Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

6 tips om geld te besparen op tanken, benzine en diesel

6 tips om geld te besparen op tanken, benzine en diesel

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Hoewel je misschien denkt dat iedereen hetzelfde bedrag betaalt voor een liter benzine of diesel, is dat niet helemaal waar. Er zijn namelijk een aantal manieren hoe jij de jaarlijkse brandstofkosten een stuk lager kunt houden. Met de volgende tips kun jij vanaf nu dus een stukje voordeliger van A naar B rijden.


1. Gebruik een tankpas

Er zijn een aantal manieren waarop je goedkoper kunt tanken. Wellicht de meest voor de hand liggende methode is het gebruiken van een tankpas. In Nederland heb je daarvoor twee opties; de pas van United Consumers en de ANWB Tanken met Voordeel.

United Consumers

Met de gratis pas van United Consumers krijg je korting op de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs. Dat is de prijs die wordt geadviseerd aan tankstations. Zij mogen daar uiteraard altijd van afwijken. Met de kaart kun je bij 600 tankstations in Nederland korting krijgen op je tankbeurt. Volgens United Consumers kan je besparing daardoor oplopen tot 50 euro per jaar. Niet verkeerd voor een gratis kaart waar je verder niets voor hoeft te doen.

ANWB Tanken met Voordeel

Ook bij de ANWB kun je goedkoper tanken door middel van de ANWB-creditcard. In dit geval krijg je geen korting op de adviesprijs, maar op de daadwerkelijke prijs aan de pomp. Deze korting bedraagt 5 cent per liter bij bemande benzinepompen en 3 cent per liter bij onbemande pompen. Omdat je met de creditcard van de ANWB betaalt, wordt de korting voor je opgespaard. Eenmaal per kwartaal wordt je opgebouwde korting uitbetaald. Er zijn ca. 700 tankstations in Nederland waar je terecht kunt met je pas.


2. Tank nooit op de snelweg

Het is waarschijnlijk al geen geheim meer dat tanken langs de snelweg zomaar 10% tot 20% duurder kan zijn dan wanneer je in een dorpje stopt. Toch zijn er maar weinig mensen die het zien zitten om de snelweg af te rijden om alleen even te tanken. Het is lastig om vooruit te plannen waar je gaat tanken en het is niet altijd duidelijk waar er een tankstation in de buurt zit van de snelweg. Daarnaast verlies je er soms ook nog veel tijd mee als het tankstation ver van de snelweg af zit. Gelukkig zijn er opties om snel te zoeken naar een benzinestation in de buurt.

Open bijvoorbeeld Google Maps en zoek op ‘benzinestation’ terwijl je al op de snelweg zit. Je krijgt dan een rijtje met opties te zien, waarbij de eerste opties het dichtstbij zijn. Er staat een reistijd bij, waardoor je de precies ziet wat de totale vertraging gaat zijn voor deze stop. Ook zie je op de kaart of het in de richting ligt van waar je nu naartoe rijdt. Op deze manier hoef je niet van tevoren in te plannen waar je gaat stoppen en langs de meeste snelwegen is er om het uur altijd wel een tankstation op slechts een paar minuten van de snelweg. Ben je op vakantie? Door de overige pauzes te combineren met deze onderbrekingen ben je ook nog efficiënter bezig en kom je misschien zelfs nog eerder aan op je bestemming.


3. Check de goedkoopste pomp in de buurt

Niet tanken op de snelweg is al een goed begin, maar er valt nog veel meer te besparen. Op de website brandstof-zoeker.nl vind je bijvoorbeeld alle tankstations in Nederland op één overzichtelijke kaart. Vul je postcode in, selecteer de brandstof en klik op zoeken. Vervolgens zie je de live prijzen van alle tankstations in de buurt. En je kunt er zeker van zijn dat je hiermee kunt besparen.

Na een korte blik op de kaart, kun je zo tankstations vinden waar de benzine- of dieselprijs meer dan 10 cent en soms 15 cent per liter verschilt. Een behoorlijk verschil voor benzinestations die soms maar honderd meter bij elkaar vandaag liggen. Tank je twee keer per maand een volle tank, dan bespaar je dus alleen al 120 tot 180 euro per jaar met het kiezen van de goedkoopste aanbieder in jouw buurt.


4.

4. Tank in Duitsland of België

Wist je dat brandstof in Nederland regelmatig de hoogste prijzen van Europa heeft? Zelfs dure landen zoals Zweden en Noorwegen hebben lagere prijzen dan wij. Met Duitsland en België scheelt het bedrag soms zoveel, dat je op een volle tank van 60 liter maar liefst 18 euro kunt besparen.

Woon je dichtbij de grens, of moet je een keer in de buurt van Duitsland of België zijn voor familiebezoek of een weekendje weg? Rijd dan nog even met een lege tank naar een tankstation vlak over de grens. Die paar minuten extra rijden zijn het wel waard om een flink bedrag op je brandstofkosten te besparen.


5. Tank op vakantie in de juiste landen

Hierboven beschreven we de tips voor het tanken bij onze buurlanden. Maar ga je een lange reis maken, bijvoorbeeld naar Zwitserland, Spanje, Italië of Kroatië, dan zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je bent misschien geneigd om de auto voor vertrek helemaal vol te gooien met brandstof, maar dat kun je dus als eerste beter doen in België of Duitsland. Dit geldt met name voor benzine, omdat daar meer belasting over geheven wordt.

Ga je naar Portugal op vakantie, dan is het aan te raden om nog even benzine te tanken in Spanje, vlak voor je de grens overgaat. Je bespaart daarmee soms wel 25 cent per liter. In Italië liggen de brandstofprijzen ook redelijk hoog in vergelijking met de buurlanden. Aangezien je op vakantie toch een paar pauzes moet inlassen, kun je dat het beste combineren met een tankbeurt in Oostenrijk of Zwitserland.

Voor diesel geldt het iets anders. Dat is in Nederland namelijk redelijk voordelig in vergelijking tot andere landen. Zwitserland, België, Frankrijk en Italië zijn dan even duur of duurder dan Nederland. Je kunt nog wel redelijk goedkoop tanken in Oostenrijk, Kroatië, Slovenië en Duitsland, maar de verschillen zijn een stuk minder dan bij benzine.

Ieder jaar creëert de ANWB een lijst met de gemiddelde prijzen voor benzine en diesel. Deze kun je gratis bekijken op de website van de ANWB.


6. Kies het juiste tijdstip

Wist je dat steeds meer tankstations testen doen met het vaker wijzigen van de prijzen? Dat betekent dat je gedurende een week soms meer korting krijgt op bepaalde dagen. Zo krijg je op zaterdag over het algemeen het vaakst korting, terwijl maandag juist geen goede dag is. Ook het tijdstip op een bepaalde dag kan invloed hebben op de benzineprijs. Soms betaal je in de ochtend namelijk een ander bedrag dan in de avond, wanneer iedereen uit zijn werk komt. Kijk dus vooral eens om je heen of de benzineprijzen verschillen tussen de ochtend en de avond.


Bonustip: rijd zuinig

De beste bonustip die we je kunnen geven, is waarschijnlijk om zuiniger te rijden. Hoewel het misschien weinig invloed lijkt te hebben, kun je zelf eenvoudig nog eens 10-15% extra besparen op je brandstofkosten. Hoe je dat doet? Door precies te begrijpen hoe de motor van een auto werkt en actief bezig te zijn met zuiniger rijden.

In principe geldt, dat hoe minder toeren per minuut jouw auto maakt, hoe lager het brandstofverbruik is. Bij een benzinemotor is het optimale toerenaantal 2.000 toeren per minuut. Bij een diesel ligt dat op 1.500 toeren per minuut. Je kunt ervan uitgaan dat een automotor het meest efficiënt is bij een snelheid van 70-90 kilometer per uur, in de vijfde versnelling. Dan zijn zowel een diesel- als een benzineauto in de buurt van dit ideale toerenaantal. In verhouding stoot je dan ook de minst schadelijke stoffen uit. Het gemiddelde verbruik van een brandstofmotor ligt op die snelheid rond de 5,5 L/100km. Rijd je 100, dan ligt dat al rond de 7,5 L/100km en bij 140 gaat het verbruik al richting de 10L/100km.

Hoge kosten en weinig tijdswinst

Ga je met 140 richting je vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk, dan geef je waarschijnlijk een paar tientjes meer uit dan bij een snelheid van 120 kilometer per uur. En dat is zonde, want de tijdswinst die je hebt, komt neer op maar 2 of 3 uur. Maar ook als je in Nederland op de weg rijdt kun je dagelijks veel geld besparen. Ga vooral op tijd weg, zodat je 100 kilometer per uur kunt rijden. Moet je iedere dag veel kilometers maken op de snelweg, dan bespaar je met die beslissing honderden euro’s op jaarbasis.

Overige tips om zuiniger te rijden zijn het vroeg opschakelen, zo min mogelijk remmen, files ontwijken en afstand houden van je voorliggers. Probeer ook altijd een constante snelheid te behouden en de airco uit te houden wanneer het gebruik daarvan niet nodig is. Alleen de airco kan al tot een 30% hoger brandstofverbruik leiden.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen