Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Geld lenen voor je auto, verstandig of niet?

Geld lenen voor je auto, verstandig of niet?

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Na lang wikken en wegen, weet je het absoluut zeker: die ene auto die je hebt zien staan bij die dealer móét je hebben. Misschien is het een kwestie van een nieuwe auto willen, of misschien ben je genoodzaakt om hem te kopen omdat je huidige auto kapot is gegaan. Hoe dan ook: je zult een manier moeten vinden om hem te financieren.

Heb je spaargeld achter de hand waarmee je de auto zou kunnen betalen? Of moet je geld lenen om de auto te kunnen kopen? In dat laatste geval is belangrijk dat je weet waar je aan begint, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. In dit artikel vertellen we je daarom alles over het lenen van geld om een auto te kopen en of dit wel of niet verstandig is.


Een nieuwe auto kopen

Je hebt een nieuwe auto nodig. De reden waarom je die nodig hebt, kan variëren van ‘de oude is kapot’ tot ‘ik wil graag in een nieuwere/knappere/dikkere auto rijden.’ Wat de reden is dat je een nieuwe auto wilt kopen, is niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is hoe je die nieuwe auto gaat betalen.

De meest ideale manier om een nieuwe auto te kopen, is met je eigen spaargeld. Je kunt de auto direct afbetalen, dus je bent direct de eigenaar. En je hoeft geen jarenlange lening af te sluiten waarover je (hoge) rente moet betalen. Helaas heeft niet iedereen een potje met genoeg spaargeld achter de hand om een nieuwe auto te kopen. In dat geval moet je dus op zoek naar andere opties, vooral als je huidige auto het niet meer doet of als je om een andere reden dringend een nieuwe auto nodig hebt.


Geld lenen voor een auto

Als je niet genoeg spaargeld hebt om de auto zelf te kunnen financieren, dan is het lenen van geld voor de aankoop van de auto een optie. Is het mogelijk om geld te lenen van je ouders of iemand anders die je goed kent? Dan is dat een goedkope en verstandige optie, mits jullie hier duidelijke afspraken over maken. Overweeg dat dus zeker eerst, voordat je voor een van de volgende twee opties kiest:

  • Geld lenen bij de dealer van de auto
  • Geld lenen bij de bank (of een kredietverstrekker)

Hieronder gaan we dieper op deze keuzes in en vertellen we je gelijk wat de voor- en nadelen van de verschillende opties zijn.


Geld lenen bij een dealer

Veel mensen die een nieuwe auto willen kopen, overwegen om daarvoor een lening bij de dealer af te sluiten. Dit kunnen verschillende deals zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gedeelde betaling, waarbij je nu het eerste deel betaalt en over een x aantal jaar het resterende bedrag. Of voor een deal waarbij je maandelijks geld moet betalen voor de lening. Dit klinkt leuk, maar vaak zitten er addertjes onder het gras. Zo is de rente die je over de lening betaalt vaak behoorlijk hoog. Ook kan het zijn dat de looptijd van de lening nogal lang is. Daarnaast is het nadeel van het lenen via een dealer dat de auto pas van jou is als je hem volledig hebt afbetaald. Mis je een betaling of is er iets anders aan de hand, waardoor het afbetalen niet gaat zoals het zou moeten, dan kan de dealer de auto terugnemen, omdat deze officieel nog van hem is.


Geld lenen bij de bank

Als je geld wilt lenen voor een auto kun je ook bij de bank (of een andere kredietverstrekker) terecht. In dit geval heb je opnieuw twee keuzes:

  • Geld lenen door middel van een persoonlijke lening
  • Geld lenen middels een doorlopend krediet

Wat precies het verschil is tussen deze twee vormen van leningen en wat je ervan kunt verwachten, lees je hieronder.

Een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening voor een vast bedrag. Dit is een goede optie als je precies weet hoeveel geld je nodig hebt. Het voordeel hiervan is dat je weet hoeveel je maandelijks moet betalen, wat je in totaal (aan rente) zult moeten betalen en hoelang je daarmee bezig zult zijn. Doordat je de lening voor een vaste periode afsluit, kun je ervoor zorgen dat je klaar bent met afbetalen voordat de auto zijn beste tijd heeft gehad.

Een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een lening waarbij nog niet helemaal duidelijk is hoeveel geld je precies nodig hebt. Tijdens de periode dat je bezig bent met het aflossen van de lening, kun je afgeloste bedragen eventueel weer opnieuw opnemen. Een doorlopend krediet wordt vaak gebruikt door mensen die een langere tijd meer geld nodig hebben en is niet de meest verstandige keuze als je een auto wilt financieren.


Een auto leasen

Naast dat je geld kunt lenen om een auto aan te schaffen, heb je ook nog de optie om een auto te leasen door middel van een private lease. Dit houdt in dat je voor een vast bedrag per maand een auto tot je beschikking hebt. De auto is in dit geval niet van jou, maar leen (of huur) je van de leasemaatschappij. Eventueel heb je de mogelijkheid om de auto aan het einde van je leasecontract te kopen.

Waar houd je rekening mee?

Als je kiest voor private lease zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het (vaak) zo dat je de lening niet eerder kunt stoppen dan voor het einde van je contract. Wordt deze optie je wel geboden? Dan is het vaak zo dat daar een flinke boete tegenover staat. Daarnaast is het slim om de voorwaarden goed te bekijken. Wat zit er bij de prijs inbegrepen? Hoe zit het met schadevrije jaren die je tijdens de lease opbouwt? En wordt er gebruikgemaakt van een slottermijn of een restschuld?


Wat is verstandig als je geld wilt lenen voor een auto?

Als je graag geld wilt lenen voor het kopen van een auto, en dit niet bij je ouders of een bekende kan doen, dan is een persoonlijke lening in de meeste gevallen de beste optie. Dit omdat je precies weet waar je aan toe bent en wat je zult moeten betalen, en omdat je niet langer aan de lening vastzit dan dat de auto meegaat (tenzij er iets onverwachts met de auto gebeurt). Voordat je een lening gaat afsluiten, zijn er aantal dingen waar je rekening mee moet houden of waar je op kunt letten.

1. Hoeveel geld kun je lenen?

Als je een persoonlijke lening af gaat sluiten, dan wordt er gekeken naar hoeveel je maximaal kunt lenen. Dit hangt onder andere van je inkomen, je vaste lasten en eventuele schulden af. Probeer hierbij te voorkomen dat je het maximale bedrag leent. Dit is namelijk niet verstandig, omdat je daardoor geen enkele ruimte overhoudt voor eventuele financiële tegenvallers.

2. Kun je een deel zelf betalen?

Heb je wel wat spaargeld achter de hand, maar niet genoeg om de auto volledig te betalen? Dan is het slim om dat geld te gebruiken en de rest aan te vullen met een lening. Doordat je dan minder geld hoeft te lenen, betaal je uiteindelijk ook minder rente.

3. Hoelang loopt de lening?

Als je een persoonlijke lening af wilt sluiten, dan doe je er goed aan om deze op de verwachte levensduur (of het verwachte aantal jaar dat je de auto gaat gebruiken) af te stemmen. Zorg dat de periode waarin je moet aflossen nooit langer is dan de periode dat je de auto gaat gebruiken. Zo voorkom je dat je nog steeds aan het afbetalen bent tegen de tijd dat je een nieuwe auto nodig hebt.

4. Kijk niet alleen naar de rente

Natuurlijk is het lenen tegen een lage rente fijn, maar dat is zeker niet het enige waar je op moet letten. Kijk vooral ook naar de voorwaarden van de lening. Is het bijvoorbeeld nodig om een overlijdensverzekering af te sluiten? En zo ja, wat zijn de extra kosten die je dan zult moeten betalen? Als je op zoek gaat naar een geschikte lening kijk dan altijd goed naar de voorwaarden.

5. Neem alle kosten mee

Ben je aan het onderzoeken of een persoonlijke lening voor jou handig is? Neem dan alle kosten die je aan de auto kwijt zult zijn mee in je berekening en kijk niet alleen naar de kosten voor de lening. Wat ga je aan wegenbelasting betalen? Hoeveel geld zul je maandelijks kwijt zijn aan benzine? En hoe duur is de verzekering voor je auto? Pas als je al deze kosten mee hebt genomen in je berekening, heb je een realistisch beeld van je mogelijkheden.

Tip: Twijfel je of je de lening kunt betalen en heb je geen haast met het kopen van een auto? Probeer het geld dat je kwijt zou zijn aan je nieuwe auto en de lening daarvoor dan eerst eens een paar maanden opzij te zetten om te kijken of je dit bedrag maandelijks kunt missen.

6. Verzeker je auto goed

Als je geld leent om een auto te kopen, dan doe je er goed aan om die auto goed te verzekeren. Het zou immers knap vervelend zijn als je een ongeluk veroorzaakt en vervolgens geen vergoeding krijgt voor de schade. In het ergste geval raakt je auto zelfs total loss en krijg je daar geen enkele vergoeding voor, waardoor je wel nog betaalt voor je lening, maar geen auto meer hebt. Daarom is het slim om de auto minstens WA-casco of zelfs allrisk te verzekeren.

Tip: Vergelijk de autoverzekeringen goed om zo de beste keuze te kunnen maken.


Is geld lenen voor een auto verstandig?

Heb je geld nodig voor je auto? Dan is het altijd het meest verstandig om daar je eigen spaargeld voor te gebruiken, omdat dit geen extra kosten met zich mee zal brengen. Kun je het echt niet zelf betalen? Dan is het lenen van ouders, familieleden of andere bekenden een goede tweede optie, mits jullie daar duidelijke afspraken over maken. Als dat ook niet kan, dan is het afsluiten van een persoonlijke lening waarschijnlijk de beste keuze. Laat je goed inlichten over de voorwaarden van de lening en zorg dat je de looptijd aanpast op de verwachte levens- of gebruiksduur van de auto. Leen daarbij nooit het maximale bedrag en laat je goed informeren, zodat je precies weet wat voor jou mogelijk en verstandig is.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vervoer
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2025 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen