De kringloopwinkel had vroeger misschien een wat stoffiger imago, maar tegenwoordig is winkelen in de kringloopwinkel echt niet alleen weggelegd voor de wat minderbedeelden, geitenwollen sokken types en oudere mensen. Tweedehands winkelen is hip! De kringloop wordt steeds populairder, want je kunt er unieke stukken scoren voor een klein prijsje. Ben jij nog nooit in een kringloop geweest en wil je weten hoe het eraan toe gaat, of ben je benieuwd naar tips om de beste koopjes te scoren in een kringloop? Lees dan gauw dit artikel, want we vertellen je over alles wat je moet weten over winkelen bij de kringloopwinkel.
Wat voor soort producten kun je kopen bij een kringloopwinkel?
Bij de kringloop komen bijna elke dag nieuwe producten binnen. Dat is het leuke van de kringloopwinkel: je kunt er echt van alles kopen! Van witgoed tot meubels, van kleding tot kinderspullen, van vaasjes tot lampen, van tuinsets tot boeken – werkelijk alles is te koop in de kringloopwinkel. Ook kun je er vaak vintage merkkleding kopen die mensen hebben gedoneerd, maar dan voor slechts een fractie van de prijs.
Een nadeel van het enorme en altijd wisselende assortiment is wel dat je van tevoren nooit zeker weet of hetgeen dat je zoekt ook daadwerkelijk in de kringloopwinkel ligt. Daarom is het een goed idee om gewoonweg even langs te gaan als je iets nodig hebt – alhoewel snuffelen natuurlijk ook altijd heerlijk is.
https://nl.pinterest.com/pin/433541901599238940/
Waarom je naar de kringloop zou moeten gaan
Er zijn genoeg redenen waarom je bij de kringloop zou moeten winkelen. En dat zijn echt niet alleen de fijne prijzen: aan het shoppen bij een kringloopwinkel kleven nog veel meer voordelen.
Het is fijn voor je portemonnee
Eén van de grootste voordelen van de kringloop is natuurlijk dat alle producten fijn geprijsd zijn. Waar een nieuwe bank soms wel honderden euro’s kost, kun je bij een kringloopwinkel vaak al een tweedehands bank kopen voor nog geen twintig euro. Score.
Je vindt er producten van goede kwaliteit
Daar komt ook bij dat de vaak wat oudere spullen die je in de kringloopwinkel kunt kopen vaak van een erg goede kwaliteit zijn. Vroeger werden producten gemaakt om jaren mee te gaan: dat is tegenwoordig wel iets anders. Kijk maar naar sommige smartphones, die soms na twee jaar alweer zo verouderd zijn dat je bijna wel een nieuwe moet aanschaffen. Vooral bij oudere kleding uit de kringloop merk je echt het verschil: de stukken zijn echt van betere kwaliteit.
Er is altijd wat nieuws te vinden
Waar er in een winkel met nieuwe producten soms pas per seizoen van assortiment wordt gewisseld, is het in de kringloop geen dag hetzelfde. Omdat de kringloopwinkel de schappen vult met de spullen die mensen inbrengen, weet je nooit van tevoren welke spullen je kunt kopen in de winkel. Als het product dat je zoekt er de ene dag niet is, dan kun je er de volgende dag zomaar tegenaan lopen.
https://nl.pinterest.com/pin/319685273545192708/
Je kunt op jacht naar een pareltje
Een andere reden waarom mensen graag naar de kringloop gaan, is omdat het net schat zoeken is. Je weet door het wisselende assortiment natuurlijk nooit wat voor gave spullen je tegen zult komen, en kunt uren snuffelen tussen alle producten. Dat zoeken naar het pareltje van de kringloop kan voor een echte adrenaline kick zorgen, en dat kan best verslavend werken.
Als je een uniek product voor een prikkie kunt scoren, voelt dat vele malen beter dan standaard spullen die iedereen gewoon in de winkel kan kopen. Zo loop jij er altijd hip bij en is je huis ook helemaal in een unieke stijl ingericht – en ook nog eens goedkoop. Heerlijk!
Je helpt de kringloop (indirect) te werken aan een inclusieve maatschappij
De kringloop is meer dan alleen een fijne plek om spulletjes te kopen. Als je maatschappelijk betrokken bent, wist je het vast al: een kringloopwinkel is ontzettend belangrijk voor de samenleving. Door het kopen in een kringloopwinkel geef je producten een tweede kans, en help je het hergebruik van materialen te stimuleren.
Vaak fungeert zo’n winkel ook als sociale werkplaats – er worden mensen met een beperking aangenomen, mensen die langdurig werkloos zijn of mensen die moeten re-integreren. Een kringloopwinkel heeft vaak dus een belangrijke rol voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door het winkelen in een kringloopwinkel, hou je dus mensen aan het werk die anders moeilijk een baan zouden vinden.
Je kunt vaak tijdens het winkelen je spullen laten repareren
Een groot deel van de kringloopwinkels biedt ook een repair café aan. Daar kun je op bepaalde dagen spullen naartoe brengen om ze te laten repareren: een jasje met een gat erin, bijvoorbeeld, of een lampenkap die niet goed blijft zitten. Tijdens het repair café kun jij je kapotte spulletjes weer laten maken, en dat terwijl jij gewoon lekker in de kringloopwinkel kunt rondneuzen. Hoe fijn is dat?
Je kunt er terecht voor een gezellige winkelervaring
Vroeger kende je de winkelier vaak nog bij de voornaam: tegenwoordig shop je in zaken waar de muziek lekker hard staat en waar je niet altijd geholpen wordt – of koop jij je producten online.
In de kringloop kun je nog lekker gezellig shoppen: je kunt er uren blijven hangen zonder dat iemand je raar aankijkt, je kunt een gezellig praatje maken met de medewerkers en vaak heeft een kringloop ook een (klein) eetcafé of een plekje om koffie te drinken.
Als je (goedkoop) wilt bijdragen aan een betere wereld
Het is niet voor niets dat steeds meer mensen biologisch of fair trade producten kopen: velen willen bijdragen aan een betere wereld. Maar dat is helaas niet goedkoop – duurzame producten zijn niet voor alle portemonnees weggelegd. Gelukkig kun je in de kringloop ook met een kleiner budget een duurzame levensstijl navolgen: door te kopen bij de kringloopwinkel stimuleer je hergebruik, de recycling van producten en kun je als je een miskoop hebt gedaan een product ook weer een tweede kans geven.
Je hoeft je minder schuldig te voelen bij een miskoop
Ken je dat gevoel, dat je een duur truitje hebt gekocht die vervolgens maar achter in de kast hangt? Of die vaas die je destijds in de winkel zo cool vond, maar nu thuis eigenlijk best lelijk? Als je bij de kringloop winkelt, breng je jouw miskoop toch iets gemakkelijker weer terug naar de kringloopwinkel. De schade is dan een paar euro (in plaats van soms wel tientallen euro’s) en je weet zeker dat het product weer naar een andere eigenaar gaat.
https://nl.pinterest.com/pin/377317275031509146/
Tips voor de beste ervaring bij de kringloopwinkel
Misschien ben je nog een groentje in de kringloopwereld, of heb je na een aantal bezoeken nog niets leuks kunnen scoren. Er zijn een aantal dingen die je in je achterhoofd kunt houden om jouw kringloopervaring zo goed mogelijk te laten slagen: door troep heen kijken, bijvoorbeeld, of regelmatig even binnen lopen. Wij zetten graag wat leuke tips voor de beste ervaring bij de kringloopwinkel voor je op een rijtje.
Kijk soms even door de troep heen
Het winkelen in de kringloopwinkel kan best wat overweldigend zijn: de winkels staan vaak vol met spullen die jij maar niks vindt. Oude wiegjes, kledingstukken die niet bepaald in je stijl vallen of meubels die je echt afschuwelijk vindt. Laat je niet afschrikken door troep, want wie weet loop je zo een geweldige aankoop voorbij. De kringloopwinkel is voor iedereen, en daarom moet je soms flink zoeken om wat gaafs te scoren.
Neem vooral je tijd
Dan komen we meteen op deze tip: trek altijd genoeg tijd uit voor een bezoekje aan de kringloopwinkel. Als je even snel gehaast door het assortiment gaat, vind je waarschijnlijk geen pareltjes. Bekijk alles goed, ook in de hoekjes, en neem echt je tijd. Zo heb je meer kans om de aankoop van je leven te vinden.
Is alles nog heel?
Natuurlijk worden de producten bij het sorteren goed nagekeken, maar het kan zomaar zo zijn dat er net wat spullen door de keuring zijn geglipt die eigenlijk niet helemaal goed zijn. Check daarom altijd of alles heel is, of je eventuele setje compleet is en of het product schoon is. Mocht dat niet zo zijn, kun je er altijd voor kiezen om het product toch te laten staan – of om nog wat korting af te dingen bij de kassa.
Kijk naar het potentieel van spullen
Past een kledingstuk niet maar vind je het wel erg gaaf? Of vind je die gordijnen heel tof, maar zijn ze net niet de juiste kleur? Wees dan creatief! Maak het kledingstuk passend achter je naaimachine (of kijk je moeder lief aan – of ga desnoods naar de klerenmaker) en verf de gordijnen gewoon wel in de goede kleur. Zolang je in de spullen kunt zien wat ze kunnen worden, kun je soms de gaafste koopjes scoren.
https://nl.pinterest.com/pin/511158626457096669/
Ga niet met een verlanglijstje naar de kringloop
Zoals we eerder al schreven, is het om teleurstelling te voorkomen geen goed idee om met een verlanglijstje de kringloopwinkel te bezoeken. Omdat het assortiment altijd wisselt is het lastig om dat donkergele koffiekopje van 150 ml met een bijzonder oortje te vinden – bij te specifieke wensen is de kans groter dat je met lege handel de kringloopwinkel weer verlaat. Laat je daarom juist verrassen door de gevulde kringloop schappen en laat je verlanglijstje even thuis.
Breng regelmatig een bezoekje aan de kringloopwinkel
Juist omdat het assortiment altijd wisselt, is het een goed idee om lekker vaak te gaan winkelen in de kringloop. Als je maar één keer in de zoveel tijd op zoek gaat naar een uniek product, heb je natuurlijk minder kans om het te scoren dan als je met enige regelmaat de kringloopwinkel bezoekt. Lekker vaak gaan, dus!
Alles over de kringloopwinkel
Je bent vast wel eens in een kringloopwinkel geweest. Vrijwel elke plaats in Nederland heeft een kringloop, hoe klein ook. Er zijn namelijk bijna tweeduizend kringloopwinkels in ons kleine landje. Je vindt in Nederland kleine kringloopwinkeltjes, maar ook kringlopen van meerdere verdiepingen. Deze winkels zetten zich in om spullen een tweede kans te geven, zoals de naam al zegt: het is letterlijk een kringloop voor hergebruik, want de spullen komen (hopelijk) steeds weer terug, tot ze niet meer te gebruiken zijn.
Wanneer is de kringloopwinkel ontstaan?
De eerste kringloopwinkels waren er al in de jaren zestig: het waren er maar een handvol, en opgericht door religieuze organisaties om naastenliefde te bevorderen – mensen die écht geen geld hadden konden terecht bij deze kringlopen. In de jaren tachtig kwamen er echter meer en meer kringlopen: in deze tijd kochten we steeds meer producten en wilde men met de kringloopwinkels voorkomen dat nog goede producten werden weggegooid. In de jaren tachtig en negentig werd de kringloopwinkel nog vooral door minima bezocht, maar zoals je verderop in dit artikel kunt lezen is dit vandaag de dag wel anders.
Het verschil tussen tweedehands winkels en kringloopwinkels
Sommige mensen denken dat een kringloopwinkel hetzelfde is als een tweedehands winkel. Dat is niet zo. Natuurlijk verkopen beide winkels allebei tweedehands spullen, maar het grote verschil is dat een tweedehands winkel gebruikte spullen (gericht) inkoopt en vervolgens weer verkoopt. Een kringloopwinkel ‘krijgt’ tweedehands spullen. Zij verkopen de afgedankte producten die mensen aan de kringloop schenken. Soms worden deze tweedehands spullen door de kringloop schoongemaakt en gerepareerd als dat nodig is.
Zo vult de kringloopwinkel haar schappen
Een kringloop verkoopt dus spullen die mensen niet meer willen hebben. Dat klinkt misschien alsof er alleen maar zooi te koop is bij een kringloopwinkel, maar dat is zeker niet het geval. Bij de kringloop vind je namelijk afgedankte producten, maar geen afval. Mensen die van hun nog te gebruiken spullen af willen, kunnen deze producten dus naar de kringloop brengen.
Vaak staat er een grote bak buiten de kringloop, zodat je zo vanuit je auto of fietsmand je spullen kunt afleveren bij de kringloop. Ook zijn er verschillende kringloopwinkels die gratis je spullen komen ophalen. Dat is wel zo fijn als je slecht ter been bent of gewoonweg geen vervoer hebt om je materialen bij de kringloop af te leveren. Je kunt dan een afspraak maken met de desbetreffende winkel.
Getest en gerecycled
De spullen die binnenkomen in de kringloop worden gesorteerd in het magazijn door één of meerdere medewerkers. De producten die binnenkomen bij een kringloopwinkel worden altijd gecontroleerd: werkt het nog naar behoren, is het product schoon en denkt de kringloopmedewerker het te kunnen verkopen? Dan komt het in de winkel. Als een product echt kapot is of niet meer schoon te krijgen is gaat het naar het afval. De spullen die weg gaan, worden heel goed gescheiden, zodat er zo veel mogelijk gerecycled kan worden. Textiel dat niet meer wordt verkocht wordt soms verwerkt in andere producten of wordt gedoneerd aan projecten die stof nodig hebben.
De medewerkers die sorteren in de kringloop hebben vaak een goede neus voor mooie spullen: bijzondere en zeldzame spullen die veel waard zijn worden eruit gepikt en gaan naar de veiling, zodat de hoogste bieder het product kan kopen. De rest van de bruikbare producten komt uiteindelijk in de winkel, zodat ze verkocht kunnen worden.
Waar gaat de opbrengst van een kringloop heen?
Een kringloop verdient dus geld met de verkoop van de ingebrachte producten. Het lijkt niet zo veel, omdat de tweedehands spullen voor een klein prijsje worden aangeboden, maar de Nederlandse kringloopwinkels hebben gezamenlijk miljoenen euro’s winst volgens het CBS.
Met de winst van de verkoop worden bijvoorbeeld de medewerkers betaald, net als de andere kosten van de winkel zoals de huur en elektriciteit. Ook doneren sommige kringloopwinkels een bedrag aan goede doelen en maatschappelijke projecten. De winst van een kringloop wordt dus altijd goed besteed.
https://nl.pinterest.com/pin/511158626458176229/
Er zijn steeds meer kringloopwinkels in Nederland
Zoals je eerder al las, zijn er bijna tweeduizend kringloopwinkels in ons land. Er zit dus ook zeker een kringloop bij jou in de buurt! En het aantal kringlopen is nog steeds groeiende: uit onderzoek blijkt dat er bijna elke maand weer een nieuwe kringloopwinkel bijkomt. Om een kringloopwinkel dichtbij jou te vinden, kun je kijken op verzamelsites als allekringloopwinkels.nl of kringloop-info.nl. Daar staan vrijwel alle adressen van Nederlandse kringloopwinkels op, net als een paar adressen in België en Duitsland.
Een speciale kringloop app
Ben je een dagje uit in een andere stad en ben je benieuwd of er een kringloopwinkel in de buurt is? Of wil je weten hoe ver je ongeveer moet fietsen naar de kringloop in je woonplaats? Dan moet je zeker de mobiele applicatie Kringloop App op je smartphone downloaden. In deze gratis app vind je alle gegevens van kringlopen: niet alleen het adres, maar ook contactgegevens en zelfs recensies van andere bezoekers. Handig, toch?
Wie winkelen er zoal in de kringloopwinkel?
De kringloop is tegenwoordig dus hipper dan hip. Waar mensen zich vroeger nog schaamden om bij de kringloopwinkel te shoppen – want dat was uit pure noodzaak, omdat je geen geld had – wordt de kringloop nu drukbezochte door allerlei verschillende mensen. Arm of rijk, werkenden of huismoeder, maatschappelijk betrokken mensen of juist tieners die alleen maar een (oude) nieuwe outfit willen scoren: je ziet ze allemaal in de kringloopwinkel.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 10 tips om zuiniger te leven
- 10 tips voor een goedkope winterjas
- 9 tips voor goedkope kleding
- 8 tips voor goedkope babykleding
- 15 Tips voor kopen op rommelmarkten
- 75 tips om te besparen in het huishouden
- Geld besparen in de dure decembermaand
- 37 tips om geld te besparen op kosten voor kinderen
- 7 Tips om je uitzet bij elkaar te krijgen
- 16 Producten die goed verkopen op Marktplaats