Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Geld besparen met een slimme thermostaat

Geld besparen met een slimme thermostaat

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

In een tijd waarin verduurzaming centraal staat in ons dagelijks leven, is energiebesparing het gesprek van de dag. Huizen moeten van het gas af, er moeten minder schadelijke gassen geproduceerd worden. Een slimme thermostaat kan jou een zetje in de rug geven om te besparen op je energierekening en het klimaat. Benieuwd hoe je kunt besparen met een slimme thermostaat? In dit artikel lees je daar alles over.


9 redenen waarom een slimme thermostaat geld bespaart

Een goede slimme thermostaat kost je al gauw 200 euro of meer. Je vraagt je dus waarschijnlijk af of je dat bedrag wel weer terugverdiend. Sommige thermostaten hebben zelfs een abonnement waar je maandelijks een paar euro voor moet betalen.

Toch kunnen de meeste huishoudens geld besparen met een slimme thermostaat. Er wordt vaak gesproken over besparingen tot 30%. Dat is natuurlijk haalbaar, maar alleen wanneer je voorheen veel energie verbruikte en na het installeren van de slimme thermostaat ineens heel zuinig om zou gaan met het stoken. Het is dus veel realistischer om rekening te houden met een besparing van 5-15%. Toch kan dat op jaarbasis zoveel geld zijn, dat je de aanschaf van de thermostaat er binnen één jaar alweer uit hebt. Hieronder enkele redenen waarom de thermostaat jou zoveel energie bespaart.

1. Inzicht

De eerste stap naar besparen is het creëren van inzicht in je verbruik. Heb jij bijvoorbeeld een idee op welk moment van de dag je het meeste gas verbruikt om je huis op te warmen? en weet jij het verschil in gebruik als je de hele dag de verwarming aan laat staan, ten opzichte van het verbruik wanneer je de verwarming aan laat gaan vlak voor je thuiskomt? En weet je hoeveel het scheelt op je gasrekening wanneer je de thermostaat een halve graad lager zet?

Met een slimme thermostaat kun je zelf gaan testen om inzicht te krijgen in het verbruik van jouw huis. Dat inzicht kan ervoor zorgen dat je een efficiënte manier van stoken kunt gaan ontwikkelen die het beste is voor jouw woning.

2. Op afstand bedienbaar

Een bijkomend voordeel van de slimme thermostaat is de mogelijkheid om het huis op afstand te laten verwarmen. Veel ‘domme’ thermostaten kunnen inmiddels ook wel een schema instellen met tijden waarop jij thuiskomt. De thermostaat gaat dan altijd op een gezet tijdstip aan, zodat het comfortabel is in huis zodra jij binnenstapt.

Maar een slimme thermostaat bedien je ook gewoon met je telefoon. Heb je een schema dat continue onderhevig is aan veranderingen? Dan kun je op afstand zorgen dat je thermostaat een paar uurtjes later aangaat wanneer je moet overwerken of spontaan met vrienden een drankje gaat doen. Door de thermostaat een paar uur later aan te zetten én of af en toe te controleren of je hem wel hebt uitgezet, kan je zo enkele euro’s per maand besparen.

3. Advies en tips

Een slimme thermostaat zet niet alleen de temperatuur van je verwarming iets hoger of lager. Het apparaat kan zelfs advies geven over bespaarmogelijkheden. Sommige thermostaten zijn ook zelflerend. Dat betekent dat ze in staat zijn om zich aan te passen aan jouw leefgewoontes.

Kom jij iedere maandagochtend om 7:00 ontbijten in de huiskamer en zet jij daarom de temperatuur dan altijd op 21 graden? Binnen een maand kunnen sommige thermostaten al herkennen welke temperaturen jij het fijnst vindt. Zo zorgt de thermostaat ervoor dat jouw huis warm is op de tijden die jij wenst, maar schakelt de thermostaat ook alvast uit voordat je de deur uit gaat. Zo gaat er nooit energie verloren.

4. Vergelijken

Ben jij een beetje competitief ingesteld? Dan zou de Toon thermostaat wel eens een geschikte thermostaat voor jou kunnen zijn. Het is daar namelijk mogelijk om het energieverbruikt (gas en stroom) van vergelijkbare huishoudens te bekijken. Daardoor zie je dus of jij al goed op weg bent om energie te besparen, of dat jij meer energie verbruikt dan mensen om jou heen. Dat kan een goede impuls zijn om de verwarming nog een graadje lager te zetten en een warme trui aan te trekken.

5. Bewegingssensoren

In sommige slimme thermostaten zit een bewegingssensor ingebouwd. Dat kan handig zijn, omdat je thermostaat daarmee kan zien of je ook daadwerkelijk in een bepaalde ruimte bent. Kom je al een half uur niet meer in de woonkamer, dan zorgt de thermostaat ervoor dat de temperatuur een graadje naar beneden bijgesteld wordt. Zo worden kamers nooit onnodig verwarmd. Je moet er wel voor zorgen dat je de thermostaat op een plek hangt waar je vaak komt. Anders schakelt de thermostaat zich veel te vaak vanzelf uit.

