Wanneer je op internet of bij de meubelboulevard rond speurt voor nieuwe meubels loop je vaak tegen torenhoge prijzen aan die oplopen tot duizenden euro’s. Gelukkig is er geen reden voor paniek als je dat geld niet (te besteden) hebt. Banken van boven de €800,-? Dacht het niet, dit kan veel goedkoper. Ook mooie eettafels en kasten kan je op verschillende platformen voor respectievelijke prijzen mee naar huis nemen. In dit artikel geven we je tien gouden tips hoe jij geld kan besparen op meubels.
1. Verkoop je oude meubels
Wil je een nieuw dressoir kopen? Wellicht is het exemplaar dat je nu hebt nog geld waard. Uiteraard behoeft deze dan wel in een goede staat te verkeren. Zorg voordat je foto’s van het dressoir maakt dat alles goed schoongepoetst is en dat er geen kringen meer op te zien zijn. Maak nooit foto’s in de avonduren met kunstlicht. Gebruik het daglicht en fotografeer niet tegen de zon. Vervolgens kun je jouw oude meubelstuk op Marktplaats zetten. Ook zijn er veel Facebook groepen voor tweedehands spullen. Wie weet krijg je nog een paar tientjes voor jouw oude kast, bank, dressoir of tafel.
2. Koop meerdere meubels bij één aanbieder
Een mooie deal gezien in een folder? Zorg dan dat je bij de betreffende winkel verder zoekt naar meubels die je aanspreken. Ga daarbij niet uit van de prijs die er bij staat, maar houd in je achterhoofd dat er vaak valt af te dingen wanneer je meerdere meubels tegelijk bij een winkel koopt. Soms scheelt dit meer dan €100,-. Het komt alleen ook voor dat winkels helemaal niet willen afdingen. Je moet dus wel een beetje geluk hebben met de juiste winkel en/of verkoper. Naast afdingen kun je ook vragen om het showroommodel voor een leuk prijsje mee te nemen.
3. Knap je meubels op
Waarom dure nieuwe meubels kopen als je de oude ook kunt opknappen? Op deze manier kun je honderden euro’s besparen. Zorg wel dat je dit professioneel aanpakt. Raadpleeg dus iemand die verstand van zaken heeft. Of je nou een kast schuurt en verft, een tafel opnieuw lakt of een krakend bed verstevigt: je zult goedkoper uitkomen dan wanneer je een nieuw exemplaar koopt. Bovendien ben je zo ook creatief bezig en kun je de boel naar eigen smaak en wensen opknappen. Het is ook mogelijk om deze klus uit te besteden. Uiteraard ben je hier wel wat meer geld voor kwijt.
4. Koop tweedehands
Onze beste tip luidt nog altijd: koop tweedehands. Tweedehands netwerken zitten vol verborgen pareltjes van meubels voor aantrekkelijke prijzen. Bovendien valt er altijd goed over de prijs te onderhandelen. Houd ten eerste Marktplaats goed in de gaten. Zorg er voor de je meldingen hebt aanstaan wanneer er weer nieuwe meubels bij jou in de buurt worden aangeboden. Op de wijze ben je er altijd als eerst bij als er wat moois te vinden is.
Naast het klassieke Marktplaats zijn er talloze Facebookgroepen die tweedehands artikelen aanbieden. Iedere stad heeft wel zo’n pagina. Zorg ervoor dat je lid bent van zo’n pagina en houd de boel goed in de gaten. Daarnaast doen kringloopwinkels en andere tweedehands winkels het ook nog altijd goed. Ga regelmatig langs om te kijken of ze wat moois hebben staan. Keur niet gelijk dingen af als ze wat schade hebben, maar denk in oplossingen. Veel schade is prima te repareren. Al met al bieden tweedehands meubels ontzettend veel mogelijkheden voor goede prijzen.
5. Gebruik je sociale netwerk
Veel mensen hebben tegenwoordig een breed online netwerk. Denk aan Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram. Voor dit soort doeleinden, het zoeken van goedkope meubels, kun je perfect gebruik maken van deze media. Plaats op al jouw accounts een oproepje of mensen nog een oude bank, bed, tafel of wat je ook maar zoekt heeft staan. Je zult versteld staan hoeveel overbodige spullen mensen nog op hun zolder of in de schuur hebben staan. Omdat iedereen die voor jou zoekt al in je netwerk zit, zal niemand schandalige prijzen gaan vragen.
