Vakantie vieren is een van de leukste dingen die er is. Gezellig op pad met je vrienden of familie, terwijl je een nieuwe bestemming ontdekt. Het liefst wil je natuurlijk volledig onbezorgd op vakantie gaan, maar zonder goede reisverzekering lukt dat niet. Het is daarom verstandig om je te verdiepen in de verschillende aanbieders van reisverzekeringen en de kosten die zij met zich meebrengen. Om jou te helpen voordeliger op reis te gaan en onnodige risico’s te vermijden vertellen wij in dit artikel 8 tips waar jij op moet letten wanneer je een reisverzekering afsluit.
- 1. Voorkom dubbele dekking
- 2. Check of de dekking nog wel aansluit
- 3. Kijk en vergelijk
- 4. Check ieder jaar opnieuw
- 5. Zorg dat je eigen risico gedekt is
- 6. Bewaar je aankoopbon
- 7. Vergeet je inboedelverzekering niet bij het declareren
- 8. Bekijk de afschrijvingslijst
- Tijdelijke reisverzekering vs. doorlopende reisverzekering
- Op reis zonder reisverzekering
1. Voorkom dubbele dekking
De makkelijkste manier om teveel te betalen voor je reisverzekering, is wanneer je eigenlijk al verzekerd bent bij andere verzekeringen. Zo zijn bijkomende medische kosten tijdens je vakantie soms al gedekt door een (aanvullende) zorgverzekering. Of je bagage is al gedekt door een inboedelverzekering met buitenshuis dekking. En als je al een ongevallenverzekering hebt voor het dagelijks leven, hoef je die ook niet altijd meer af te sluiten voordat je op reis gaat. Andere onderdelen die je even kunt controleren zijn de pechhulp verzekering en de rechtsbijstandsverzekering.
2. Check of de dekking nog wel aansluit
Misschien heb je ooit een keer een doorlopende reisverzekering afgesloten voor een vakantie die je ging maken, maar heb je er vijf jaar later nog niets aan veranderd. Dat betekent dat jouw vakanties er inmiddels heel anders uit kunnen zien. Wie weet ga je nu wel met kinderen op reis, of vertrek je vaker naar verre bestemmingen. Heb je een doorlopende reisverzekering, dan is het aan te raden om jaarlijks even te kijken naar de dekking, zodat je zeker weet dat je niet onder- of oververzekerd bent.
Qua polis loont het om extra aandacht te hebben voor dekking op onderstaande posten:
- Annulering en vertraging
- Bagage en eigendommen
- Persoonlijke aansprakelijkheid
- Medische kosten
- Noodhulp
Extra dekking
Afhankelijk van je vakantie kan het verstandig zijn om extra dekking aan te schaffen voor je reisverzekering. Zo is het verstandig om wintersportdekking aan te schaffen wanneer je gaat skiën, op die manier voorkom je onvoorziene kosten voor bijvoorbeeld een gipsvlucht. Ook voor bijvoorbeeld duiken en gevaarlijke sporten zijn er vaak extra dekkingen die je moet aanschaffen.
Neem onderstaande overwegingen mee in je vergelijking en bekijk wat je nodig hebt:
- Pechhulp (automobilisten)
- Ongevallendekking (overlijden of invaliditeit)
- Contant geld
- Zakenreis
- Gevaarlijke sporten
- Onderwatersport
- Wintersport
- Aanvullende zorg
- Stage of studie buitenland
- Langer dan 3 maanden buitenland
- Extra waardevolle spullen
- Laptop
- Tablet/Smartphone
- Camera’s / Drone
- etc.
Dekkingsgebied
Een voorbeeld is de Europadekking of de Werelddekking. Heb je ooit een doorlopende reisverzekering met werelddekking afgesloten voor een lange reis naar Australië? En reis je nu eigenlijk alleen nog maar binnen Europa? Dan betaal je nu waarschijnlijk enkele tientjes per jaar teveel aan je reisverzekering. Hartstikke zonde dus.
3. Kijk en vergelijk
Wie zich verdiept in reisverzekeringen ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Er zijn tientallen verschillende verzekeringen met ieder een eigen dekking of andere gebieden. Voordat je zelf hebt achterhaald welke verzekering het best is voor jou, ben je al gauw een paar uur verder.
Prijsvergelijkers
Daarom zijn juist vergelijkingssites zoals Independer zo handig. Zij helpen je om belangrijke keuzes te maken, door van tevoren belangrijke vragen aan je te stellen. Vervolgens bieden ze een overzicht met verzekeraars die aansluiten bij jouw wens. Omdat je ook direct de prijzen ziet én de verzekering kunt afsluiten, ben je soms al binnen een half uur voorzien van de goedkoopste prijs.
4. Check ieder jaar opnieuw
Heb je een reisverzekering afgesloten met de allerlaagste prijs? Dan zit je sowieso voor één vakantie, of een heel jaar helemaal goed. Maar, wanneer je volgend jaar weer op vakantie wilt, betekent niet dat deze aanbieder weer het goedkoopst is. Soms schelen de prijzen zoveel, dat je tientallen euro’s kunt besparen door jaarlijks over te stappen. En dat geld kun je dan mooi weer gebruiken voor tijdens je vakantie.
5. Zorg dat je eigen risico gedekt is
Wanneer je op vakantie gaat, dan wil je dat je zorgkosten zoveel mogelijk gedekt zijn. Het is daarom aan te raden om de voorwaarden van een reisverzekering even door te nemen. Sommige verzekeraars vergoeden namelijk ook het eigen risico van je zorgverzekering wanneer je in het buitenland zorgkosten maakt. Anderen doen dat niet. Dat betekent dat de zorg dus wel betaald wordt, maar je alsnog bijna 400 euro aan eigen risico moet ophoesten. Even goed vergelijken kan je dus al 400 euro opleveren als je daadwerkelijk zorg nodig hebt tijdens je vakantie.
6. Bewaar je aankoopbon
Stel je gaat op vakantie met een gloednieuwe camera. Die wordt vervolgens uit je auto gestolen op een onbewaakte parkeerplaats. De reisverzekeraar moet natuurlijk wel weten dat jij in het bezit bent van die camera, anders zou iedereen van alles kunnen declareren.
Bewaar al je bonnetjes dus heel goed, omdat je anders alsnog geen geld terugkrijgt van je reisverzekering.
7. Vergeet je inboedelverzekering niet bij het declareren
Aansluitend op het voorgaande punt, is het ook verstandig om te kijken waar je bepaalde schades het beste kunt declareren. Laten we nog eens kijken naar het voorbeeld hierboven. Je kocht twee jaar geleden een camera voor 1.000 euro. Hij wordt uit je auto gestolen op een onbewaakte parkeerplaats. Je reisverzekering zegt: ‘de camera kostte twee jaar geleden 1.000 euro, maar hij is in waarde verminderd, naar 400 euro’. Je ontvangt dan dus maar 400 euro voor je gestolen camera. En daar kun je de camera niet weer opnieuw van kopen.
Een inboedelverzekering met buitenshuis dekking kan dan veel voordeliger uitpakken. In dat geval wordt over het algemeen altijd de nieuwwaarde van de camera vergoed. Op die manier kun je dus altijd weer precies hetzelfde product terugkopen me het geld dat je van de verzekeraar hebt ontvangen. Let er bij het declareren van schades dus op dat je dat altijd doet bij de meest voordelige instantie. Dat vraagt wat denkwerk en voorbereiding, maar zoals je in het voorbeeld kunt zien, levert het je veel geld op in het geval van schade.
8. Bekijk de afschrijvingslijst
Heb je geen inboedelverzekering met buitenshuis dekking? Dan zul je altijd gebruik moeten maken van je reisverzekeraar. Maar ook dan zijn er nog verschillen in hoeveel er wordt terugbetaald. Dat heeft te maken met de zogenaamde afschrijving van producten. Want wanneer je een product gebruikt, schrijft het af op de waarde. Je kan bijvoorbeeld 8 jaar doen met een camera van 800 euro. Dan is de afschrijving (oftewel waardevermindering) 100 euro per jaar, want na 8 jaar is hij niets meer waard.
Iedere reisverzekeraar hanteert een eigen afschrijvingslijst. Ga je vooral op pad met veel fotoapparatuur, dan loont het om de afschrijvingslijst van de reisverzekeraars door te nemen voor cijfers over de afschrijving van die apparatuur, zodat je zoveel mogelijk geld terugkrijg in het geval van schade of diefstal.
Tijdelijke reisverzekering vs. doorlopende reisverzekering
Je vraagt je misschien af of je een tijdelijke reisverzekering of een doorlopende reisverzekering moet afsluiten. Het korte antwoord is dat het afhangt van je vakantiebestemming, de duur van je vakantie en hoe vaak je op vakantie gaat. Zo kun je bijvoorbeeld beter een losse reisverzekering afsluiten wanneer je één keer per jaar een week op vakantie gaat. Wordt dat twee keer één week, dan is het vaak al voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten.
Vaak ben je namelijk voor 30 euro een heel jaar verzekerd, terwijl je soms ook al 30-40 euro betaalt voor een zomervakantie van 2,5 week. En hoewel je misschien niet gepland hebt om meerdere keren op reis te gaan, geldt een reisverzekering ook gewoon als je een weekendje weg bent in eigen land. En omdat je een doorlopende reisverzekering het hele jaar door kunt afsluiten, kun je zelf bepalen wat de meest gunstige startdatum is. Zo betaal je nooit teveel.
Controleer de dekking
Controleer wel ieder jaar even of de dekking van je doorlopende reisverzekering nog goed is. Voor je het weet ben je verzekerd voor meer dan je nodig hebt, of kom je erachter dat je uiteindelijk toch niet zo goed verzekerd was als dat je in eerste instantie dacht. En dat kan je uiteindelijk toch nog duur komen te staan. Ook veranderen de prijzen voor doorlopende reisverzekeringen ieder jaar, waardoor het sowieso handig is om jaarlijks een vergelijking te maken welke verzekeraar het goedkoopst is.
Op reis zonder reisverzekering
Sommige mensen gaan zonder reisverzekering op pad. Dit is absoluut niet aan te raden. Op het moment dat je geld hebt om op vakantie te gaan is het verstandig om ook te investeren in een goede reisverzekering. Hierboven zag je al dat het maar enkele tientjes per jaar hoeft te kosten om het hele jaar verzekerd te zijn. Het is natuurlijk zonde als je honderden euro’s aan kosten moet betalen omdat je geen geld wilde uitgeven om goed verzekerd op reis te gaan.
Door je vakantie slim te plannen moet het mogelijk zijn om tientallen tot honderden euro’s te besparen op de reis. Dat geld wat je bespaart op de vakantie kun je dan mooi gebruiken om een reisverzekering voor af te sluiten. Het uiteindelijke doel van de vakantie is namelijk om het naar je zin te hebben en te kunnen ontspannen. Dat gaat nou eenmaal net iets beter wanneer je weet dat je niet voor hoge kosten kan komen te staan.
Natuurlijk kun je wel overwegen of een reisverzekering nodig is wanneer je al veel andere dekkingen hebt zoals een ongevallenverzekering, pechhulpverzekering of een inboedelverzekering met buitenshuis dekking.
Zoals je ziet zijn er meerdere manieren waarop je kunt besparen op je reisverzekering. Het afsluiten van zo’n verzekering is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet voor hoge kosten komt te staan terwijl je in het buitenland bent en hulp nodig hebt. Maar we begrijpen ook dat de reisverzekering net als andere verzekeringen de maandelijkse uitgaven een stukje hoger maakt. Daarom kun je ook onze artikel lezen met 11 tips om te besparen op je verzekeringen. Samen me dit artikel kun jij dan besparen op je vaste lasten en lekker ontspannen op vakantie gaan.