten voor een auto:
Neem een kleiner model
Klein maar fijn. Dat spreekwoord gaat ook op in het geval van een auto. Want kleinere auto’s zijn goedkoper in de aanschaf. En dat niet alleen. Want ook de afschrijving is daardoor minder, de wegenbelasting is lager en je betaalt minder aan de verzekering. Ook zijn sommige kleine auto’s goedkoper in onderhoud en verbruik je vaak minder brandstof. Kies je voor een kleinere auto, dan bespaar je dus direct op verschillende onderdelen. Dat kan zomaar meer dan honderd euro per maand schelen.
Onderhoud je auto
Onderhoud aan de auto is belangrijk. Een goed onderhouden auto blijft namelijk veel langer goed functioneren. Er gaat dan minder snel iets stuk, waardoor je de dure reparaties kunt voorkomen. Hoewel je misschien geen zin hebt om geld te betalen terwijl er niets met de auto aan de hand is, blijft dat op de lange termijn een handige strategie.
Overige manieren om kosten te besparen op de auto:
- Verhuur je auto via websites zoals snappcar.nl om je eigen kosten terug te verdienen.
- Bespaar geld door slim goedkoop of gratis te parkeren
- Ga carpoolen naar je werk of doe aan rideshare.
- Probeer meer vanuit huis te werken.
- Pak vaker de fiets.
Bekijk nog veel meer tips om te besparen op autorijden.
2. Schulden
Vrijwel iedereen heeft ze; torenhoge schulden. Bijvoorbeeld voor een studie, hypotheek of dure verbouwing in huis. Het is vrijwel onmogelijk om al die schulden in één keer af te betalen. Wel zijn er een aantal handige strategieën waarmee je nieuwe schulden voorkomt of zo laag mogelijk houdt.
2.1 Sluit een nieuwe hypotheek af
Anno 2019 zijn de hypotheken zeer goedkoop. Nooit eerder waren de hypotheekrentes zo laag als nu. Daar kun je ook van profiteren als je al een hypotheek hebt. Tegen betaling van een boete sluit je dan de hypotheek over naar een andere bank. Dit heeft vooral veel impact wanneer je zelf 2 of 3% meer rente betaalt dan de huidige hypotheekrentes. Zelfs na het betalen van de overstapboete levert dat je alsnog duizenden euro’s voordeel op.
2.2 Bekijk of je kunt aflossen
Steeds meer mensen zien het nut van vroegtijdig aflossen van bijvoorbeeld de hypotheek. Hoewel het soms lijkt alsof het geld in een bodemloze put verdwijnt, is het tegendeel waar. Door regelmatig af te lossen wordt de schuld steeds kleiner en wordt de rente ook steeds minder. Ook is het daardoor eenvoudiger om je te houden aan je huishoudbudget. Stel dat je nu 100 of 200 euro per maand uitgeeft aan spullen die je niet nodig hebt en stort dat bedrag voortaan direct in je hypotheek. Zo voorkom je zinloze uitgaven en ben je ook nog eens veel sneller van je hypotheek af. Bekijk altijd wel eerst of het niet nadelig werkt voor je hypotheekrenteaftrek. Het kan ook een strategische keuze zijn om te wachten totdat je geen hypotheekrenteaftrek meer ontvangt.
2.3 Koop geen producten op afbetaling
Het beste is om nooit producten op afbetaling te kopen. Vaak betaal je hier namelijk zeer hoge rentes voor. Een televisie die normaal 1.000 euro kost, kan na 3 jaar afbetalen gemakkelijk 400 euro meer kosten aan alleen al te rente. Daarbij plaats je jezelf zo ook in een positie waarbij je in de toekomst moet kunnen kijken. Je weet bijvoorbeeld nooit of je die 30 euro per maand nog wel kunt missen als je je baan kwijtraakt.
3. Verzekeringen
Nederlanders verzekeren zich graag overal voor. Zo voorkom je natuurlijk grote kostenposten bij onvoorziene situaties. Maar soms neigen we ook naar de verkeerde kant door te slaan. We verzekeren ons dan overal voor, waardoor we soms dubbel verzekerd zijn. Lees ook ons artikel over besparen op verzekeringen:
Met onderstaande tips bespaar jij voortaan op al je verzekeringen:
3.1 Stap ieder jaar over
Het kost even wat moeite, maar dan heb je ook wat. Alle zorgverzekeraars bieden ieder jaar weer nieuwe prijzen aan. Jij kunt daar heel erg gemakkelijk gebruik van maken door op tijd over te stappen. Door in november en december even een paar minuten onderzoek te doen, bespaar je zo tientallen euro’s per jaar. Doe je het voor het hele gezin, dan lopen de besparingen op tot in de honderden euro’s. Op internet vind je diverse websites waar je verzekeringen kunt vergelijken. Independer is een grote partij die samenwerkt met deze zorgverzekeraars. Vaak krijg je nog een extraatje wanneer je de zorgverzekering via Independer afsluit.
