Mensen zijn al duizenden jaren geïnteresseerd in reizen. Verschillende culturen zien, ander voedsel eten of bijzondere activiteiten doen zijn slechts enkele redenen om op reis te gaan. En hoewel reizen altijd geld kost, is een goedkope citytrip toch dichterbij dan je denkt. De organisatie van de reis vereist alleen wat creativiteit, een beetje extra inspanning en een goede voorbereiding. Gelukkig kunnen wij je daarbij helpen. In dit artikel vertellen we je namelijk 19 tips voor een goedkope citytrip.
- Pakketreis of zelf boeken?
- 1. Bespaar op je vervoer
- 2. Boek een goedkope accommodatie
- 4. Bespaar op lokale kosten
- 4. Controleer de kosten voor roaming en bellen in het buitenland
- 5. Kies een bestemming met andere valuta
- 6. Kies de juiste periode
- 7. Gebruik loyaliteitsprogramma’s
- 8. Denk goed na over je verzekering
- 9. Ontwijk visumkosten
- 10. Voorkom onnodige kosten
Pakketreis of zelf boeken?
Wanneer je een goedkope reis wilt boeken zul je waarschijnlijk het idee hebben dat je altijd goedkoper bent wanneer je zelf je vluchten en overnachtingen regelt. Soms is het echter goedkoper om een citytrip via een reisorganisatie te boeken. Zeker in de rustigere periodes kun je aardig wat besparen met zo’n reis. Het belangrijkste bij het vinden van de juiste deal is echter vergelijken. Maak voor jezelf een rekeningsommetje en bekijk of het ergens anders goedkoper kan.
1. Bespaar op je vervoer
Een goedkope stedentrip begint bij het vervoersmiddel dat je kiest. Probeer daarbij eens te denken aan andere vormen van vervoer. De auto is bijvoorbeeld vaak het goedkoopst als je met veel mensen op vakantie gaat. Ga je alleen of met z’n tweeën, dan zijn andere opties soms voordeliger. Vliegtickets kunnen bijvoorbeeld erg goedkoop zijn. Soms zelf zo goedkoop, dat je ter plekke zelfs nog een paar dagen een auto kunt huren. Ook kan je soms met een extra tussenstop veel goedkoper uit zijn dan bij een directe vlucht. Andere goedkope opties zijn busbedrijven als Flixbus. Boek je op tijd, dan reis je hier soms al voor 15 euro naar een bestemming buiten Nederland.
Ga je in Nederland een weekendje weg om een nieuwe stad te ontdekken? Dan kun je er ook voor kiezen om de stedentrip te combineren met een actief weekend. Denk bijvoorbeeld aan een stedentrip per fiets. Je hangt een paar fietstassen op je bagagedrager en je kunt zo eenvoudig op reis.
2. Boek een goedkope accommodatie
De meeste kosten tijdens een stedentrip zijn waarschijnlijk voor een hotel of andere vorm van accommodatie. Het is dus vooral eenvoudig om te besparen op je uitgaven voor een hotel of appartement. Hieronder enkele manieren hoe je dat doet.
2.1 Verblijf in een (nieuwe) Airbnb
Airbnb is allang niet nieuw meer. Toch zijn de prijzen bij deze particuliere verhuurders vaak lager dan wanneer je een hotel of appartement boekt bij een officiële verhuurder. Kijk vooral naar verhuurders met weinig reviews of appartementen die nog volledig nieuw zijn. Zij verhuren de kamers vaak voor goedkopere prijzen omdat ze nog reviews moeten ontvangen. Later verhogen ze de prijs dan.
2.2 Verblijf in een hostel in plaats van hotel
Hotels zijn een stuk duurder in vergelijking tot een hotel. Met name als je ergens alleen of met twee personen heen gaat. In sommige steden in het buitenland slaap je al in een hostel voor 10 euro per persoon per nacht. Er zijn maar weinig hotels die daar tegenop kunnen qua prijs. Een voordeel van hostels is dat er vaak een keuken is, in tegenstelling tot een hotel.
2.3 Ga couchsurfen
Wil je helemaal gratis verblijven en tegelijkertijd de stad door de ogen van een local bekijken? Ga dan couchsurfen. Je slaapt dan bij een ‘vreemde’ op de bank of in een aparte slaapkamer. Het spreekt voor zich dat je dit alleen moet doen als deze persoon meerdere positieve reviews heeft van andere gasten.
2.4 Boek exclusief ontbijt
Het ontbijt in een hotel is vaak bijzonder duur. Soms betaal je 15 euro per persoon voor een eenvoudig ontbijtbuffet. Zou je de eerste de beste supermarkt inlopen, dan ben je voor nog geen 3 tot 5 euro per persoon voorzien van een flink ontbijt.
