Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

75 tips om te besparen in het huishouden

75 tips om te besparen in het huishouden

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Besparen in het huishouden is in veel gevallen een stuk makkelijker dan je denkt. Het zijn vaak de kleine aanpassingen in de manier waarop je de dingen doet, die een groot verschil maken. Door bewuster te leven en met producten om te gaan, kun je een hoop besparen. Zo houd je geld over, spaar je het milieu en houd je met een beetje mazzel ook wat meer tijd over. In dit artikel voorzien we je van maar liefst 75 tips waarmee je kunt besparen in het huishouden.


Besparen op de kosten voor gas, water en licht

Gas, water en licht worden steeds duurder. Grote kans dat je maandelijks een flink bedrag overmaakt naar je energiemaatschappij en het bedrijf dat jouw huis van water voorziet. Kun je op die kosten besparen? Ja, dat kan zeker. Hieronder vind je een aantal handige tips.

1. Douche korter

Een van de manieren om water te besparen, is door korter te douchen. In principe is een douche van 5 minuten lang genoeg. Maak eventueel gebruik van een timer, zodat je precies weet hoe lang je onder de douche staat en wanneer het tijd is om eronderuit te komen

2. Waterbesparende kranen

Zijn jouw kranen en douchekop waterbesparend? Zo niet, dan is het verstandig om er eens over na te denken om je huidige kranen en douchekop te vervangen voor een waterbesparende variant. Scheelt een hoop.

3. Zet de kachel lager

Zet de thermostaat eens een graadje lager en trek een dikkere trui of dikke sokken aan. Voor de echt koukleumen zijn warme dekentjes op de bank ideaal. Door de thermostaat minder hoog te zetten, kun je een hoop besparen op je stookkosten en ben je milieubewust bezig. Zet de verwarming uit als je niet thuis bent en draai de thermostaat een uur voor je gaat slapen alvast omlaag.

4. Wees zuinig met de verlichting

Kies voor energiezuinige lampenbolletjes en zorg dat je de verlichting niet aan laat staan in ruimtes waar je niet aanwezig bent. Lees hier meer.

5. Kies voor energiezuinige apparaten

Heb jij voornamelijk oude apparaten in huis staan? Dan is de kans groot dat die veel energie verbruiken. Slim dus om eens te kijken of je ze voor energiezuinige varianten kunt vervangen. Vind je het zonde om dat te doen, omdat de apparaten nog prima werken? Zorg dan dat je ze vervangt voor energiezuinige versies tegen de tijd dat ze hun beste tijd hebben gehad.

6. Gebruik stekkerdozen

Veel apparaten gaan automatisch op stand-by of verbruiken nog stroom als de stekker in het stopcontact zit. Door stekkerdozen te gebruiken, kun je het nutteloos verbruiken van stroom voorkomen. Zet de stekkerdoos simpelweg uit als je de apparaten die je erop aangesloten hebt niet gebruikt.

7. Isolatie

Is jouw huis goed geïsoleerd? Zo niet, dan is dit zeker iets om naar te kijken. Door een slechte isolatie betaal je namelijk een stuk meer voor je gas en energie en geniet je van minder comfort. Zorg in ieder geval dat je kieren onder de deur dichtmaakt met een tochtstrip. En dat je een borstel voor de brievenbus plaatst.

8. Regenton

Regenwater is prima te gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven. Door een regenton te plaatsen, kun je besparen op de kosten voor water en ben je ook nog eens milieubewust bezig.

9. Stap over

Door regelmatig over te stappen van leverancier, kun je flink wat besparen op de kosten. Niet alleen kun je daardoor kiezen voor scherpere tarieven, maar je kunt vaak ook nog eens gebruikmaken van een fijne welkomstkorting.

10. Wek zelf energie op

Zelf energie opwekken is niet alleen kostenbesparend, maar ook goed voor het milieu. Verdiep je dus eens in het aanschaffen van zonnepanelen, een zonneboiler of andere manieren om zelf energie op te wekken. Vaak kun je hier zelfs subsidie voor krijgen.

Wil je meer en uitgebreidere tips over het besparen van energie? Lees ons uitgebreide artikel hierover.


Besparen op de was

In de meeste huishoudens worden flink wat wassen per week gedraaid. Om te besparen op het doen van de was zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

11. Draai minder vaak een was

Kleding kun je vaak best vaker dan één keer dragen, voordat je het moet wassen. Vaak is het al voldoende om het even te laten luchten. En handdoeken kun je best twee dagen gebruiken, voordat je ze wast. Was items eens vaker op de hand. En draai pas een was als de wasmachine vol is. Kies daarnaast voor een zuinig wasprogramma op een lage temperatuur.

12. Gebruik een droogrek

Hang je natte was eens vaker op in plaats van het in de droger te stoppen. Zo bespaar je een hoop energie.

13. Maak zelf je wasmiddel

Je eigen wasmiddel maken is goed voor je portemonnee én het milieu. En het mooiste is: het is niet moeilijk. Online kun je superveel inspiratie en recepten vinden voor het maken van je eigen wasmiddel. Daarnaast lees je in dit artikel meer over het zelf maken van wasmiddel.


Besparen op de boodschappen

Een groot deel van je inkomen gaat naar de boodschappen en hier valt in de meeste gevallen flink wat winst te behalen. Zo is een vast budget voor je boodschappen bepalen alvast een goede eerste stap. Pin dat bedrag, zodat je niet meer uit kunt geven.

14. Maak lijstjes

Maak voordat je naar de supermarkt gaat een lijstje met wat je nodig hebt. Loop daarbij eerst eens een rondje langs de koelkast en de voorraadkast om te zien wat er nog is. Koop niet meer dan dat er op je lijstje staat. Zo bespaar je geld en voorkom je voedselverspilling.

15. Ga niet elke dag naar de supermarkt

Als je elke dag naar de supermarkt gaat, is de kans groot dat je meer uitgeeft dan nodig. Niet alleen omdat je sneller iets extra’s meeneemt, maar ook omdat je hierdoor niet goed vooruit kunt plannen. Ga dus liever 2 of 3 keer per week.

16. Kies voor goedkopere supermarkten

Je boodschappen doen bij een goedkopere supermarkt kan ervoor zorgen dat je veel minder geld kwijt bent aan je boodschappen. Ga dus zeker eens wat vaker naar bijvoorbeeld Lidl of Aldi om daar je boodschappen te doen.

Wist je dat er ook manieren zijn om aan gratis producten te komen? In dit artikel lees je er alles over.

17. Vergelijk prijzen en aanbiedingen

Het in de gaten houden van de aanbiedingen is absoluut slim, vooral als het gaat om duurdere producten, zoals kaas, wasmiddel, dierenvoeding en wc-papier. Door even van tevoren te checken waar je dit het goedkoopst kunt kopen, kun je een hoop besparen.

18. Koop minder vlees en vis

Vlees en vis zijn over het algemeen duur én slecht voor het milieu. Kies er dus vaker voor om gerechten zonder vlees of vis te eten. Wil je wel vlees en vis kopen? Koop dan voordeelverpakkingen en vries de rest in om op de kosten te besparen. Of kies voor biologisch vlees en vis met een MSC-keurmerk om zo bewust mogelijk te kopen.

Hier vind je trouwens nog meer tips om te besparen op vlees.

19. Ga naar de markt

Veel producten zijn op de markt een stuk voordeliger dan in de supermarkt. Het loont dus zeker om wekelijks een rondje over de markt te lopen.

23. Geen pakjes en zakjes

Pakjes en zakjes zijn natuurlijk lekker makkelijk, maar ook duur. Daarnaast bevatten ze vaak een hoop stoffen die je eigenlijk liever niet binnen wilt krijgen. Kies er daarom vaker voor om dingen zelf te maken. Vaak is dat ook nog eens veel makkelijker dan je dacht.

Meer tips nodig? In dit artikel vind je 41 tips om te besparen op je boodschappen.