3.2 Annuleer zinloze verzekeringen
Heb je tijdens het wonen in een huurwoning een glasverzekering gehad? Die moet je dan annuleren wanneer je naar een koophuis verhuist. Want in je opstalverzekering zit namelijk al een glasverzekering. Andere verzekeringen die je misschien niet meer nodig hebt? Een doorlopende reisverzekering als je voorlopig niet op vakantie wilt, of een inzittendenverzekering voor je auto, terwijl er nooit iemand meerijdt. Kijk eens kritisch naar je verzekeringen en kijk of je ze echt allemaal wel nodig hebt.
3.3 Zorgverzekering handig gebruiken
Iedereen heeft een zorgverzekering nodig. Daar ontkom je nou eenmaal niet aan. Maar het is wel mogelijk om de kosten van die verzekering drastisch te verlagen. Bijvoorbeeld door je eigen risico helemaal omhoog te gooien. Daardoor bespaar je soms honderden euro’s per jaar. Handig. Vooral wanneer je vrijwel zeker weet dat je geen zorg nodig hebt.
Een andere manier is om geen extra modules meer af te sluiten. Bang voor een dure tandartsrekening? Bekijk eens wat die extra module je per jaar kost. Honderd, tweehonderd euro? Een flink bedrag, terwijl de gemiddelde tandartsrekening helemaal niet zo hoog is. Je kunt het beste een extra module afsluiten als je vrijwel zeker weet dat er in het komende jaar veel kosten gemaakt moeten worden. Zo niet, dan kun je vaak beter zelf de kosten betalen. Want ook lang niet alle behandelingen worden gedekt door je aanvullende verzekering. Je zal dus net zien dat jij een jaar lang hebt betaald voor iets wat helemaal niet gedekt is door je aanvullende verzekering.
3.4 Zoek de beste stapelkorting
Een andere handige tip is om te kijken hoeveel je bespaart wanneer je alle verzekeringen bij één verzekeraar afsluit. Soms loopt de korting op tot 10%, waardoor je toch goedkoper uit bent dan wanneer je alle verzekeringen los had afgesloten bij diverse aanbieders.
Een andere vorm van korting krijg je bij een jaarlijkse betaling. Kun je het geld voor het hele jaar ophoesten? Dan krijg je 1 tot 3% korting of de totale kosten van je zorgverzekering. Het is misschien niet veel, maar ieder klein beetje helpt.
Meer weten? Lees 11 tips om te besparen op verzekeringen.
4. Eten en boodschappen
Eten moeten we allemaal. Het is dus ook niet vreemd dat er maandelijks behoorlijk geld naar de boodschappen gaat. Die hoge kosten zorgen er ook voor dat er relatief veel te besparen valt. Met name als je daar op dit moment nog niet zoveel mee bezig bent. Wil je weten hoe je eenvoudig bespaart op de kosten voor eten een boodschappen? Dit kun je doen:
- Vaker zelf koken
- Goedkope recepten koken.
- Niet uit eten gaan, of alleen goedkoop.
- Reis je veel? Zorg dat je altijd een koek of boterham bij je hebt om kiosken en tankstations te vermijden.
- Koop groot in op aanbiedingen die lang houdbaar zijn. Denk aan wc-papier, scheermesjes en wasmiddel.
- Koop alleen huismerken en budgetmerken.
- Koop goedkope groenten en goedkoop vlees
- Bespaar op koffie
- Kook iedere keer direct voor meerdere dagen. Je bespaart daarmee direct tijd, gas en elektriciteit.
- Maak zelf wasmiddel
- Begin een moestuin waarin je veelgebruikte groenten kweekt die relatief duur zijn. Tomaten bijvoorbeeld.
Er zijn enorm veel tips om te besparen op eten en boodschappen. Zoveel zelfs, dat we ze niet allemaal in dit artikel kunnen noemen. Lees daarom hier verder over 41 tips om te besparen op boodschappen.
6. Smartphone
Heb jij de allernieuwste iPhone in je zak, of loop je nog steeds rond met een Nokia 3310? Wat het ook is, er valt altijd te besparen op een telefoon of bij het kopen van een nieuwe. Kijk hieronder hoe jij zelf nog meer kunt besparen.
