Wanneer iemand komt te overlijden, moet er een heleboel geregeld worden. En dat terwijl je op dat moment juist bijzonder emotioneel bent. Dat zorgt er voor dat je in die tijd erg vatbaar bent voor het instemmen met hoge kosten voor de uitvaart. Je wilt de overledene toch een laatste dienst bewijzen, ondanks dat je weet dat die persoon het zelf niet meer meemaakt. Het kan ook anders. Wil jij een goedkope uitvaart regelen, die toch heel erg betekenisvol en persoonlijk is? In dit artikel lees je 12 tips voor een goedkope uitvaart.
- 1. Kies voor een crematie
- 2. Vergelijk uitvaartcentra en begrafenisondernemers
- 3. Kies de juiste dag
- 4. Thuis opbaren
- 5. Ga voor een eenvoudige kist
- 6. Maak het overlijden bekend via internet
- 7. Bespaar op het vervoer
- 8. Bespaar op de bloemen
- 9. Kies de goedkoopste grafrechten
- 10. Laat de kist dragen door familie
- 11. Laat de catering achterwege
- 12. Strooi de as buiten het crematorium
1. Kies voor een crematie
Het is één van de belangrijkste onderdelen over de uitvaart. De vraag of iemand gecremeerd of begraven wil worden. De meningen over wat de ‘beste manier’ is, zijn verspreid. Maar de meningen over de prijs, die zijn redelijk hetzelfde.
Begraven is namelijk in vrijwel alle gevallen duurder dan een crematie. Waar een zeer eenvoudige crematie ongeveer 3.000 euro kost, betaal je voor een zeer eenvoudige begrafenis al gauw 1.000 euro meer.
Wil je een goedkope uitvaart regelen, dan is een crematie dus altijd een betere optie, omdat je dan veel meer opties kunt weglaten. Je hoeft geen kist te kiezen, of je kiest voor een eenvoudige kist die goedkoop is. Je hoeft geen plek op de begraafplaats te betalen en ook hoeft niemand de kist naar het graf te dragen.
Ga je voor een wat meer ‘gemiddelde’ crematie, dan betaal je ongeveer 7.000 – 8.000 euro. Bij een vergelijkbare begrafenis ben je dan soms 9.000 – 10.000 euro kwijt. Een flink verschil.
2. Vergelijk uitvaartcentra en begrafenisondernemers
Eerder onderzoek van diverse tijdschriften en websites liet het al zien. Uitvaartcentra hanteren prijzen die onderling sterk verschillen. Bij het ene uitvaartcentrum betaal je zomaar 20 of 30% meer dan bij een ander centrum. En dat terwijl je dan precies dezelfde services en diensten tot je beschikking hebt.
Komt iemand te overlijden, dan kun je dus het beste direct op zoek gaan naar de drie dichtstbijzijnde locaties in de buurt en een offerte opvragen. Je zult dan zelf zien dat je hele verschillende bedragen te zien krijgt.
De reden dat er de laatste jaren zoveel onderzoek is gedaan naar de hoge kosten van uitvaartcentra, is omdat bepaalde centra na de uitvaart nog duizenden euro’s extra op de factuur zetten. Die kosten waren van tevoren niet duidelijk. Let er dus goed op dat alle kosten ook echt inclusief zijn, zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
3. Kies de juiste dag
Doodgaan kun je niet plannen. De dag van de week waarop iemand overlijdt kun je dus ook niet uitkiezen. Gelukkig ligt dat anders bij de begrafenis of crematie zelf. Dan heb je wel de mogelijkheid om zelf een dag te kiezen. En dat is mooi, want er zijn namelijk dagen waarop het een stuk goedkoper is om de uitvaart de hebben.
Zaterdag is bijvoorbeeld een hele dure dag. Sommige uitvaartcentra rekenen honderden euro’s extra voor een weekend dag. Het is dus veel goedkoper om het doordeweeks te doen als iedereen dan de mogelijkheid heeft om te komen. Neem altijd even contact op met het uitvaartcentrum om te kijken welke dagen het goedkoopst zijn. Misschien zijn bepaalde doordeweekse dagen nog goedkoper dan andere.
4. Thuis opbaren
Wanneer een dierbare overlijdt, kun je ervoor kiezen om die persoon thuis of in het rouwcentrum te laten opbaren. Veel mensen kiezen voor de laatste optie. De overledene wordt dan meegenomen en aan de hand van de instructies van familieleden opgebaard.
Maar wanneer je het thuis laat doen, is het opbaren eigenlijk veel persoonlijker. De overledene is nog in zijn of haar eigen huis, waar alle eigendommen nog steeds te vinden zijn. Zo kun je eenvoudig nog wat extra elementen, kledingstukken of sieraden opzoeken om het opbaren veel persoonlijker te maken. Thuis opbaren is vaak ook goedkoper dan in het uitvaartcentrum, waardoor het eigenlijk alleen maar voordelen heeft.
5. Ga voor een eenvoudige kist
Het is heel begrijpelijk. Je bent emotioneel en je wilt een dierbaar persoon nog een laatste gunst bewijzen. Omdat je die gunst alleen maar naar voren kunt laten komen bij de uitvaart, kiezen veel mensen daarom voor dure spullen. Toch is dat helemaal niet noodzakelijk. Het uitzoeken van een goedkope en eenvoudige kist is helemaal niet zo vreemd. Sterker nog, de overledene zou het waarschijnlijk ook niet gewild hebben dat je een fortuin geeft aan een kist die de grond in gaat.
Wordt er vanuit bepaalde overwegingen gekozen voor een begrafenis in plaats van een crematie, dan heb je dus nog een aantal goedkope opties. Hieronder zie je welke dat zijn:
Basis kist
Een grafkist kun je zo eenvoudig maken als je zelf wilt. Natuurlijk heb je altijd de omlijsting nodig, die gemaakt kan zijn van diverse materialen. Maar daarna heb je nog veel meer opties. Binnenvoeringen, houtsnijwerken, graveringen of andere opties maken de kosten voor de grafkist stukken duurder dan de basis kist. Een basis kist kost je ca. 200 tot 400 euro en een complexe kist vol extra’s kan zomaar 5.000 euro kosten.
Kartonnen kist
Een kist van karton wordt steeds vaker gebruikt bij een begrafenis. Vooral mensen die niet veel te besteden hebben, kiezen voor deze optie. De kosten voor een kartonnen kist liggen tussen de 150 en 300 euro, afhankelijk van wat je precies wilt hebben.
Zelf een kist maken
Zijn er wat handige knutselaars in de familie die op een persoonlijke manier willen bijdragen aan de begrafenis? In dat geval mag je in Nederland ook zelf een kist maken. Je moet hiervoor wel voldoen aan de regels van het Lijkomhulselbesluit van 1998. Ook moet de kist in de crematieoven óf in een graf passen. Er zijn ook zelfbouw sets te koop, met op maat gemaakte stukken hout. Die zijn iets duurder, maar je weet dan zeker dat de kist goed in elkaar zit.
Wade
Een minimalistische manier om iemand te begraven, is door te kiezen voor een wade. In plaats van een kist, wordt dan een doek gebruikt. Dit doek kan gemaakt zijn van verschillende materialen, waardoor ook het prijsverschil verklaard wordt. Kies je voor een eenvoudig stuk stof, dan kost de wade ongeveer 250 euro. Kies je voor satijnen doeken, dan kan de prijs oplopen tot meer dan 1.000 euro.
6. Maak het overlijden bekend via internet
Wanneer iemand overlijdt, komt dat voor sommigen als een complete verrassing. Die mensen moeten op de hoogte gebracht worden, maar er moet ook nog een rouwkaart gemaakt worden. Daar gaan vaak veel kosten in zitten. Voor het (laten) ontwerpen, printen en versturen van één rouwkaart, betaal je vaak 2,50 tot 4 euro. Verstuur je 50 kaarten, dan kan het je dus zomaar 200 euro kosten.
Dat terwijl we leven in een digitaal tijdperk, waarin iedereen sociale media en email heeft. Je kunt dus ook zelf een rouwkaart ontwerpen en die gewoon digitaal ‘op de bus doen’. Vele malen goedkoper, en je hoeft ook geen uren te zoeken naar de woonadressen van alle ontvangers om te zien wie er de laatste jaren verhuisd zijn.
7. Bespaar op het vervoer
Wist je dat het vroeger heel gewoon was om een overledene zelf naar het uitvaartcentrum te brengen? Hoewel dat de afgelopen decennia weer minder geaccepteerd werd, zien we het tegenwoordig weer steeds vaker.
In Nederland mag het namelijk ook gewoon. En hoewel het wel handig is, heb je er niet eens een busje voor nodig. Je mag overleden personen vervoeren op een boot, koets of zelfs op een bakfiets.
Hoewel je je zeker niet moet vergissen in de grootte van een lijkkist, kun je hier dus flink op besparen. Het huren van een lijkwagen kost namelijk bijna 200 euro voor 2 uur. Wil je er ook nog een volgwagen bij, dan betaal je daar ook nog 200 euro voor. Wil je vervolgens ook weer met deze auto’s naar huis, maar duurde het bezoek aan het rouwcentrum langer dan 2 uur, dan moet je dus weer extra betalen. Je kunt de overledene dus beter zelf vervoeren en er achteraan rijden met eigen auto’s.
8. Bespaar op de bloemen
De kosten voor de bloemen moet je absoluut niet onderschatten. Net als trouwboeketten, zijn rouwboeketten verschrikkelijk duur. Dat heeft vooral te maken met de personeelskosten voor het maken en binden van de boeketten. Door zelf de bloemen te kopen en de boeketten samen te stellen, bespaar je flink op de kosten.
Een alternatief is om iedere aanwezige van de crematie of begrafenis één bloem mee te laten nemen. Die kan vervolgens tijdens de ceremonie op de kist gelegd worden. Zo geeft iedereen maar een paar euro uit, en heb je uiteindelijk toch een hele zee van bloemen op en rond de kist.
9. Kies de goedkoopste grafrechten
Kies je voor een begrafenis, dan krijg je te maken met grafrechten. Dat zijn de kosten die je jaarlijks (maar vaak vooraf en in één keer) betaalt voor het gebruiken van het graf. Die kosten zijn de laatste 10 jaar flink gestegen. Dat heeft te maken met het feit dat grond duurder is geworden, maar ook dat gemeentes willen dat begraafplaatsen 100% kostendekkend zijn. De grafrechten worden vaak afgekocht voor 10, 20 of 30 jaar. Veel begraafplaatsen hanteren tegenwoordig een minimum van 20 jaar. Dat heeft er deels mee te maken dat mensen tegenwoordig minder snel kiezen voor begraven, waardoor de begraafplaatsen anders leger zouden worden.
Op de volgende manieren kun je besparen op de grafrechten:
Kies een natuurgraf
Buiten in de uitgestrekte en prachtige Nederlandse natuur bevinden zich honderden natuurbegraafplaatsen. Dit zijn stukken natuur die zijn opgekocht door een beheerder. Een voordeel van dit soort graven is dat je er altijd naartoe kunt en dat het graf waarschijnlijk voor altijd daar zal blijven liggen, zonder dat je hoeft bij te betalen voor onderhoud of overige grafrechten. De kosten voor deze optie liggen vaak tussen de 3.000 en 5.000 euro.
Familiegraf
Wanneer je kies voor een familiegraf, worden meerdere personen uit één gezin boven elkaar begraven. Daardoor hoeft er maar één keer grafrechten betaald te worden, waardoor je flink kunt besparen. Wel moet er goed nagedacht worden over wie er bepaalt wie er in het familiegraf begraven mag worden. Officieel is er namelijk maar één persoon die daarover mag bepalen.
Een bijzondere begraafplaats
Bijzondere begraafplaatsen vallen buiten de reguliere begraafplaatsen van de gemeente. De grafrechten hiervoor zijn ca. 30-40% goedkoper dan bij een standaard begraafplaats. Dit soort begraafplaatsen zijn bijvoorbeeld eigendom van een geloofsgemeenschap. Vaak kunnen ook niet-gelovigen hier zonder problemen terecht.
Algemeen graf
Het werd vroeger vooral een ‘armengraf’ genoemd, maar het wordt tegenwoordig steeds vaker gedaan. Wanneer je kiest voor een Algemeen graf, wordt de overledene samen met onbekenden in een graf gelegd. Er zit ongeveer 30 centimeter aarde tussen alle kisten en er worden maximaal 3 personen in één graf geplaatst. De grafrechten voor dit soort graven zijn vaak maar 100 euro per jaar, waardoor dat vrijwel de goedkoopste optie is.
10. Laat de kist dragen door familie
Op de begrafenis zelf wordt de kist gedragen door enkele mannen van het uitvaartcentrum. Hoewel veel mensen hier voor kiezen, is het niet verplicht. Je kunt ook enkele familieleden kiezen die de kist naar het graf dragen. Dit dien je wel eerst te overleggen met het uitvaartcentrum, zodat zij deze kosten niet hoeven te rekenen.
Is de kist te zwaar, dan kan er ook voor een rijdende baar gekozen worden. Op die manier hoeft ook niemand bang te zijn dat ze de kist laten vallen. Door de kist zelf naar het graf te brengen, kun je eenvoudig 100 euro besparen.
11. Laat de catering achterwege
Blokjes kaas, worst en warme broodjes zijn heerlijk en ze leiden je direct af van de emotionele achtbaan die je net hebt meegemaakt. Maar de catering in een uitvaartcentrum rekent absurd hoge prijzen voor dit soort assortimenten. Het is veel beter om na de ceremonie direct het uitvaartcentrum te verlaten en bijvoorbeeld naar iemands huis te gaan.
Door van tevoren boodschappen te doen en cake, snoep, koekjes en koffie in te slaan, bespaar je op die manier eenvoudig honderden euro’s. Daarnaast is het ook veel persoonlijker, omdat je nu verhalen kunt delen, gedichten kunt voordragen en op televisie kunt kijken naar oude video’s en foto’s van de overledene.
12. Strooi de as buiten het crematorium
Kies je voor een crematie, dan krijg je na de crematie een asbus of urn met de as van de overledene. Sommige mensen willen dit in een mooie urn houden, terwijl voor veel andere mensen de voorkeur juist uitgaat naar het verstrooien van de as. Let daarbij op dat in Nederland bepaalde plaatsen zijn waar dit niet mag. Dit is per gemeente verschillend.
Vaak zijn weilanden en bossen geschikte plekken om dit samen met familieleden te doen, zonder gestoord te worden. Hiermee bespaar je direct op de kosten voor het verstrooien op een begraafplaats. Op die zogenaamde ‘strooivelden’ mogen nabestaanden nog één keer afscheid nemen van hun dierbaren. Wel zijn hier hoge kosten aan verbonden. Kijk dus niet raar op als je 100 tot 150 euro moet betalen om een half uurtje met de begrafenisondernemer op het strooiveld te staan. Deze kosten kun je dus heel eenvoudig voorkomen door de as niet hier uit te strooien.
Uitvaartverzekering
Wil je zo min mogelijk kosten maken voor een toekomstige uitvaart? Dan is het misschien verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Afhankelijk van je huidige leeftijd en de gewenste diensten betaal je dan 6 tot 50 euro per maand totdat je overlijdt. Wanneer je komt te overlijden, komt er een pakket vrij met diensten die je kunt afnemen. Dit bedrag ligt ergens tussen de 5.000 en 10.000 euro, afhankelijk van de verzekeraar.
Overlijdt iemand in je familie- of vriendenkring? Dan kun je vaak het beste als eerst kijken of deze persoon een overlijdensverzekering had. Hiermee kun je dan hopelijk een groot deel van de begrafenis of crematie bekostigen.