2.5 Zorg dat Wifi inclusief is
Het klinkt vreemd, maar sommige (budget) hotels rekenen nog steeds extra kosten voor Wifi. Voor een uur Wifi betaal je dan één euro, en voor een dag soms wel 7 euro. Wil je bereikbaar zijn en
2.6 Verblijf een nacht korter
Het is mogelijk om een nacht korter te verblijven en toch net zoveel te zien van een stad. Hoe je dat doet? Door vooral bij het boeken van de vluchten goed op te letten. Boek bijvoorbeeld een vlucht om 7:00 in de ochtend op de heenweg en een vlucht om 22:00 in de avond op de terugweg. Op die manier heb je meer profijt van je stedentrip dan wanneer je in de avond aankomt en in de ochtend weer vertrekt. Daarbij komt dat deze vluchten vaak goedkoper zijn.
4. Bespaar op lokale kosten
Na het verblijf maak je de meeste kosten tijdens het dagprogramma en bij de aanschaf van dagelijkse benodigdheden zoals eten en drinken. Gelukkig zijn er enkele manieren om daarop te besparen.
4.1 Bespaar op terrasjes
Natuurlijk is het lekker om een drankje te drinken op het terras. Maar ga dan tenminste naar een terras op een minder geliefde locatie. Bijvoorbeeld twee straatjes achter het mooie plein. De kans is groot dat je hier 50% bespaart op je drankjes en soms zelfs lekkerder eten geserveerd krijgt.
Nog goedkoper is het om een drankje en wat eten in de supermarkt te halen en een picknick te organiseren. Zoek van tevoren een mooi park uit, neem een kleedje mee en je kunt zitten waar je zelf wilt.
4.2 Kook vooral zelf
Het is misschien wel het ultieme vakantiegevoel. Niet na hoeven te denken over wat je de hele dag door eet. Maar restaurants hebben de potentie om de grootste kostenpost te zijn. Drie dagen uit eten kan je namelijk zo 40 tot 80 euro per persoon kosten. Dat terwijl zelf een uitgebreide maaltijd koken soms maar 5 euro per persoon kost.
4.3 Houd je ogen open voor goedkope restaurants
Aanbiedingen zijn overal. Houd je ogen vooral open voor die aanbiedingen tijdens het ontdekken van een stad. Houd daarbij rekening met de volgende tips:
- Eet lunch buiten de deur in plaats van diner. Je hebt dan vaak vaste menu’s voor een lage prijs.
- Let op happy hour aanbiedingen.
- Zoek lokaal op aanbiedingen bij Groupon.
- Zoek afgelegen restaurantjes op in plaats van op toeristische hotspots.
- Ga op vakantie in landen waar fooi of service charge niet verwacht wordt.
4.4 Kies goedkoop vervoer ter plaatse
Soms is het vervoer ter plaatste erg beperkt. Soms heb je de keuze uit metro, tram, bus, fiets, huurauto en taxi. Wat de situatie ook is, je kunt er op de volgende manieren geld op besparen.
- Zoek een hotel met gratis shuttleservice van/naar het vliegveld.
- Zoek een hotel met gratis fietsverhuur.
- Koop een OV-kaart voor 48 of 72 uur in plaats van losse kaartjes.
- Neem een Uber in plaats van een taxi.
- Ontwijk reiskosten door het kiezen van een centraal gelegen hotel.
4.5 Bespaar op lokale activiteiten
Als je een stad ontdekt, dan wil je ook graag dingen zien. En omdat je in een toeristisch gebied bent, kosten die activiteiten vaak geld. Toch kun je soms profiteren van lagere prijzen. Zo doe je dat:
- Controleer op welke dagen bepaalde musea gratis geopend zijn.
- Breng een bezoek aan het VVV voor informatie over gratis activiteiten in de stad.
- Wandel mee met een ‘Free Walking Tour’ door de stad, waarbij je alleen een fooi betaalt.
- Zoek Groupon deals voor activiteiten in de omgeving.
4. Controleer de kosten voor roaming en bellen in het buitenland
Controleer voor je op vakantie gaat de voorwaarden voor internetten en bellen in het buitenland. Hoewel je binnen Europa gebruik maakt van je eigen databundel, kan dat onvoldoende zijn om de hele dag te navigeren en informatie op te zoeken. Zorg dus dat je weet wat er gebeurt als je over de bundel heen gaat. Bij veel mobiele providers kun je instellen dat er je internet wordt uitgeschakeld wanneer je 100% van je bundel hebt gebruikt. Check altijd of dit aan staat, omdat je soms tientallen euro’s over je bundel kunt gaan zonder dat je het door hebt.
5. Kies een bestemming met andere valuta
Wist je dat onze Euro het goed doet ten opzichte van de valuta in Turkije en Zuid-Afrika? Soms kan het omwisselen van je Euro ervoor zorgen dat je een veel groter budget hebt in het land van bestemming. De Turkse Lira is in een tijdsbestek van 5 jaar bijvoorbeeld 30 tot 40% minder waard geworden. De valuta schommelt erg in waarde, waardoor je daar soms extra veel van profiteert. Je kunt dus redelijk goedkoop op vakantie naar Turkije.
6. Kies de juiste periode
Ontwijk het liefst zoveel mogelijk de zomervakantie of alle overige schoolvakanties. In deze periode kun je ervan uitgaan dat je soms het dubbele betaalt voor een hotel. Ook activiteiten zijn een stuk duurder dan buiten deze periodes. Heb je geen kinderen en kun je profiteren van de luxe om buiten schoolvakanties weg te gaan? Doe dat vooral. Vergelijk bijvoorbeeld eens de prijzen van een hotel tijdens een vakantieperiode en een periode daarbuiten.
Wel moet hier bij verteld worden dat sommige steden zo populair zijn, dat de prijzen vrijwel niet veranderen. Steden zoals Amsterdam, Londen en Parijs kennen eigenlijk geen hoogseizoen en laagseizoen. Het enige wat je dan kunt doen is op doordeweekse dagen weggaan, omdat er dan naar verhouding minder mensen zijn dan in het weekend. Je hebt dan de kans dat je iets goedkoper uit bent.
7. Gebruik loyaliteitsprogramma’s
Heb je een creditcard waarmee je punten kunt sparen? Maak daar dan vooral gebruik van. Voor iedere vlucht met een bepaalde luchtvaartmaatschappij krijg je een bepaald aantal punten. Die kun je vervolgens weer inleveren in ruil voor goedkopere vliegtickets, maar ook hotels op je vakantiebestemming. Reis je vaak, dan kan een loyaliteitsprogramma snel voordeel opleveren.
8. Denk goed na over je verzekering
Sluit je voor iedere reis een aparte reisverzekering af, of heb je helemaal geen verzekering? Dan is het de hoogste tijd om een aantal berekeningen te maken. Want wie weet is het wel veel goedkoper om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Soms kost dat je maar 30 euro per jaar, terwijl je datzelfde bedrag kwijt bent voor een losse verzekering voor twee of drie korte vakanties. Daarnaast ben je vaker op reis dan je denkt, want ook uitstapjes en tripjes in ons eigen land vallen onder de reisverzekering.
9. Ontwijk visumkosten
Sommige landen hebben een streng beleid, waardoor een visum benodigd is. De aanvraag van zo’n visum kost altijd geld. Valt je keuze op twee landen, waarvan er in één land een visum benodigd is? Dan is de keuze snel gemaakt. Een visum voor Turkije kost bijvoorbeeld ca. 25 euro per persoon. Ben je met vier personen, dan spaar je op een andere locatie toch weer 100 euro uit.
10. Voorkom onnodige kosten
Je kunt op vakantie natuurlijk op de kleintjes letten, maar je moet ook proberen onnodige kosten te voorkomen. Vaak kunnen die extra kosten je hele budget om zeep helpen. Zo zorg je ervoor dat je die kosten vermijdt:
- Weeg je koffer voor vertrek. Anders moet je op het vliegveld extra kosten per kilo betalen. Die kosten lopen al snel flink op. Kijk ook welke handbagage koffers goedkoop zijn.
- Check van tevoren in. Vooral de goedkope vliegmaatschappijen willen dat je tenminste twee uur voor de vlucht zelf incheckt. Anders doen zij dit op het vliegveld voor 50 euro per persoon. Controleer dus altijd goed of je zelf online moet inchecken of dat het gratis kan op het vliegveld.
- Verdiep je in lokale regels. Voorkom dure boetes in het verkeer of in het openbaar vervoer en lees je voor vertrek in over de lokale regels en wetten.
- Haal niets uit de minibar. Natuurlijk is het lekker om iets te eten en te drinken als je in je hotelkamer zit. Maar de kosten voor de producten in een minibar zijn vaak uitzonderlijk hoog. Loop gewoon even naar de supermarkt als je iets wilt eten of drinken.
Zoals je ziet zijn er meer dan genoeg tips om jouw volgende stedentrip een stuk goedkoper te maken. Het is namelijk goed mogelijk om voordelig op stap te gaan. En daar hoef je helemaal geen leuke dingen voor weg te laten uit je programma. Het gaat vooral om het besparen op onnodige uitgaven en het kiezen van een goedkope vakantiebestemming. Waarom zou je bijvoorbeeld in een duur hotel verblijven als je er toch alleen maar gebruik maakt van het bed? En waarom zou je een dure gids boeken als je ook een gratis wandeltocht kunt bijwonen? Geld besparen tijdens een stedentrip is makkelijk én ideaal. Want het bespaarde geld kun je uiteraard weer gebruiken voor je volgende trip.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 17 bespaartips voor het boeken van een hotel
- 6 tips voor een goedkoop weekendje weg
- 7 tips voor goedkope treinkaartjes
- Goedkoop naar Berlijn? 5 tips
- Goedkoop naar Turkije? 11 tips
- Goedkope handbagage koffer? 10 Voorbeelden
- Hoe boek je een goedkope zonvakantie?
- Hoe kun je geld besparen op festivals?
- De 10 goedkoopste vakantiebestemmingen
- Last minute vakantie boeken bij de balie op Schiphol? 5 tips