Besparen op eten

Op het doen van je boodschappen kun je al flink besparen, maar de manier waarop je eet en drinkt kan je helpen om écht het beste uit de producten die je koopt te halen.

20. Plan je recepten handig

Plan van tevoren wat je zult gaan koken. Op die manier voorkom je dat je producten weg moet gooien. Die halve courgette kun je de volgende dag bijvoorbeeld gebruiken in je pasta. En dat stuk feta wat over is, kun je in een salade gebruiken.

21. Kook vaker budgetrecepten

Online zijn superveel budgetrecepten te vinden. Zo kun je lekker eten voor weinig geld. Eet ook eens wat vaker soep. Goedkoop én lekker.

22. Vries restjes of ingrediënten die je overhebt in

Heb je eten of ingrediënten over? Vries deze dan in, zodat je ze niet hoeft weg te gooien. De volgende keer kun je dat restje eten gemakkelijk opwarmen als je geen tijd of zin hebt om te koken. En die ingevroren ingrediënten kun je de volgende keer vast weer in een gerecht gebruiken.

23. Moestuin: Verbouw zelf

Heb je er weleens over nagedacht om groenten, fruit en kruiden zelf te gaan verbouwen? Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, is leuk om te doen en levert je verse producten op. Online kun je alles vinden over goedkope en makkelijke manieren om dit te doen.

24. Bak zelf

Dol op koekjes, taart, cake of vers brood? Denk er dan eens over na om dit vaker zelf te bakken. Niet alleen goedkoper, maar ook gezonder. Je kunt namelijk zelf bepalen wat je wel en niet toevoegt. Daarnaast is het ook nog eens leuk om (samen) te doen en voorkom je het kopen van producten die in onnodig veel plastic verpakt zitten.

Wil je meer weten over het besparen op de kosten voor eten? In dit artikel vind je meer tips om goedkoop eten te bereiden.


Besparen op verzorgingsproducten

Verzorgingsproducten zijn vaak behoorlijk prijzig. Daarnaast zijn veel producten schadelijk voor het milieu en/of je gezondheid. Om te besparen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

25. Koop in de aanbieding

Het kopen in de aanbieding is een van die dingen. Regelmatig stunten drogisterijen met aanbiedingen waarbij je de tweede fles shampoo, douchegel of crème gratis krijgt. Scheelt een hoop.

26. Koop bij goedkope winkels

Ook het kopen bij goedkopere winkels en het kopen van huismerken is slim als je graag geld wilt besparen op je verzorgingsproducten. Kijk bijvoorbeeld ook eens bij Action.

27. Maak zelf

Zeep, shampoo en gezichtsmaskers zijn slechts een kleine greep uit de verzorgingsproducten die je zelf zou kunnen maken. Zo kun je producten zonder allerlei schadelijke stoffen maken (goed voor het milieu!) en geld besparen. Online vind je veel tips voor het zelf maken van allerlei verzorgingsproducten.

28. Kies voor alternatieven

Wist je dat je veel dure producten gemakkelijk kunt vervangen door goedkope dingen? Zo kun je je dure gezichtsreiniger bijvoorbeeld vervangen voor olijfolie. En een maskertje maken van yoghurt of avocado.

Ben je op zoek naar nog meer handige tips? In dit artikel vind je 12 tips om te besparen op je verzorgingsproducten.


Besparen op de huisdieren

Huisdieren zijn superleuk, gezellig en voor velen onmisbaar. Het enige nadeel is dat ze een hoop geld kosten. Goed nieuws: ook op je huisdieren kun je flink besparen.

29. Bespaar op voer

Geef je jouw huisdier duur voer? Check dan eens of je dit voer ergens anders goedkoper of in de aanbieding zou kunnen kopen. Ook kan het slim zijn om het te mengen met minder duur voer, om zo flink op de kosten te besparen.

30. Koop bij goedkopere winkels of tweedehands

Veel spullen die je nodig hebt voor je huisdieren, kun je bij goedkopere winkels kopen. Kijk daarom eens waar je de producten online goedkoper zou kunnen vinden, of ga eens naar goedkopere winkels zoals Action. Ook kun je veel producten tweedehands kopen, waaronder benches en tuigjes.

