Huisdieren zijn voor veel mensen onmisbaar. Hoewel huisdieren je een hoop liefde, geluk en blijdschap opleveren, kosten ze ook een hoop geld. Niet alleen de aanschafprijs van de meeste dieren is behoorlijk hoog, maar de kosten voor voer, snacks, speelgoed, kussens en andere benodigdheden komen hier nog bij. Reden genoeg dus om eens te kijken hoe je kunt besparen op de kosten voor je huisdier. In dit artikel vind je daarom 8 handige tips.
Er zijn veel mensen die hun huis delen met huisdieren. Dit kunnen katten of honden zijn, maar ook vissen, cavia’s konijnen of vogels. In totaal zijn er ongeveer 33,4 miljoen huisdieren in Nederland. Deze dieren hebben natuurlijk voeding en verzorging nodig.
Daarnaast zijn er ook nog de kosten voor vaccinaties, eventuele medicatie en de spullen die je koopt om het leven van je huisdier een tikje leuker te maken.
Wat kost een huisdier?
Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft een berekening gemaakt van de gemiddelde kosten van een huisdier. Hieronder hebben wij de kosten die door hen berekend zijn voor honden en katten (de meest voorkomende huisdieren) voor je op een rijtje gezet.
Hond
Het Nibud heeft berekend dat een hond je gemiddeld 50 euro per maand kost. Daarnaast krijg je nog te maken met jaarlijkse kosten, zoals de hondenbelasting en kosten voor de dierenarts, van zo’n 160 euro per jaar. Per jaar zou je volgens deze cijfers dus zo’n 760 euro kwijt zijn aan je hond.
Kat
Het Nibud heeft berekend dat een kat je ongeveer 23 euro per maand kost. Daarnaast wordt er nog 120 euro gerekend voor jaarlijkse kosten. Per jaar zou een kat je dus gemiddeld 396 euro kosten.
Besparen op de kosten
Er zijn veel manieren waarop je op de kosten voor huisdieren kunt besparen. Dit kun je vrij simpel doen door op een aantal dingen te letten. Dit zijn over het algemeen dingen die ervoor zorgen dat je wél op de kosten voor je huisdier bespaart, maar niet op zijn of haar gezondheid of geluk.
1. Bespaar op voeding
Voer voor je huisdier is een terugkerende kostenpost. Reden genoeg dus om manieren te zoeken om op die kosten te besparen. Een van de eerste dingen die je eens kritisch kunt bekijken, is het soort voeding dat je voor je huisdier koopt. Hoeveel betaal je voor dat voer? En is er geen goedkopere optie?
https://www.instagram.com/p/B2BgZ2hhZL-/
Goedkopere voeding
Veel mensen die hun hond graag goede voeding willen geven maar ook willen besparen, kiezen ervoor om het voer te mengen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een zak duur voer met een zak goedkoop voer door elkaar te gooien. Of door een aantal dagen het ene voer te geven en een aantal dagen het andere voer. Zo zorgen ze ervoor dat ze én goede voeding kunnen geven én kunnen besparen op de kosten daarvan.
Koop groot in
Een andere manier om te besparen op de voeding van je huisdier, is door groot in te slaan. Vaak zijn de grotere zakken voer in verhouding goedkoper dan de kleinere zakken voer. Ja, hierdoor moet je in één keer meer geld neerleggen, maar het zorgt er wel voor dat je meer voeding hebt voor minder geld.
Vergelijk prijzen
Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom je je huisdier voer van een bepaald merk zou willen geven, bijvoorbeeld omdat hij of zij een allergie of extra ondersteuning nodig heeft. Gelukkig is voer regelmatig in de aanbieding, waardoor je kunt besparen. Ook is het slim om naar adressen te zoeken waar het voer goedkoper is. Zo zijn er online diverse webshops te vinden waar je het voer tegen een scherpere prijs kunt kopen dan bij de winkel om de hoek.
2. Bespaar op riemen, kussens en andere benodigdheden
Natuurlijk wil je dat je huisdier alles heeft wat hij of zij nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een halsband en riem. Een lekker zacht kussen om op te liggen. Een mooie krabpaal of mand. Of een bench of een handig tuigje. Dit soort producten zijn vaak behoorlijk duur, maar er zijn gelukkig manieren om op de aanschaf ervan te besparen.
Vergelijk aanbiedingen en prijzen
Veel spullen die je nodig hebt voor je huisdier kun je regelmatig ergens in de aanbieding vinden. Het loont dus zeker om de aanbiedingen te checken. Daarnaast is het slim om de prijzen eens goed met elkaar te vergelijken. Waar je bij de ene winkel 30 euro betaalt voor een tuigje, ben je in een andere winkel nog geen 20 euro kwijt.
https://www.instagram.com/p/B1djPPioECe/
Check goedkope winkels
Als je op zoek bent naar goedkope spullen voor je huisdier, dan loont het om eens rond te kijken bij winkels die goedkopere artikelen verkopen. Denk bijvoorbeeld eens aan Action. Hier kun je veel spullen voor je huisdier vinden voor een fijne prijs. Zo vind je er onder andere kussens, kleden, voerbakken en krabpalen.
Tweedehands
Veel spullen kun je ook prima tweedehands kopen. Dit is vooral erg handig als je op zoek bent naar een goedkope bench voor je pup of naar een tuigje dat in de winkel erg duur is. Het fijne is dat veel van deze spullen vaak (zo goed als) nieuw zijn. Zo zijn er veel mensen die iets hebben gekocht wat ze niet (meer) gebruiken, waardoor ze het te koop aanbieden op websites als Marktplaats.
Ga voor kwaliteit
Vooral als je op zoek bent naar een riem, halsband of een tuigje voor je hond is het vaak slimmer om niet té zuinig te zijn, omdat een duurzaam product vaak een stuk langer meegaat. Koop bijvoorbeeld liever een duurder tuigje waar je hond vijf jaar mee doet, dan een goedkoop exemplaar dat je na een jaar moet vervangen. Ga ook voor kwaliteit als het gaat om middelen tegen wormen of vlooien. Hiervoor kun je beter een goed getest en bekend merk kopen. Vaak zijn deze middelen wel ergens in de aanbieding te vinden, waardoor je op de kosten kunt besparen.
3. Bespaar op de verzekering
Heb je een huisdierenverzekering afgesloten voor je huisdier? Fijn, want zo kun je besparen op eventuele dure rekeningen van de dierenarts. Wel loont het om eens te kijken of de verzekering goedkoper kan. Dit doe je het makkelijkst door huisdierenverzekeringen te vergelijken op een vergelijkingssite.
Wel of geen huisdierenverzekering?
Veel mensen vragen zich af of een huisdierenverzekering nodig is. Dit hangt een beetje af van de situatie. Een verzekering kost je gemiddeld zo’n 20 euro per maand. Dat is 240 euro per jaar. Die 240 euro per jaar zou je ook apart kunnen zetten om zo geld te hebben als er wel iets gebeurt. Zelf sparen kan voordelig zijn, omdat je het geld overhoudt als er niets met je dier gebeurt. Als er echter wel iets met je hond of kat gebeurt, dan kunnen de kosten daarvoor behoorlijk oplopen. Bekijk dus vooral wat handig is in jouw situatie.
4. Bespaar op speelgoed
Speelgoed voor huisdieren is vaak behoorlijk duur. Nu kun je al een hoop geld besparen door speelgoed in de uitverkoop of aanbieding te kopen, of door het bij goedkope winkels (zoals bijvoorbeeld Action) te kopen, maar je kunt het speelgoed ook zelf maken. De hond of kat ziet namelijk heus het verschil niet tussen een speeltje van 20 euro en een speeltje dat je zelf hebt gemaakt. Online zijn superleuke ideeën te vinden voor het zelf maken van speelgoed voor je huisdier, die vaak niets of weinig kosten.
5. Maak dingen zelf
Net als dat je speelgoed zelf kunt maken, zijn er ook andere dingen die je zelf kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een mand, halsband of krabpaal. Online kun je hier allemaal handige stappenplannen voor vinden. Voor veel dingen heb je echter helemaal geen stappenplan nodig. Zo kun je bijvoorbeeld een mand maken van een oude krat, kist, box of doos door er een dekentje in te leggen. Of een krabpaal van een plank (of een tafelpoot) waar je touw omheen wikkelt. Simpel én goedkoop.
https://nl.pinterest.com/pin/405112928958547736/
6. Vraag hulp
Heb je soms hulp nodig qua oppas of het uitlaten van je huisdieren? Durf dan vooral ook om hulp te vragen. Natuurlijk kun je je huisdieren naar een pensioen brengen, maar je kunt ook familie of vrienden vragen om je te helpen. Of misschien is er wel iemand in je buurt die jouw hond uit wil laten als je aan het werk bent. Of die je katten eten wil geven als je een weekje op vakantie bent. Scheelt een hoop geld.
7. Besparen op dierenartskosten
Een bezoekje aan de dierenarts kan behoorlijk duur zijn. Door te zorgen dat je huisdier ieder jaar netjes zijn/haar entingen krijgt, kun je al een hoop problemen voorkomen. Besparen op dierenartskosten door je hond of kat niet in te laten enten, is iets wat absoluut niet verstandig is. Niet alleen is het gevaarlijk voor je huisdier, maar je loopt ook nog eens het risico dat je huisdier ziek wordt, waardoor je te maken kunt krijgen met hoge rekeningen.
Zorg dus dat ze netjes hun entingen krijgen en bel de dierenarts op als je vermoedt dat je huisdier ziek is of iets mankeert. Zo kunnen ze je telefonisch van advies voorzien of je huisdier snel helpen, waardoor verdere problemen voorkomen kunnen worden.
8. Besparen op de aanschaf
De aanschaf van een huisdier kan behoorlijk duur zijn, vooral als je voor een rashond of raskat kiest. Als je wilt besparen op de aanschafkosten, overweeg dan eens om een dier uit het asiel te halen.
https://www.instagram.com/p/B15dRbDo7B4/
Zo geef je zo’n beestje niet alleen een mooi nieuw leven, maar bespaar je ook nog eens op de aanschaf, chip, castratie en eerste entingen. Win-win.
Besparen op de kosten voor huisdieren
In dit artikel heb je 8 tips kunnen vinden om te besparen op de kosten voor je huisdier. Bekijk bijvoorbeeld eens of je het voer van je huisdier goedkoper zou kunnen kopen. Hetzelfde geldt voor andere spullen die hij/zij nodig heeft. Door de aanbiedingen in de gaten te houden en prijzen te vergelijken, kun je een hoop geld besparen. Sommige dingen zijn daarnaast prima zelf te maken of tweedehands te kopen. Door even de tijd te nemen om op zoek te gaan naar goedkopere producten of opties, kun je een hoop besparen op de kosten voor huisdieren.