6. Goedkoop is duurkoop
Soms kan het goedkoper zijn om een iets duurdere meubel aan te schaffen. Dit klinkt wellicht in eerste instantie onlogisch, maar dat is het niet. Stel je voor dat je een nieuw, goedkoop bed koopt. Na een verloop van tijd begint de boel te kraken of begeeft de lattenbodem het. Jij zit dan met de gebakken peren: je hebt geld uitgegeven voor een bed dat het maar heel kort heeft uitgehouden. Zorg dus wel dat je kwaliteitsmeubels koop. Ook tweedehands meubels kunnen van goede kwaliteit zijn. Let er gewoon goed op of er iets aan mankeert voordat je wat aanschaft. Denk aan rare geluidjes, instabiliteit, deuken, materiaal enzovoorts.
7. Zelf meubels maken
- 28 meubels die je zelf met steigerhout in elkaar kunt klussen
- Zelf een loungeset maken van pallets, 5 tips
Steek je handen uit de mouwen en maak je eigen meubels. ‘Maar ik ben helemaal niet technisch aangelegd’, hoor ik je denken. Geeft niets, tegenwoordig kan iedereen eigen meubels maken. Het sleutelmateriaal hierbij is ‘steigerhout’. Dit goedkope materiaal met een vintage look is de laatste jaren helemaal trendy! Je kunt er van alles van maken zoals: tuinsetjes, tafels, bedden en lounges.
Bekijk IC.nl voor het vergelijken van cursussen meubel maken en houtbewerking »
8. Importeer uit andere landen
Ooit gehoord van Aliexpress en Alibaba? Dit zijn Chinese internetgiganten die werkelijk alles aanbieden wat je maar kunt bedenken. En dat alles voor belachelijk lage prijzen. Je vindt op beide websites talloze meubels voor aantrekkelijke prijzen. Het is wel een risico om hier te bestellen aangezien terugsturen niet handig is. Je moet dus zeker weten of de betreffende meubel past. Proefzitten- of liggen zit er uiteraard ook niet in. Maar als je écht wat moois ziet is het aan te raden hier te bestellen. Je bespaart tientallen tot enkele honderden euro’s. Houd wel rekening met een extra importtoeslag bij grote aankopen. Meer informatie daarover krijg je tijdens het afrekenen van het betreffende product.
9. Houd kortingen in de gaten
De concurrentie tussen woongiganten in Nederland is enorm. Dat betekent dat er fors wordt gestunt met prijzen. Voor de aanbieders niet leuk, maar voor de consument geweldig. Zo wordt in kortingsfolders van pak ‘m weg de Leenbakker regelmatig een paar honderd euro van de prijs afgedaan inclusief gratis verzending. Lees dus alle folders van Nederlands grootste woongiganten goed door en wie weet zit er een geweldige aanbieding voor je tussen. Wacht niet te lang, want deze aanbieden zijn vaak razend populair. Nog meer geld besparen? Vraag dan of je het showroommodel mag kopen aan het eind van de kortingsperiode.
10. Houd rekening met vervoer
Heb jij een mooie bank of dressoir op een tweedehands platform gezien? Hartstikke leuk, maar de tweede vraag is: hoe krijg je deze meubel in jouw woning? Bedenk je goed dat je hiervoor een kar of busje moet huren dat ook weer een paar tientjes kost. Als je geluk hebt ken je iemand met dit soort vervoer dat jou kan helpen om je meubel thuis te krijgen. Woongiganten hebben vaak een servicedienst die spullen bij jouw huis afleveren. Soms zit dit bij de prijs in en soms moet je er een paar tientjes voor betalen. Ondanks dat dit geen grote bedragen zijn is het wel verstandig om hier rekening mee te houden. Zo kom je niet voor onverwachte verassingen te staan.
Conclusie
Geschrokken van belachelijk hoge prijzen voor een bank, tafel of dressoir die oplopen tot duizenden euro’s? Geen reden tot paniek: er zijn namelijk tal van mogelijkheden om voor aantrekkelijke prijzen fantastische meubels te kopen. Denk daarbij aan tweedehands platformen, Chinese webshops en uitverkopen bij woongiganten. Ook het opknappen van oude meubels kan een verassend mooie uitkomst bieden. Al met al zul je met behulp van deze tien tips uit dit artikel je huis vullen met mooi ogende hoogwaardige meubels.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 10 tips om geld te besparen op online aankopen
- 23 tips om te besparen op vaste lasten
- Welke woonwinkel is goedkoop?
- Zelf een loungeset maken van pallets, 5 tips
- 10 tips om geld te besparen op een nieuw matras
- 28 meubels die je zelf met steigerhout in elkaar kunt klussen
- 12 Tips voor verkopen op rommelmarkten
- 11 Tips voor een goedkope keuken
- 15 Tips voor kopen op rommelmarkten