6.1 Kies voor Sim-Only
Sim-only is vaak een goedkopere optie dan het nemen van een abonnement. Met name de nieuwe toestellen zijn enorm duur wanneer je een abonnement afsluit en oudere telefoons kun je vaak niet meer met een abonnement krijgen. In dat geval is sim-only het beste. Je kiest een goedkoop toestel dat je fijn vindt en je sluit een sim-only abonnement af met precies het aantal belminuten en MB’s dat jij nodig hebt. Zo geef je nooit meer een euro teveel uit. Het is ook handig om het abonnement maandelijks opzegbaar te maken. Je kan dan steeds makkelijk overstappen en profiteren van de goedkoopste aanbiedingen.
6.2 Leef van openbare Wifi
Wist je dat er mensen zijn die al jaren alleen internetten wanneer ze Wifi hebben? Zij hebben gewoon nog een prepaid simkaart in hun afbetaalde telefoon, waardoor ze vrijwel geen kosten maken. En aangezien Wifi-hotspots overal als paddenstoelen uit de grond schieten, is het helemaal geen gek idee. Restaurants, scholen, metrostations, bussen en winkels hebben tegenwoordig hun eigen Wifi-netwerken beschikbaar. Door daar slim gebruik van te maken bespaar je zo soms meer dan 100 euro per jaar.
Gelukkig zijn er meer dan genoeg andere manieren hoe je kunt besparen op je smartphone. Daarbij is het uiteraard ook handig om je telefoon weer te verkopen als je toe bent aan een nieuwe.
7. Woning
De woning omvat een zeer grote verzameling aan kostenposten. De woning zelf kost natuurlijk geld, maar ook het onderhoud, de meubels en energiekosten vallen daaronder. Dat betekent uiteraard weer dat er flink bespaard kan worden op deze onderdelen. Hieronder zie je hoe dat werkt.
7.1 Verhuis naar een andere regio
De huizenprijzen in Nederland staan enorm onder druk. Heb je ook nagedacht om naar een goedkopere regio te verhuizen? Soms koop je daar een vergelijkbaar huis voor de helft van een woning in de Randstad. Vooral als je vanuit huis kunt werken is dat een slimme zet, die de uitgaven aan vaste lasten enorm naar beneden trekt.
7.2 Bespaar op meubels
Natuurlijk kun je een meubelwinkel instappen en versteld staan van de prachtige meubelstukken. Maar helaas hebben dat soort producten een enorm prijskaartje. Dat kan gelukkig beter. Eerder schreven wij namelijk al een artikel hoe je kunt besparen op meubels. Zo vind je tips zoals onder andere:
- Het kopen van alle meubels bij één winkel zodat je korting krijgt.
- Importeren van meubels
- Zelf opknappen van oude meubels
- Goedkope woonwinkel bezoeken
- Een goedkoop bed kopen
Overige manieren om te besparen op een woning:
- Was zelf de ruiten
- Doe regelmatig onderhoud en controleer op lekkages
- Ga in een kleiner huis wonen
- Let op dat je niet dubbel verzekerd bent
8. Overige bespaarmogelijkheden
De lijst hierboven helpt je waarschijnlijk al aardig op weg op te gaan besparen op je vaste lasten. Ben jij nog niet tevreden met het bedrag wat je hiermee kunt besparen? Hieronder benoemen we nog een lijst met overige handige bespaartips.
8.1 Creditcards of bankrekening
De creditcard is handig wanneer je een verre reis gaat maken. Maar heb jij hem ook écht nodig op dit moment? Sommige creditcards kosten meer dan 100 euro per jaar. Zonde als je daar dus helemaal geen gebruik van maakt. Vraag je eens af wanneer je de creditcard voor het laatst hebt gebruikt. Waren die uitgaven strikt noodzakelijk? Zo niet, dan is het wellicht handig om de creditcard op te zeggen.
8.2 Lidmaatschappen
De gemiddelde Nederlander heeft 8 lidmaatschappen of abonnementen lopen. Tijdschriften, hobbyclubs, leaseauto’s en tv-pakketten zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Soms weet je niet eens dat je die lidmaatschappen hebt lopen, waardoor je jaarlijks tientallen tot honderden euro’s meer uitgeeft dan nodig is. De app Dyme kan je helpen bij het inzichtelijk maken van die kosten. De app scant je bankrekening op vaste lasten. Wil je iets stop laten zetten? Dan doet de app dat ook voor jou. Geen excuus meer dat het opzeggen teveel tijd kost, want binnen enkele minuten ben je van al je abonnementen af. Zonder dat je er zelf wat voor hoeft te doen.
Om je alvast een idee te geven wat je kunt opzeggen:
- Netflix / HBO
- Spotify
- Sportschool
- Studentenvereniging
- Tijdschriften
- OV-abonnementen
- Kranten
- Leesmap
- Sportclub
- Loterijen
- Goede doelen
8.3 Internet & TV
Televisie kijken is lekker ontspannend en een filmpje streamen van internet is fijn. Maar heb je het écht nodig? Is die 300 Mbps echt nodig om je email dagelijks te checken? En heb je die digitale box met 200 zenders echt nodig, terwijl je alleen maar naar dezelfde programma’s kijkt? Kritische vragen zorgen ervoor dat je wellicht een ander pakket kunt afsluiten aan het einde van het lopende contract.
Lees meer:
8.4 Gas, water en licht
Op gas, water en licht valt heel eenvoudig te besparen. Bijvoorbeeld door middel van een slimme thermostaat of door je huis iets beter te isoleren. Door slim bezig te zijn met energiebesparing, kun je gemakkelijk tientallen euro’s per jaar besparen. En dat zonder dat je de hele winter met twee truien aan moet zitten. Benieuwd hoe? Lees hier 57 tips om energie te besparen.
8.5 Kleding
Shop jij bij Lacoste, of struin je tweedehands winkels af om iets te vinden in jouw maat? Kleding is iets heel persoonlijks en het laat zien wie je bent. Maar daar heb je helemaal geen dure merken voor nodig. Ook in tweedehands winkels of bij outlets van merken vind je genoeg kleding waarmee jij je kunt identificeren. Ben je een beetje creatief, dan kun je sommige kledingstukken zelf ook nog in elkaar zetten. Dan heb je pas écht iets unieks aan. Lees ook ons artikel met 9 tips voor goedkope kleding.
8.6 Slechte gewoontes
Heb je slechte gewoontes waar je structureel mee bezig bent? Rook je bijvoorbeeld een pakje per dag? Of drink je iedere dag een paar glazen alcohol? Beide activiteiten zijn duur, en kosten je op jaarbasis honderden tot soms wel duizenden euro’s. Door dit soort gewoontes te stoppen, bespaar je een hoop geld, maar ook iets anders. Je gezondheid. Doordat je minder snel ziek wordt, besteed je vervolgens ook weer minder geld aan je ziektekosten.
8.7 Geef alleen cash geld uit
Een handige tip om te besparen, is door alleen maar cash geld uit te geven. Door iedere week een vast bedrag in je portemonnee te stoppen, heb je zo veel meer zicht op je uitgaven. Is je geld halverwege de week op, dan zul je de andere helft van de week op een houtje moeten bijten. Of je haalt geld uit het potje van volgende week. Op die manier leer je jezelf om beter om te gaan met geld en na te denken bij iedere besteding die je doet.
8.8 Geef zelfgemaakte cadeaus
Een verjaardag hier, een babyshower daar. De cadeautjes zijn niet aan te slepen voor alle vieringen, en ze zijn vaak ook nog eens erg duur. Je kunt dat eenvoudig oplossen door zelf cadeautjes te maken, of je te verdiepen in welke cadeautjes leuk en goedkoop zijn. Ook kun je je voorbereiden op de verjaardagen. Door op tijd te shoppen voor cadeaus zorg je ervoor dat je geen dure uitgaven hoeft te doen omdat je op het laatste moment nog iets moest zoeken.
8.9 Kies een voordelige bankrekening
De rentes bij de bank leveren niets meer op. Dat terwijl je nog wel geld betaalt voor de rekening zelf. Dat klopt natuurlijk niet. Daarom is het de hoogste tijd om te gaan zoeken naar bankrekeningen die wél waar voor hun geld geven, of zelf gratis zijn. Wij schreven eerder ook over welke particuliere bankrekeningen het goedkoopst zijn in 2019. Door te kiezen voor hoge rentes óf een gratis rekening besteed je zo nooit onnodig geld voor een digitale plek die je alleen maar gebruikt om je geld op te parkeren.
Ben jij er klaar voor om tientallen tot honderden euro’s per maand te besparen? Met de bovenstaande lijst kom je vast een heel eind in de goede richting. Wil je nog meer geld besparen? Op de website bespaarinfo.nl schrijven wij iedere week tientallen artikelen over dit onderwerp. Er is dus een grote kans dat je nog veel meer onderwerpen kunt vinden waarop jij op dit moment geld zou kunnen besparen.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 11 tips voor geld besparen op je verzekeringen
- 21 Tips om te besparen op smartphone kosten
- 26 tips voor geld besparen op autorijden
- 41 tips om te besparen op je boodschappen
- 65 tips om energie te besparen (gas, water, licht)
- 10 tips voor een goedkoop bed
- 16 tips om goedkoop uit eten te gaan
- Besparen op groenten; wat zijn goedkope groenten?
- Besparen op vlees; Wat is goedkoop vlees en waar koop ik het?
- 9 tips voor goedkope kleding