Een behoorlijke groep Nederlanders gaat niet op vakantie. Vaak is de hoge prijs daarvan de oorzaak. Dat is natuurlijk hartstikke zonde, want vakantie vieren is lekker en een goede manier om de relaties met vrienden en familie te versterken. Wil jij verblijven in een hotel, maar wil je dat zo goedkoop mogelijk doen? Met deze 17 tips bespaar jij tot wel honderden euro’s op je volgende vakantie.
Een hotelovernachting hoeft helemaal niet duur te zijn. Hoewel de prijzen vast lijken te staan op het moment dat je een vakantie gaat boeken, vinden er toch heel veel wijzigingen plaats. Soms zelfs dagelijks. De ene keer komt het neer op het toepassen van een goede strategie door de prijzen goed in de gaten te houden, terwijl je soms geluk moet hebben met een lastminute deal van 50% of meer. Wil jij er een sport van maken om zo goedkoop mogelijk een accommodatie te boeken? Deze 17 tips zijn een verzameling van manieren hoe je zo goedkoop mogelijk een hotel boekt, én we geven enkele alternatieven waarmee je in sommige gevallen zelfs gratis kunt verblijven.
- 1. Gebruik vergelijkingssites voor hotels
- 2. Boek direct bij het hotel
- 3. Boek vroeg óf laat
- 4. Maak gebruik van typfoutjes
- 5. Boek een nieuwe Airbnb
- 6. Gebruik een VPN
- 7. Maak gebruik van combinatiepakketten
- 8. Slaap eens in een hostel
- 9. Ga couchsurfen
- 10. Kies voor gunstige annuleringsvoorwaarden
- 11. Kies de juiste dagen voor het juiste hotel
- 12. Boek zonder ontbijt
- 13. Gebruik gratis Wifi
- 14. Controleer op prijsgaranties
- 15. Volg je favoriete hotels via Facebook
- 16. Vraag de lokale bevolking om hulp
- 17. Verblijf verder weg van de hotspots
1. Gebruik vergelijkingssites voor hotels
Om uiteindelijk de beste prijs voor je hotel te krijgen, is het altijd het best op te beginnen op een vergelijkingssite. Daarbij kun je denken aan Booking.com, Trivago of Expedia. Deze drie websites hebben samen een enorme verzameling hotels in het aanbod, waar jij dus eenvoudig een keuze uit kunt maken. Weet je precies waar je naartoe wilt? Dan kun je een plaatsnaam selecteren en de lijst sorteren op de laagste prijs. Vervolgens selecteer je nog enkele belangrijke voorwaarden, zoals airco, een zwembad of gratis parkeren. De accommodaties die je vervolgens bovenaan ziet staan hebben de beste prijs.
2. Boek direct bij het hotel
Het is altijd aan te raden om ook op de website van de aanbieder te kijken. Heb je een accommodatie gevonden op bijvoorbeeld Booking.com? Voor iedere boeking betaalt jouw hotel 13% tot soms wel 20% commissie aan Booking.com. Sommige hotels kiezen er dus voor om de prijzen op vergelijkingssites te verhogen met dat percentage. Op de eigen website vind je dus een goedkopere prijs, maar daarnaast krijg je soms ook acties te zien die niet op de vergelijkingssite staan.
3. Boek vroeg óf laat
Afhankelijk van je bestemming is het verstandig om vroeg of juist laat te boeken. Ga je naar een toeristische hotspot zoals Londen, Amsterdam of Praag? Dan is er een grote kans dat de meeste kamers het hele jaar rond vol zitten als je op het laatste moment boekt. Daarnaast zijn deze locaties zo gewild dat je voor een lastminute soms zelfs meer betaalt dan wanneer je eerder boekt. Om zoveel mogelijk keuzes te houden, kun je voor toeristische bestemmingen dus beter zo vroeg mogelijk boeken. Ga je in het buitenseizoen en bezoek je minder toeristische plekken, dan is laat boeken juist weer goed. Om toch inkomsten te hebben in die periode, geven veel hoteliers een maand of zelfs pas een week van tevoren een grote korting.
4. Maak gebruik van typfoutjes
Het is misschien niet helemaal eerlijk en de meeste hoteleigenaren zullen er niet zo blij mee zijn, maar soms worden de prijzen verkeerd ingevoerd op websites zoals Booking.com en Expedia. Vooral nieuwere hotels weten nog niet precies hoe de systemen werken en geven per ongeluk een dubbele korting. Je kunt hier niet zelf naar zoeken, dus je moet een beetje geluk hebben dat je een foutje tegenkomt. Die kans is het grootst wanneer het gaat om een hotel dat nog maar net online staat. Omdat de prijzen op de vergelijkingssites bindend zijn voor de hotels, kunnen zij niet zomaar jouw boeking annuleren omdat het per ongeluk een lagere prijs heeft gekregen.
5. Boek een nieuwe Airbnb
Airbnb biedt geen hotelovernachtingen aan, maar het is zeker wel een overweging waard voor een goedkoop verblijf. Op Airbnb zijn inmiddels zoveel appartementen beschikbaar, dat het moeilijk is om de eerste gasten te ontvangen zonder reviews. Omdat reviews zeer belangrijk zijn, verlagen de eigenaren de prijs van de appartementen vaak totdat ze genoeg reviews hebben. Vervolgens verhogen ze de prijs voor de volgende gasten. Waag dus eens een gokje en kies voor een Airbnb zonder veel reviews. Grote kans dat je daarmee een stuk goedkoper uit bent dan een hotel. Mooi bijkomend voordeel; je kunt zelf koken in je eigen keuken.
6. Gebruik een VPN
Nederland is een welvarend land. Voor hotels in Aziatische bestemmingen en andere verre bestemmingen is dat wel duidelijk. Maar wist je dat wij Nederlanders soms honderden euro’s meer betalen dan iemand uit een armer land? In vergelijkingssites zoals Booking.com is het voor hoteleigenaren mogelijk om de prijs aan te passen voor verschillende nationaliteiten. Ga je naar een wat luxer hotel, dan kom je dit vaker tegen dan bij budgetbestemmingen, maar het is het proberen waard. Op internet zie je genoeg voorbeelden van prijsverschillen die meer dan 30% bedragen. In sommige gevallen was een hotel in Azië zelfs 3 keer goedkoper vanuit het Oostblok dan vanuit Nederland.
7. Maak gebruik van combinatiepakketten
Ga je vliegen? Dan kan het soms een stuk goedkoper zijn om een combinatiepakket te boeken. Reisorganisaties zoals TUI hebben namelijk eigen hotels, eigen vliegtuigen en contracten met andere hotels. Daardoor kun je soms voor minder dan 100 euro een week naar een hotel, inclusief vlucht. Dat zijn prijzen waar je zelf nooit een vliegticket én een verblijf voor weet te regelen. Let er wel op dat dit soort bijzonderheden zich alleen voordoen in de seizoenen waarin normaal heel weinig winst wordt behaald. Dat betekent dat je wellicht in november naar Albufeira moet, terwijl het maar 15 graden is.
8. Slaap eens in een hostel
Hostels zijn voor veel mensen een synoniem voor vies en druk. Maar verblijf je ergens in een laagseizoen, dan kun je soms een lege kamer aantreffen. Ga je ergens voor één nacht heen en boek je op het laatste moment, kijk dan hoeveel bedden er nog vrij zijn in een bepaalde kamer. Zijn er nog zes bedden vrij in een zespersoons kamer, dan is de kans groot dat je daar gewoon alleen slaapt die nacht. Sommige hostels bieden ook tweepersoonskamers aan. Je deelt dan nog steeds de keuken en de badkamer, maar het is nog steeds een stuk goedkoper dan een hotel.
9. Ga couchsurfen
Wil je helemaal gratis verblijven, dan kun je ervoor kiezen om te gaan couchsurfen. Via internet zoek je dan iemand op die een bank of zelfs een extra slaapkamer deelt met reizigers. Hoewel veel mensen het alleen zien als gratis logeerplek, is het vaak juist zo leuk om direct met die lokale bewoner een rondje door de stad te lopen. Wedden dat je op plekken komt die op geen enkele toeristische plattegrond vermeld staan?
10. Kies voor gunstige annuleringsvoorwaarden
Boek je een hotel bij een reisorganisatie, dan zitten daar vaak strikte annuleringsvoorwaarden aan. Je hebt vaak maar 24 uur de tijd om je boeking nog kosteloos te annuleren. Dat is iets anders op platformen zoals Booking.com en Expedia. Daar concurreren hotels op de flexibiliteit van hun boekingen. Dat gaat zover, dat sommige locaties je pas bij aankomst laten betalen. Annuleren is dan tot op het laatste moment helemaal gratis. Dat is mooi, omdat je dan zelf geen dure annuleringsverzekering hoeft af te sluiten. Daarnaast kun je ook nog andere deals in de gaten blijven houden, terwijl je boeking bij het ene hotel al bevestigd is. Natuurlijk is het wel zo eerlijk om de boeking zo snel mogelijk te annuleren als je weet dat je er toch niet gaat verblijven. Zo heeft de accommodatie nog tijd genoeg om de bedden te vullen.
11. Kies de juiste dagen voor het juiste hotel
Ga je naar een hotel wat vooral door zakenmensen wordt gebruikt, dan zijn de prijzen in het weekend doorgaans iets goedkoper dan doordeweeks. Ga je naar een toeristisch hotel, dan zijn juist de weekdagen weer interessant. Door snel dit onderscheid te maken weet je meteen in welk hotel je goedkoper kunt verblijven op jouw gekozen data.
12. Boek zonder ontbijt
Ontbijt is één van de duurste extra’s die je bij een kamer kunt boeken. De prijzen hiervoor liggen vaak tussen de 10 en 15 euro per persoon. Voor een week vakantie lopen die kosten dus enorm hoog op. Dat is natuurlijk zonde. Voor 2 euro per persoon kun je namelijk zelf ook prima voor een ontbijtje zorgen. Soms kan het wel handig zijn om op deals te letten, omdat je soms met ontbijt vrijwel hetzelfde betaalt als zonder ontbijt. Boek je het ontbijt via een vergelijkingssite, dan betaalt het hotel daar vaak ook commissie over. Wil je ontbijt boeken en heb je het hotel geboekt via een vergelijkingssites, dan kun je dit het beste telefonisch doen na de boeking. Zo bespaar je soms meer dan 15% op je ontbijt.
13. Gebruik gratis Wifi
Wifi is onmisbaar tijdens je vakantie. Je moet die jaloersmakende foto’s natuurlijk wel regelmatig op je tijdlijn kunnen plaatsen. Maar hoewel internet allang niet meer nieuw is, rekenen sommige hotels nog steeds extra kosten voor het gebruik ervan. Wil je scrollen, Whatsappen en spelletjes spelen tijdens je vakantie, vergeet dan niet om te kijken of Wifi inclusief is. Want sommige hotels vragen maar liefst 5 euro per dag voor de Wifi. En dat is per toestel.
14. Controleer op prijsgaranties
Je kent vast het gevoel wel. Je koopt een product in de ‘aanbieding’ en twee weken later verlaagt de prijs zelfs nog meer. Wanneer dat gebeurt bij een hotelovernachting kun je soms geld terugvragen bij de desbetreffende vergelijkingssite. Booking.com biedt bijvoorbeeld zo’n prijsgarantie. Zie je de reis ergens anders goedkoper, dan krijg je het verschil terug. Houd dus gerust de prijzen voor dezelfde kamer in de gaten bij verschillende vergelijkingssites met een laagste prijs garantie, zodat je altijd aan kunt kloppen zodra de prijzen lager worden dan jouw reservering.
15. Volg je favoriete hotels via Facebook
Heb je al een idee waar je wilt verblijven, maar wacht je op goede aanbiedingen? Like dan vooral het hotel van je keuze op Facebook. Om nieuwe volgers te krijgen, plaatsen veel hotels speciale aanbiedingen op hun tijdlijn. Dat zijn kortingen die niet altijd op de website te vinden zijn, waardoor jij kunt profiteren van een lagere prijs voor je hotelovernachtingen.
16. Vraag de lokale bevolking om hulp
Ben je al op de plaats van bestemming en zoek je naar een geschikt hotel? Je kunt dan online zoeken, maar ook even om je heen vragen naar goede hotels. Omdat lokale mensen in toeristische gebieden altijd wel een vriend of familielid hebben die een hotel heeft, kun je zo een interessante aanbieding krijgen. Met name als het gaat om een lastminute verzoek, omdat die kamer anders toch leeg was gebleven. Daarbij komt dat websites zoals Booking.com nog lang niet alle hotels online hebben staan. Veel hoteleigenaren willen geen commissie betalen en proberen het daarom nog steeds allemaal zelf te verkopen. Omdat juist die hotels vaak wat leger zijn, is het een goede plek om bij aankomst te onderhandelen over de prijs.
17. Verblijf verder weg van de hotspots
Hoe dichterbij het centrum en andere toeristische hotspots, hoe duurder de hotels zijn. Net als bij horecagelegenheden is het vaak beter om een paar straten verder te verblijven. Het prijsverschil kan je zomaar enkele tientjes per nacht opleveren. En die paar meter extra lopen zorgt er alleen maar voor dat je meer te zien krijgt van de stad waar je verblijft. Je kunt het ook extremer aanpakken en heel ver van het toeristische centrum verblijven. Soms levert dat zoveel verschil op dat je voor het verschil een fiets of zelfs auto kunt huren. Daarmee kun je dan direct de rest van de omgeving verkennen.
Vakantie vieren is heerlijk, maar helaas kan een verblijf in een hotel nogal duur zijn. Hopelijk zorgen deze 17 tips er toch voor dat jij er binnenkort even lekker tussenuit kunt in een mooi hotel. Heb jij zelf nog goede bespaartips voor het besparen op een hotel? We horen het uiteraard graag!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 6 tips voor een goedkoop weekendje weg
- De 10 goedkoopste vakantiebestemmingen
- Goedkoop naar Turkije? 11 tips
- 17 Tips voor een goedkope cruise
- Goedkoop naar New York, 6 tips
- Last minute vakantie boeken bij de balie op Schiphol? 5 tips
- 11 tips voor een goedkope roadtrip
- 18 tips voor goedkope wintersport
- 19 tips voor een goedkope stedentrip
- 21 tips voor goedkoop kamperen