6. Temperatuur regelen per kamer

Door middel van een slimme thermostaat is het mogelijk om de temperatuur per (slaap)kamer aan te passen. Wel heb je daar nog slimme thermostaatknoppen voor nodig, die werken met jouw thermostaat. Die knoppen kosten zo’n 50 euro per stuk en draai je op de bestaande verwarming.

Vervolgens kun je per kamer heel precies de temperatuur bepalen, gewoon vanaf je telefoon. Zeker met een huis vol kinderen kan dit zorgen voor een veel lagere energierekening omdat kinderen nog weleens geneigd zijn om te spelen met de thermostaatknoppen.

7. Zelflerend

Bij puntje 3 schreven we al over het zelflerende vermogen van een slimme thermostaat. Maar dat zelflerende vermogen heeft nog meer voordelen. Zo berekent de thermostaat iedere keer hoelang het duurt om je huis van een bepaalde temperatuur op te warmen naar een hogere temperatuur. Duurt dat vervolgens een keer langer dan normaal? Dan ‘ziet de thermostaat aan zijn eigen gegevens dat er ergens een raam of deur open staat. Daar krijg je vervolgens een melding van op je telefoon.

Ook houdt een zelflerende thermostaat rekening met de buitentemperatuur. Wordt het een warme dag met veel zon, dan zorgt de thermostaat dat de warmte daarop wordt aangepast. Zo wordt onnodig stoken voorkomen. Is het koud buiten, dan begint de thermostaat iets eerder met verwarmen, zodat je wel gewoon comfortabel kunt ontbijten in de ochtend.

8. Modulerend of Aan/Uit

De meeste standaard thermostaten hebben geen mogelijkheid om een modulerende ketel aan te sturen. Dat is een CV-ketel die steeds een klein beetje kan bij verwarmen, zonder de vlam vol aan te zetten. Dat gebeurt bijvoorbeeld wel bij een Aan/Uit thermostaat.

Die staat alleen maar aan of uit, waardoor dat meer energie verbruikt. Sommige slimme thermostaten kunnen goed samenwerken met een modulerende CV-ketel waardoor je op lange termijn een stuk minder energie verbruikt.

9. Geofencing

Geofencing werkt over het algemeen via Bluetooth of Wifi-signalen. Geofencing betekent dat jouw slimme thermostaat weet wanneer jij in – of vlakbij – huis bent. Dat is handig wanneer je een schema hebt dat zich steeds aanpast. Je kan de thermostaat dan waarschijnlijk niet instellen op een schema dat iedere week hetzelfde is.

Door geofencing te gebruiken schakelt je thermostaat vanzelf uit wanneer de laatste persoon uit huis is, en schakelt weer aan zodra de eerste persoon thuiskomt. Zo hoef je dus niet continue op te letten dat de verwarming wel op tijd aan of uit gaat. Dat gaat dus helemaal vanzelf zodra je met je telefoon van huis gaat. Niet iedere slimme thermostaat heeft deze opties.

Slimme thermostaat zonder abonnement

Je kent de slimme thermostaat waarschijnlijk vooral van televisiereclames waarbij je er eentje krijgt bij een nieuw energiecontract. Je moet er dan wel eerst nog 5 jaar lang een vast bedrag per maand voor betalen. Die kosten lopen uiteindelijk op tot zo’n 250 tot 300 euro. Ook betaal je bij dat energiecontract hoogstwaarschijnlijk ook nog de hoofdprijs voor je elektriciteit en gas, waardoor het apparaat je uiteindelijk behoorlijk veel kost.

Gelukkig zijn er ook slimme thermostaten zonder abonnement te koop. Denk daarbij aan de Nest thermostaat of Tado thermostaat. Het enige nadeel dat zij hebben ten opzichte van bijvoorbeeld de Toon (met abonnement) is dat zij geen elektriciteitsverbruik meten en je de gegevens niet kunt vergelijken met andere gebruikers van de thermostaat. Het is dus uiteindelijk aan jezelf om te bepalen of je kiest voor een thermostaat met abonnement, of dat je liever een eigen thermostaat koopt en iets minder gegevens kunt uitlezen.


Welke slimme thermostaten zijn er?

Er komen steeds meer aanbieders op de markt die slimme apparaten aanbieden. Datzelfde geldt dus ook voor slimme thermostaten. Daar zijn inmiddels zeker 15 verschillende soorten te verkrijgen. Hieronder een lijstje met de aanbieders van de producten. Dan kun je zelf verder op onderzoek om de apparaten met elkaar te vergelijken om het beste apparaat aan jouw muur te kunnen hangen.

  • Netatmo
  • Nest
  • Evohome
  • SmartHome
  • Anna
  • Toon
  • Tado
  • ThermoSmart

Overige manieren om veel energie te besparen in huis

Uiteraard lost een slimme thermostaat niet direct al je problemen op. Er zijn nog andere dingen die je kunt opzoeken of gebruiken om je energieverbruik flink terug te dringen. Hieronder zie je nog enkele andere manieren waarop je dat kunt doen. Ook schreven we een artikel over manieren om meer energie te besparen in huis.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen