Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Wat zijn de gemiddelde uitgaven per maand van een alleenstaande?

Wat zijn de gemiddelde uitgaven per maand van een alleenstaande?

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Elke maand weer rondkomen: voor de één is het gemakkelijk, voor de ander wat moeilijker. Als je samenwoont of een gezin hebt, is het al heel anders budgetteren dan als je alleen een huishouden runt. Dan moet je natuurlijk alle financiële zaken zelf regelen – en alleen leven is niet per se goedkoper leven. Wil je door (een verandering in) je eigen situatie weten aan welke kostenposten welk bedrag je ongeveer per maand kwijt bent als alleenstaande, of ben je gewoon benieuwd hoe het is gesteld met de gemiddelde uitgaven? In dit artikel lees je alles over de gemiddelde uitgaven per maand van een alleenstaande.


Een gemiddeld eenpersoons huishouden

De definitie van een alleenstaande is iemand die alleen woont en zich zelfstandig in zijn of haar levensonderhoud voorziet. Natuurlijk is iedereen anders. Er is geen gemiddeld bedrag te noemen dat een alleenstaande uitgeeft, want iedereen leeft weer op een andere manier. Waar de ene voeding erg belangrijk vindt en daar meer geld aan uitgeeft, verdiend een andere alleenstaande weer duizenden euro’s meer.

Toch is er door het Nibud een gemiddeld bedrag vastgesteld voor een eenpersoons huishouden: dat is een modaal inkomen van 34.200 euro per jaar. Op basis van dit bedrag zullen we in dit artikel de gemiddelde uitgaven van een alleenstaande berekenen. Dit kan dus in elke persoonlijke situatie wel wat verschillen, maar zo weet je wel wat een gemiddelde alleenstaande in grote lijnen uitgeeft aan bijvoorbeeld wonen, ontspanning, boodschappen en andere zaken.


Wonen

Een van de grootste vaste lasten – of je nou alleenstaand bent of een heel gezin hebt – is over het algemeen wonen. Je moet immers elke maand huur betalen of een bedrag aflossen van je hypotheek, en hebt ook kosten voor elektriciteit en water. En daar komt nog ook nog een bedrag bij voor zaken die je graag ook geregeld wilt hebben thuis, zoals internet. Benieuwd wat de gemiddelde uitgaven van een alleenstaande voor wonen zijn? We zetten het hier voor je op een rijtje.

Huur of hypotheek

De huur of het maandelijks bedrag voor het aflossen van de hypotheek is een kostenpost die elke maand weer gemaakt moet worden. Welk bedrag dit gemiddeld is, is afhankelijk van de soort woning die wordt bewoond. De gemiddelde uitgaven voor de huur van een sociale huurwoning is vijfhonderd euro, de gemiddelde huur voor een woning in de vrije sector is 1150 euro per maand.

Dan hebben we het over huurhuizen: voor een appartement betaal je een andere prijs, en het ligt natuurlijk ook aan de locatie van de woning. De huurprijs voor een woning in hartje stad ligt waarschijnlijk hoger dan een klein huisje in een dorp. Volgens het Nibud is een gemiddelde alleenstaande rond de 650 euro per maand kwijt aan kale huur.

Gemiddelde bedragen die je in een eenpersoons huishouden per maand uitgeeft aan een koophuis zijn helaas niet te vinden. Wel kunnen we een percentage noemen. Alleenstaanden met een koophuis geven gemiddeld 25 procent (dat is dus ruim zevenhonderd euro) uit aan woonlasten: dat is dus de aflossing van de hypotheek, maar ook gas, water en licht en zaken als internet.

Gas, water en licht

Naast het betalen van je huur of hypotheek, heb je natuurlijk ook gas, licht en water nodig in je woning om fijn te kunnen leven. Gas en elektriciteit kun je via een energieleverancier regelen. De kosten hiervan verschillen per leverancier, maar het ligt er natuurlijk ook aan hoeveel gas en licht je in je woning verbruikt.

Gemiddeld verbruikt een alleenstaande aan elektriciteit ongeveer 1.925 kWh, wat gelijk staat aan 35 euro in de maand. Het gasgebruik ligt meer aan het huis waarin je woont: hoe groter, hoe meer geld je per maand zult besteden. Je kunt hier gemiddeld negentig euro voor rekenen.

Ook gebruik je water in huis, om het toilet door te spoelen, te wassen en natuurlijk te douchen en te koken. Een alleenstaande gebruikt gemiddeld ongeveer 45 m3 aan water per jaar: gemiddeld betaal je daar tien euro per maand voor.

Gemeentelijke belastingen

Bij het berekenen van de gemiddelde kosten voor het wonen in een eenpersoons huishouden, worden vaak de gemeentelijke belastingen vergeten. Deze verplichte kosten verschillen per gemeente, maar je zult altijd afvalstofheffing, rioolheffing en waterschapsbelasting moeten betalen. Je kunt dit één keer per maand betalen, maar ook per kwartaal of per jaar. In dit artikel berekenen we wat je gemiddeld per maand kwijt bent als alleenstaande aan gemeentelijke belastingen.

Aan afvalstofheffing betaal je ongeveer een tientje, voor de waterschapsbelasting is dat elf euro per maand en rioolheffing kost ongeveer negen euro. Nogmaals: dit is wel afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Om op deze kosten te besparen, kun je altijd op de website van je gemeente kijken of je in aanmerking komt voor een eventuele kwijtschelding.

Internet, televisie en telefoon

Ook wil je thuis graag gebruik maken van internet, televisie en misschien ook een telefonische verbinding. Omdat dat laatste vandaag de dag niet meer erg populair is – vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een smartphone – zit telefoon vaak al in een internet- en televisiepakket. De gemiddelde kosten voor een all-in pakket ligt op veertig euro per maand. Je kunt gemakkelijk besparen op deze kosten, door een kleiner abonnement te nemen of wellicht zelfs te delen met je buren. Dat kan zo een paar tientjes per jaar schelen.

Wonen: gemiddeld 880 euro per maand


Verzekeringen

Naast de vaste lasten rondom de woning, geeft een alleenstaande ook geld uit aan verzekeringen. Een zorgverzekering is bijvoorbeeld verplicht voor iedere Nederlander boven de achttien jaar, maar ook andere verzekeringen worden vrijwel door iedereen afgesloten.

Inboedelverzekering

Eigenlijk is dit ook nog een onderdeel van je woonlasten, maar je kunt zelf kiezen of je wel of geen inboedelverzekering afsluit. Meer dan zeventig procent van de alleenstaanden hebben een inboedelverzekering: daarom is deze verzekering ook in dit overzicht opgenomen. Met deze verzekering verzeker jij je spullen bij schade door brand, diefstal of weersomstandigheden. Een inboedelverzekering kost gemiddeld tien euro per maand.

Zorgverzekering

De kosten voor de verplichte zorgverzekering moet ook een alleenstaande elke maand uitgeven. Om te kunnen besparen op de zorgverzekering is het een goed idee om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, maar gemiddeld betaalt een alleenstaande zo’n 110 euro per maand aan de zorgverzekeraar.

Aansprakelijkheidsverzekering

De meeste alleenstaanden hebben ook een aansprakelijkheidsverzekering. Zo’n verzekering kost gemiddeld vijf euro in de maand, en daarmee ben je verzekerd als je schade aanbrengt aan (de spullen van) iemand anders.

Verzekeringen: gemiddeld 125 euro per maand

blank


Eten en drinken

Ook boodschappen zijn een noodzakelijke uitgaven. Natuurlijk kun je de uitgaven aan eten en drinken zo gek maken als je zelf wilt, maar helaas is het wel zo dat de boodschappen voor een alleenstaande vaak duurder zijn. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat een eenpersoons huishouden tien procent duurder uit is op het gebied van eten en drinken – dat komt omdat koken voor meerdere mensen vrijwel altijd goedkoper is.

Nu kan een alleenstaande deze extra kosten gemakkelijk vermijden door voor meerdere dagen te koken en het overgebleven voedsel in te vriezen, of door gebruik te maken van een voorraadkast. Een alleenstaande geeft doorgaans tussen de 150 en 350 euro per maand uit aan boodschappen.

Boodschappen: gemiddeld 250 euro per maand


Vervoer

Om van A naar B te komen, zullen er ook kosten gemaakt moeten worden. Natuurlijk heeft niet iedereen een auto – en degene die met de auto gaan zullen minder vaak met het openbaar vervoer gaan – maar op deze manier krijg je een indruk van de gemiddelde kosten voor vervoer van een alleenstaande.

Auto

Voor een auto ben je in de maand vaste kosten kwijt. Een kleine auto kost gemiddeld zeker 180 euro per maand aan kosten als belasting, verzekering en afschrijving. Daar komen ook maandelijkse kosten bij die niet vaststaan, zoals het tanken en het onderhoud van je wagen. Per maand kost een auto voor een alleenstaande al gauw 230 euro.

Openbaar vervoer

Ook de kosten voor het gebruik van openbaar vervoer verschilt natuurlijk per persoonlijke situatie – ga je bijvoorbeeld elke dag met de trein naar het werk of gebruik je alleen af en toe de bus om familie op te zoeken – maar uit onderzoek blijkt dat een alleenstaande gemiddeld 68 euro aan openbaar vervoer per maand uitgeeft.

Vervoer: gemiddeld 230/68 euro per maand


Kleding en persoonlijke verzorging

Ook horen kleding en persoonlijke verzorging vaak in het maandbudget. Natuurlijk heb je shop a holics en mensen die liever één keer per jaar noodgedwongen nieuwe kleding kopen: toch is er een gemiddeld bedrag dat een alleenstaande aan kleding en persoonlijke verzorging uitgeeft.

Kleding, accessoires en schoenen kost de gemiddelde alleenstaande rond de 80 euro per maand. Aan persoonlijke verzorging, zoals shampoo, deodorant, haarverzorging en tandpasta, wordt er in een eenpersoons huishouden ongeveer 25 euro uitgegeven. Besparen op deze zaken gaat best makkelijk – met een cashback programma, bijvoorbeeld, of door online te winkelen met flinke kortingen.

Kleding en persoonlijke verzorging: gemiddeld 105 euro per maand

https://nl.pinterest.com/pin/48273027242942428/?nic=1


Ontspanning

Naast de noodzakelijke kosten, geven alleenstaanden ook maandelijks geld uit aan ontspanning. Dat kan variëren van uitgaan tot een abonnement op de sportschool tot een twee-wekelijks bezoekje aan de bioscoop: ontspanning in alle vormen, dus. Uit cijfers blijkt dat alleenstaanden het meeste geld uitgeven aan horeca. Een lekker etentje dus, of een drankje in de kroeg. Gemiddeld geven alleenstaanden zo’n 230 euro uit aan de leukere dingen des levens.

Ontspanning: gemiddeld 230 euro per maand


Na het lezen van dit artikel heb je een algemeen beeld van wat een alleenstaande per maand ongeveer kwijt is. Je kunt per onderdeel bekijken wat er in een eengezins huishouden gemiddeld wordt besteedt: alles bij elkaar is dat rond de 1800 euro per maand.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2025 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen