Ben jij toe aan een andere keuken? Een gloednieuwe keuken kan best duur zijn: helemaal als je een keuken in een hele andere stijl wilt dan dat je nu hebt. Om kosten te besparen, kan het een goed idee zijn om een tweedehands keuken aan te schaffen. Maar waar moet je op letten als je een gebruikte keuken in je huis wilt plaatsen, waar koop je eigenlijk een tweedehands keuken en hoeveel kost dat dan ongeveer? In dit artikel lees je alles over de aanschaf van een tweedehands keuken, zodat je goed beslagen ten ijs kunt komen. Straks sta jij lekker te koken in je nieuwe- tweedehands – keuken!
Waarom een tweedehands keuken?
Het onderhoud van je huis kan best wat kosten: een nieuwe badkamer, alle plinten verven, die uitbouw beneden… Ook een nieuwe keuken kan je portemonnee echt stukken leger maken. Gelukkig is het vandaag de dag echt niet meer gek om een tweedehands keuken aan te schaffen.
Als het om geld gaat, is een gebruikte keuken of een showroom model keuken een ideale optie: je kunt ze soms (spot) goedkoop kopen – soms kun je een keuken zelfs gratis ophalen – , de keuze is tegenwoordig reuze in de tweedehands keukens, zodat je meer kans hebt om een keuken te vinden die bij je stijl past en je hoeft niet te dealen met opdringerige keukenverkopers die je het nieuwste van het nieuwste aan wilt smeren.
Daarbij is de aanschaf van een tweedehands keuken ook nog hartstikke duurzaam, want je geeft een keuken een tweede leven. Allemaal redenen om een tweedehands keuken aan te schaffen!
Waarom wél een tweedehands keuken aanschaffen:
- lekker goedkoop
- grote keuze in verschillende keukens
- alle tijd om zelf een keuken uit te kiezen
- duurzaam
Wanneer je beter voor een nieuwe keuken kunt gaan:
- als je een gloednieuwe keuken wilt die nog nooit is gebruikt
- als je niet wilt klussen (of iemand daarvoor wilt vragen)
- als je een kant- en klare keuken wilt die gegarandeerd past in je huis
https://nl.pinterest.com/pin/495958977712041938/
Waar kun je een tweedehands keuken aanschaffen?
Als je flink op de kosten wilt besparen bij de aanschaf van een keuken, dan kun je dus voor een tweedehands keuken kiezen. Je kunt op verschillende plekken een tweedehands keuken kopen. We zetten deze plekken graag voor je op een rijtje.
Een tweedehands keuken via Marktplaats of Facebook
Wie kent ze niet: tegenwoordig wordt er veelvuldig gebruikt gemaakt van websites waarop je spullen tweedehands kan (ver) kopen. Je vindt er kleding, verschillende diensten, elektronica maar ook: tweedehands keuken! Sites als Marktplaats of 2dehandskeukens.nu zijn prima plekken om op jacht te gaan naar een gebruikte keuken. Je kunt daar ook nog handige filters instellen om gericht te zoeken naar een tweedehands keuken, zoals het aantal kilometers dat de verkoper van jou mag wonen, de kleur en de conditie van de keuken.
Je koopt zo’n keuken dan vaak van een particulier, en die keukens gaan vaak voor een heel klein prijsje weg. Ook via Facebook kun je misschien je slag slaan: je kunt kijken op Facebook Marketplace voor een tweedehands keuken, of een oproep plaatsen op een pagina van jouw stad of dorp.
Een tweedehands keuken bij de tweedehands keukenboer
Ook zijn er verschillende professionele bedrijven waar je een tweedehands keuken kunt aanschaffen. Er zijn een boel bedrijven die tweedehands keuken opkopen, opknappen en weer verkopen. Voorbeelden hiervan zijn Keukenwarenhuis of Het Tweede Keukenleven.
Hier zijn de keukens iets duurder dan bijvoorbeeld op Marktplaats, maar je kunt wel van de kennis van de vakmannen die deze keukens verkopen uitgaan. Ook kun je meerdere keukens in één keer bekijken, net als bij een nieuwe keuken. En dat kan dat beetje extra geld best waard zijn als je niet precies weet wat je wilt.
Een showroom model bij Brugman keukens of Grando
Een andere vorm van een tweedehands keuken is een showroom model: deze keuken is niet daadwerkelijk in een ander huishouden gebruikt, maar als voorbeeldkeuken in een keukenspeciaalzaak. Omdat de keuken niet echt gebruikt is, maar niet meer nieuw is, kun je soms al tot zeventig procent korting ontvangen op zo’n showroom model. Daarom hebben we het showroom model ook opgenomen in dit artikel. Je kunt terecht voor de aanschaf van een showroom keuken bij bijvoorbeeld Brugman Keukens of Grando.
Wat zijn de kosten van een tweedehands keuken?
Omdat er zo ontzettend veel tweedehands keuken zijn te vinden, zijn de prijzen van een gebruikte keuken zeer uiteenlopend. Veel mensen doen hun keuken weg omdat ze er op uitgekeken zijn, niet omdat de keuken niet meer bruikbaar is. Soms vind je op Marktplaats keukens die je gratis kunt ophalen, omdat de eigenaren bijvoorbeeld gaan verhuizen.
Meestal betaal je op sites als Marktplaats, maar ook bij een tweedehands keukenverkoper, niet meer dan duizend euro voor een goede keuken – inclusief inbouw apparatuur. Dat is wel een heel groot verschil met een gloednieuwe keuken, want bij de keukenboer koop je een gloednieuwe keuken tussen de tweeduizend en vijfduizend euro. Ga je voor een showroommodel, dan geniet je vaak van zeventig procent korting op de reguliere prijs van het model keuken.
https://nl.pinterest.com/pin/569283209148673993/
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands keuken?
Als je een tweedehands keuken gaat kopen, is het belangrijk om op bepaalde zaken te letten. Je kunt minder makkelijk teruggaan als er toch iets niet goed is met je keuken (afhankelijk van waar je de tweedehands keuken aanschaft, natuurlijk) en wil natuurlijk wel waar voor je geld. Het is daarom goed om op de volgende zaken te letten bij de aanschaf van een tweedehands keuken.
Kijk goed of een keuken in jouw situatie past (of hoe je dat kunt oplossen)
Een keuken is vrijwel altijd precies afgestemd op een woonsituatie. Bijna niemand heeft precies dezelfde afmetingen in huis. Daarom kan het soms best lastig zijn om een tweedehands keuken te scoren die je zo, zonder enig meetwerk, in je eigen huis kunt plaatsen.
Waarschijnlijk is de keuken net een paar centimeter te groot of te klein, en moet je kijken hoe je dat kunt oplossen. Vaak kom je met een opzetstuk al een heel eind, maar het is toch een slim idee om voor een keuken te kiezen die zo goed mogelijk in je huis zal passen. Voorafgaand aan je aankoop is het dus belangrijk om te meten, meten en nog een keer te meten!
Kun je een beetje klussen, of heb je twee linkerhanden?
Daarmee komen we meteen bij het volgende: als je een tweedehands keuken aan gaat schaffen, dan kun je er bijna zeker van zijn dat je wat moet klussen. Je moet de keuken zelf gaan monteren: daar komen ook elektra en leidingen bij kijken. Als je daar zelf niet zo veel verstand van hebt, kan het een goed idee zijn om die handige buurman / vriend / vader in te schakelen, of een monteur te regelen die je kan helpen bij het monteren van je tweedehands keuken.
Hou er ook rekening mee dat je, als je een tweedehands keuken aanschaft via bijvoorbeeld Marktplaats, de keuken vaak ook zelf moet demonteren (en thuis natuurlijk weer in elkaar moet zetten).
Kijk goed naar de kwaliteit van de tweedehands keuken tijdens het ‘shoppen’
Ben je op zoek naar een tweedehands keuken? Tijdens je zoektocht is het belangrijk om op bepaalde details te letten om de kwaliteit van de keuken te bepalen. Je wil er natuurlijk wel zo lang mogelijk mee doen, ook al is hij tweedehands. Een tweedehands keuken is lang niet zo schoon als een gloednieuwe, dat is logisch, maar als scharnieren en ladesystemen bijna uit elkaar vallen, dan zal de keuken dat ook al gauw doen.
Ook zijn diepe krassen in keukenkasten wat lastiger op te lossen dan een paar lichte beschadigingen, waar je gemakkelijk overheen kunt schilderen. Kijk hier dus goed naar, zodat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Zorg voor passend vervoer
Als je de tweedehands keuken van je dromen hebt gevonden, is het handig dat je de keuken ook thuis krijgt: huur of leen dus een busje als je deze niet hebt, zodat je de keuken kunt vervoeren. Een busje huren hoeft niet duur te zijn, maar kan toch wel weer wat kosten – reken de kosten van het vervoer van de keuken dus ook mee in het totaalbedrag dat je wilt uitgeven, of zorg ervoor dat je gratis gebruik kunt maken van een bus.
https://nl.pinterest.com/pin/798544577660215033/