Je gaat een huis kopen, je wilt huwelijkse voorwaarden laten vastleggen of je hebt een ander rechtsgeldig document nodig. Er zijn verschillende situaties waarin je een notaris nodig hebt. Maar vaak schrikken mensen wanneer ze het uurtarief van de notaris zien. Dat kan namelijk gemakkelijk meer dan 100 euro per uur zijn en soms zelfs 150 euro per uur. Dat is natuurlijk een enorm bedrag waarop je het liefst zoveel mogelijk bespaard. Om jou te helpen om geld te besparen op die grote uitgavenpost, vertellen we je in dit artikel hoe je de kosten voor de notaris zo laag mogelijk kunt houden.
Wat doet de notaris?
Een notaris is een beëdigd persoon die rechtsgeldige documenten kan en mag maken. Andere zaken die de notaris afhandelt zijn erfenissen en het tekenen van samenlevingscontracten. Omdat je dit soort documenten niet zomaar zelf kunt ondertekenen zonder een notaris in te schakelen, krijg je waarschijnlijk een aantal keer in je leven te maken met een notaris. Bijvoorbeeld bij het kopen van je huis, waarbij er diverse aktes opgemaakt moeten worden. Die documenten bewijzen vervolgens dat jij de rechtmatige eigenaar bent van een woning. Het werk van een notaris is dus erg belangrijk.
Is een notaris verplicht?
Een notaris is in veel gevallen verplicht. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis, of het tekenen van de huwelijkse voorwaarden. Maar er zijn ook enkele voorbeelden waarin een notaris niet bij wet verplicht is. Zo kun je denken aan het opstellen van een levenstestament. Er is niet in de wet opgenomen dat dit bij een notaris moet gebeuren, ook al is het natuurlijk wel handig om dat te doen om gedoe op een later moment te voorkomen. Ook de afwikkeling van een erfenis hoeft niet via de notaris. Omdat de notaris veel weet over erfrecht is het echter wel aan te raden om een notaris in te schakelen.
Ook het huwelijk hoeft niet via de notaris te lopen. Volg je de wet en trouw je in beperkte gemeenschap van goederen, dan hoef je niets bij de notaris te regelen. Dat is anders wanneer je bepaalde regels wilt opstellen over welke spullen en financiële middelen van welke partner zijn. Dan stel je samen met de notaris de huwelijkse voorwaarden op.
7 manieren om te besparen op notariskosten
De kosten voor een notaris zijn vaak hoger dan verwacht. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je kunt besparen op die hoge kosten. Deels door zelf actie te ondernemen, maar ook door slimme trucjes toe te passen en de beste deal te krijgen. Wij vertellen je 6 beste tips en trucs om de kosten voor de notaris zo laag mogelijk te houden.
1. Zelf akte online invullen
Hoewel de taal van officiële documenten soms onbegrijpelijk lijkt, is het invullen van vooraf opgezette documenten bijna kinderspel. Het is daarom zonde als je deze eenvoudige klus uitbesteedt aan een notaris die 150 euro per uur rekent, terwijl jij dat ‘s avonds na je werk ook achteroverliggend op de bank had kunnen doen. Via de website doehetzelfnotaris.nl kun je dit soort notariële akten zelf vooraf invullen. Je hoeft ze dan vervolgens alleen te laten ondertekenen door de notaris. Deze actie levert je dus een flinke besparing op.
2. Vergelijk notarissen online
Het internet is er al eventjes, maar het biedt ons steeds meer mogelijkheden. Om ervoor te zorgen dat je niet de hoofdprijs betaalt voor een notaris, kun je daarom ook het beste online zoeken naar de beste prijzen en voorwaarden. Je doet dat eenvoudig op websites zoals degoedkoopstenotaris.nl. Deze website vertelt je precies welke notarissen er in jouw buurt zitten en welke kosten ze berekenen voor hun diensten. Op die manier kun jij binnen enkele muisklikken al zien welke prijs het laagst is en welke notaris de beste reviews krijgt voor aktes die jij nodig hebt.
Let er wel op dat lang niet alle notarissen op dit soort vergelijkingswebsites staan. Sommige notarissen kiezen ervoor om zich niet op dit soort websites te presenteren, maar bieden toch de beste prijs. Vraag dus ook een aantal offertes aan bij notarissen die niet op deze websites staan. Heb je 5 offertes binnen, dan kun je zelf zien hoeveel de prijzen van notarissen onderling verschillen en de keuze maken voor de goedkoopste aanbieder.
3. Controleer de offerte
Niet iedere notaris hanteert dezelfde berekening van zijn tarieven. Sommige kantoren rekenen een vast uurloon, terwijl andere offertes een vaste prijs bieden. Op die manier is het lastig om de offertes goed met elkaar te vergelijken. Zeker omdat je zelf geen idee hebt hoelang een notaris bezig kan zijn met het opstellen van jouw aktes. Controleer de offertes dus altijd zeer goed.
Heb je een laag budget, bekijk dan ook of er iets vermeld staat over de maximumtarieven. Dat is om jou te beschermen tegen hoge kosten die je uiteindelijk niet kunt betalen. Check vervolgens of alle werkzaamheden van de notaris zijn opgenomen in de offerte. Wellicht zijn er enkele speciale verrichtingen waarvoor de prijs later pas bepaald wordt. Zorg er dus voor dat je geen appels en peren vergelijkt als je de offertes controleert. Anders kan je alsnog een dure keuze maken.
4. Kies een andere stad
Wist je dat het niet uitmaakt naar welke stad je gaat voor een notaris? En wist je dat notarissen in sommige steden 10% tot wel 25% goedkoper zijn? Veel mensen zoeken een notaris op die in de buurt zit. Dat bespaart tijd, waardoor zij denken de beste oplossing te hebben. Maar soms vind je 25 kilometer verderop een notaris die 120 euro per uur berekent, in plaats van 150 euro per uur. In dat geval ben je misschien iets meer tijd kwijt aan het zoeken van een geschikte notaris en het inplannen van een bezoekje, maar levert het je uiteindelijk honderden euro’s aan besparingen op. Over het algemeen vind je goedkope notarissen buiten de randstad of juist in steden met een hoge concurrentie. Door op websites te zoeken met een groot aanbod aan notarissen in Nederland kom je er direct achter of de notaris in een stad verderop een gunstiger tarief rekent.
5. Gratis kennismakingsgesprek
Als je net als de meeste mensen bent, dan wil je waarschijnlijk niet op een kennismakingsgesprek om vervolgens toch nee te zeggen. Toch is het veel beter om wel naar dit soort gesprekken te gaan en zelfs meerdere gesprekken in te plannen. Zeker als je meerdere aktes laat opstellen is de klik die je hebt met de notaris van groot belang. Je zult dan gedurende een langere periode contact hebben. Dat werkt nou eenmaal net iets fijner als je het goed kunt vinden met elkaar.
6. Meerdere aktes tegelijk laten opmaken
Volumekorting krijg je vrijwel overal, zelfs bij de notaris. Ga je een huis kopen en binnenkort ook trouwen? Vraag dan direct een offerte aan voor diverse aktes. Je kunt op een eenvoudige manier honderden euro’s besparen op de rechtsgeldige documenten. Ga je meerdere documenten laten opstellen door de notaris, dan is het kennismakingsgesprek dat we hiervoor bespraken een onmisbare stap.
7. Kijk alleen naar kwaliteit wanneer nodig
De meeste mensen zullen zeggen dat je bij een notaris moet zoeken naar de beste prijs-/kwaliteitsverhouding. Maar ga je alleen voor een eenvoudige koopakte of een ander gemakkelijk op te maken document, dan is het zonde om op meer punten te vergelijken dan prijs. Iedere notaris heeft namelijk dezelfde voorkennis en daarom kun je dus zonder problemen terecht bij de goedkoopste aanbieder. Alleen wanneer het gaat om complexe documenten en aktes kan het verstandig te zoeken naar een notaris die daar ervaring in heeft. Maar in principe kan iedere notaris de eenvoudige documenten opstellen.
Het inschakelen van een notaris kun je niet altijd voorkomen. Voor sommige zaken heb je nou eenmaal rechtsgeldige documenten nodig. Maar besparen op de kosten die je maakt bij de notaris, dat kan uiteraard wel altijd. Met de tips in dit artikel ben je hopelijk in staat om een paar honderd of zelfs paar duizend euro te besparen wanneer het tijd is om aktes op te laten stellen voor de volgende belangrijke stap in je leven.