31. Maak meer zelf

Veel dingen zijn daarnaast ook prima zelf te maken. Een krabpaal, speelgoed of bijvoorbeeld een fijn mandje kun je heel goedkoop zelf maken. Online kun je een hoop leuke ideeën en stappenplannen vinden.

Wil je meer weten? In dit artikel vind je 8 handige tips om te besparen op de kosten voor je huisdieren.


Besparen op schoonmaken

Schoonmaakproducten zijn duur. Om daarop te besparen zijn er een aantal dingen die je zou kunnen doen. Hieronder vind je een aantal tips.

32. Gebruik goedkope middeltjes

Wist je dat je heel veel van de dure middeltjes die je door reclames worden aangesmeerd, kunt vervangen voor middeltjes die véél goedkoper zijn. Zo zijn (schoonmaak)azijn en soda bijvoorbeeld geschikt om de meeste schoonmaakklusjes in huis te klaren. In dit artikel vind je nog 6x budget schoonmaak tips.

33. Kies voor microvezeldoekjes

Vochtige schoonmaakdoekjes die je na gebruik weg kunt gooien zijn misschien wel handig, maar niet voordelig. Kies daarom liever voor microvezeldoekjes die je na gebruik kunt wassen.

34. Koop goedkopere merken

Voor de meeste dure producten, bestaan goedkopere alternatieven. Check dus zeker ook eens of je goedkopere glasreiniger, allesreiniger of wasmiddel kunt vinden. Daarnaast gebruiken mensen vaak veel te veel van een product. Iets minder van een product gebruiken, heeft vaak precies hetzelfde resultaat.

35. Koop in de aanbieding

Heb je schoonmaakspullen nodig? Check dan zeker ook de aanbiedingen. Grote kans dat de producten die jij nodig hebt ergens in de aanbieding zijn.


Besparen op spullen voor de kinderen

Kinderen hebben niet alleen veel liefde, aandacht en wijze lessen nodig, maar ook behoorlijk veel spullen. Van luiers tot voeding. En van kleding tot speelgoed. Hieronder daarom een aantal handige tips om op die kosten te besparen.

37. Bespaar op luiers

Besparen op de kosten voor (ontzettend dure) luiers, kan op verschillende manieren. Zo kun je kiezen voor wasbare luiers, ze in de aanbieding kopen of luiers van goedkopere merken kopen om zo de kosten te drukken. In dit artikel vind je nog veel meer handige tips om te besparen op luiers.

38. Bespaar op voeding

Ook de voeding voor je kind is vrij prijzig. Je kunt flink op de kosten voor de bekende potjes voeding besparen, door zelf aan de slag te gaan met het maken van voeding voor je kind. En het fijne hieraan is dat het ook nog eens helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Kook wat verse groenten, gooi ze in de blender en klaar. Online kun je trouwens superveel recepten vinden voor verse groente- en fruithapjes. Wil je extra besparen? Kies dan voor goedkope groenten.

39. Bespaar op speelgoed

Speelgoed kan behoorlijk duur zijn, maar er zijn zeker manieren om hierop te besparen. Vergelijk de prijzen van verschillende winkels. Koop speelgoed als het in de aanbieding is. Of ga op zoek naar tweedehands speelgoed. Daarnaast zijn de verjaardagen van de kinderen een ideale gelegenheid om om speelgoed te vragen.

Meer tips lezen? Klik hier voor meer tips om te besparen op kosten voor kinderen.


Besparen op kleding

Ook kleding is vaak een flinke kostenpost, vooral voor gezinnen met kinderen. Toch kun je ook op kleding flink wat besparen.

40. Koop in de sale

Een van de manieren om dat te doen, is door kleding in de sale te kopen. Omdat de kleding in de sale vaak van het vorige seizoen is, kun je er eventueel voor kiezen om de kleding een paar maten te groot te kopen, zodat de kinderen het volgend jaar kunnen dragen.

41. Koop bij goedkope winkels

Er zijn een hoop winkels waar je goedkope kleding kunt kopen. Hoewel volwassenen vaak aangeraden wordt om iets meer geld uit te geven aan duurzame kleding, is dit voor kinderen vaak lastiger, omdat ze zo snel groeien. Shoppen bij winkels als Zeeman, Primark of H&M kan je dan een hoop geld besparen. Check natuurlijk vooral ook even de online modewinkels.

42. Koop minder vaak

Fast fashion is alles behalve duurzaam. Er wordt daarom aangeraden om  slechts een x aantal keer per jaar kledingstukken van goede kwaliteit aan te schaffen, waar je lang mee kunt doen. Kies voor kleding die zich goed laat combineren en waar je nog lang plezier van hebt.

43. Koop tweedehands

Een andere goede optie om op kleding te besparen, is door het tweedehands te kopen. Op websites als Vinted, United Wardrobe en Marktplaats kun je veel tweedehands kleding vinden. Je kunt er ook voor kiezen om naar de kringloop of een andere winkel te gaan.

Lees hier meer tips om geld te besparen op kledinguitgaven.


Besparen op terugkerende kosten en vaste lasten

De vaste lasten, zijn kosten waar je niet onderuit komt. Je zorgverzekering, de huur of hypotheek voor je huis en de kosten voor je autoverzekering of je inboedelverzekering zullen nu eenmaal betaald moeten worden. Maar ondanks dat je (vaak) niet onder de kosten uit kunt, kun je er vaak wél op besparen.

44. Verzekeringen

Ga eens na welke verzekeringen je allemaal hebt. Heb je een autoverzekering? Een zorgverzekering? Een verzekering voor je huisdier? Neem dan eens de tijd om deze verzekeringen kritisch te bekijken. Is alles waar je voor betaalt echt nodig? En zo ja, kan het misschien goedkoper? Maak bijvoorbeeld eens gebruik van een vergelijkingssite om te zien of je dezelfde verzekering ergens ander voor minder af zou kunnen sluiten. In dit artikel vind je 11 handige tips om te besparen op je verzekeringen.

45. Abonnementen

Hoeveel abonnementen heb jij? Waarschijnlijk best veel. Een telefoonabonnement, een abonnement op de sportschool, op de krant of op tv. Neem ook eens de tijd om deze te bekijken. Veel van je abonnementen zou je namelijk prima op kunnen zeggen. Ga buiten sporten in plaats van in de sportschool. Lees de krant online. Kijk programma’s die je graag wilt zien online terug. En sluit een goedkoper telefoonabonnement af tegen de tijd dat je huidige afloopt.

46. Kosten voor de auto

Heb je een auto? Dan betaal je ook daar vaste lasten voor. Hierboven noemden we de verzekering al even, maar er zijn natuurlijk nog meer kosten. Zo moet je (waarschijnlijk) wegenbelasting betalen. Tank je brandstof. En heeft je auto zo nu en dan een beurt of apk-keuring nodig. Op de wegenbelasting kun je besparen door een kleinere of oudere auto te kopen. En op de brandstof valt veel winst te behalen door de auto vaker te laten staan. Vooral als je kleinere stukjes loopt of fietst, kun je flink wat geld en het milieu besparen.

Wil je meer handige tips om te besparen op je vaste lasten? In dit artikel vind je 23 tips om te besparen op je vaste lasten.


Besparen op de inrichting van je huis

Meubels en decoratie voor in huis kunnen flink prijzig zijn, maar gelukkig kun je ook hierop een hoop besparen.

47. Koop bij goedkope winkels

Allereerst is het slim om te kopen bij goedkopere woonwinkels. Alleen hierdoor kun je al flink besparen op die nieuwe bank of dat nieuwe vloerkleed.

48. Knap op

Een nieuw kleurtje op die oude kast, of een nieuwe kap op die oude lamp, zorgt er direct voor dat iets er totaal anders uitziet. Zo verander je voor weinig geld je interieur.

49. Koop tweedehands

Veel meubels of spullen voor in huis kun je goedkoop tweedehands kopen. Vervolgens kun je de meubels helemaal ‘nieuw’ maken door ze bijvoorbeeld van een laagje verf te voorzien. Check dus vooral ook eens websites als Marktplaats of ga langs bij de kringloop.

Meer tips nodig? In dit artikel vind je 10 tips voor goedkope meubels.


Gooi niet weg

We leven in een tijd waarin weggooien (helaas) normaal geworden is. Werkt iets niet meer? Dan gooi je het weg. Gebruik je het niet meer? Dan gooi je het weg. Zonde, want dat is vaak nergens voor nodig.

50. Repareren

Veel spullen die stuk zijn, kun je namelijk prima repareren. Bekijk dus altijd eerst of dit een optie is, voordat je het weggooit.

51. Hergebruiken

Oudere spullen zijn vaak prima opnieuw te gebruiken door ze op te knappen. Geef oude meubels bijvoorbeeld een likje verf. En voorzien een oude bank van een nieuwe hoes. Maar ook plastic bakjes en zakjes zijn vaak prima opnieuw te gebruiken. Bakjes kunnen bijvoorbeeld heel handig zijn om dingen in te bewaren of om eten in in te vriezen.

52. Verkopen

Heb je spullen of kleding in huis die je niet meer gebruikt of draagt? Verkoop deze dan. Lukt dat niet of heb je daar geen zin in? Maak er dan iemand anders blij mee door ze bijvoorbeeld naar de kringloop te brengen.


Andere bespaartips

Omdat er zóveel manieren zijn waarop je in het huishouden kunt besparen, hebben we hieronder nog een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Ga naar de bibliotheek in plaats van dat je boeken koopt
  2. Neem eten en drinken mee als je een dagje weggaat
  3. Sluit geen leningen af en koop niet op afbetaling
  4. Print goedkoop met goedkope cartridges en door dubbelzijdig afdrukken
  5. Stek planten, zodat je geen nieuwe hoeft te kopen
  6. Koop goedkope cadeautjes bij winkels als Action of maak ze zelf
  7. Leen vaker iets, zodat je het niet hoeft te kopen
  8. Ruil spullen met bekenden of in facebook groepen
  9. Druk de wc-rol plat, zodat je minder snel (per ongeluk) teveel papier pakt
  10. Koop een boodschappentas, zodat je geen plastic tassen hoeft te kopen
  11. Vul handzeep pompjes bij met (goedkope) douchegel
  12. Gebruik wasbare servetten in plaats van papieren
  13. Stop je brood in herbruikbare bakjes (of een lunchtrommel) en niet in een plastic boterhamzakje
  14. Schaf speciale zakken voor groenten en fruit aan
  15. Koop een drinkfles en vul deze, zodat je geen flesjes/pakjes/blikjes drinken hoeft te kopen
  16. Maak zelf waterijsjes met limonadesiroop of vers fruit

Tijd besparen in het huishouden

Hieronder hebben we ook nog een paar tips voor je verzameld om te besparen op de tijd in het huishouden.

  1. Ruim spullen gelijk op om te voorkomen dat het een troep wordt
  2. Koop een robotstofzuiger
  3. Kook vooruit (en vries in)
  4. Doe allemaal iets in huis (ook klusjes voor de kinderen)
  5. Trek je schoenen uit als je binnenkomt. Minder vuil = minder schoonmaken
  6. Maak to do-lijstjes voor meer overzicht
  7. Gebruik de tijd dat je moet wachten (bijvoorbeeld tijdens het koken) voor kleine klusjes

In dit artikel hebben we je van 75 tips voorzien om te kunnen besparen in het huishouden. Van tips waarmee je maandelijks behoorlijk wat geld kunt besparen, tot tips waarmee je bewuster met producten om kunt gaan om zo ook je negatieve impact op het milieu te verkleinen. Daarnaast heb je ook nog een aantal handige tips gekregen om tijd te besparen in het huishouden. Met bovenstaande tips houd je meer geld en tijd over en ben je vaak ook nog eens milieubewust bezig.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen