Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

11 tips voor geld besparen op je verzekeringen

11 tips voor geld besparen op je verzekeringen

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

De gemiddelde Nederlander heeft maar liefst 8 verzekeringen op zijn naam staan. Bij elkaar kosten die verzekeringen op jaarbasis enkele duizenden euro’s. Een kleine besparing op iedere verzekering kan er dus al snel voor zorgen dat je aan het eind van een jaar honderden euro’s in je zak houdt. Dat is natuurlijk mooi, maar hoe bespaar je al dat geld op je verzekeringen? Wij geven je in dit artikel 11 tips hoe jij dat kunt doen.


Welke verzekeringen zijn er?

Je kunt je in Nederland voor bijna alles verzekeren. Natuurlijk zijn er de verplichte verzekeringen, zoals de zorgverzekering en een autoverzekering, maar daarnaast heb je ook nog een opstalverzekering, inboedelverzekering, overlijdensrisicoverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering. Je kunt je voorstellen dat als je vijf euro per maand kunt besparen op iedere verzekering, dat je aan het einde van de maand extra geld overhoudt. Zoveel zelfs dat het besparen van 5 euro per verzekering hierboven, resulteert in een extra besparing van 420 euro op jaarbasis. Niet verkeerd. Laten we dus snel kijken hoe je die besparing snel een eenvoudig voor elkaar krijgt.


1. Bekijk of je de verzekering nodig hebt

Het meeste geld bespaar je uiteindelijk als je de verzekering helemaal niet afsluit. Om te bepalen of je een verzekering nodig hebt, is het een belangrijke voorwaarde of je de schade zonder verzekering zelf kunt ophoesten.

Inboedelverzekering
Neem bijvoorbeeld de inboedelverzekering. Daarmee verzeker je de inboedel van je huis tegen bijvoorbeeld brand en waterschade. Maar stel dat jij al je meubels tweedehands of zelfs gratis van internet hebt gehaald. Een inboedelverzekering kost al gauw 8-15 euro per maand. De kans dat er iets stuk gaat in je huis is minimaal, waardoor je misschien één keer in de tien jaar iets hoeft te declareren. Dat betekent dat je tussen de 960 en 1800 euro betaald hebt aan de verzekering. Heb je dus geen designmeubels in huis en zou je eenvoudig weer een nieuwe inboedel kunnen regelen, dan is het een overweging waard om de verzekering niet af te sluiten.

Annuleringsverzekering
Hetzelfde geldt voor een annuleringsverzekering. Stel je boekt een unieke wereldreis voor een paar duizend euro. Die reis boek je enkele maanden van tevoren. Natuurlijk investeer je dan ook in een annuleringsverzekering. Maar stel dat je een huisje boekt in Nederland, en dat je daar over 4 weken al naartoe gaat. Dan heeft een annuleringsverzekering weinig zijn. Natuurlijk is het zonde als de reis niet door gaan kan, maar als er niemand in de familie in het ziekenhuis ligt, je relatie goed is en de kinderen gezond, dan kan het besparen op een annuleringsverzekering zomaar enkele tientjes opleveren. Uiteraard moet je dit alleen doen als je de kosten voor annulering zelf zou kunnen dragen. Als je vervolgens een jaar lang niet meer weg kan omdat je geen geld meer hebt, dan is het uitgeven van een paar euro extra natuurlijk wel verstandig.


2. Onderzoek over je niet over verzekerd bent

Nederlanders zijn bang voor onvoorziene kosten. Het resultaat? We over verzekeren ons massaal. Een voorbeeld is een aanvullende verzekering. Bijvoorbeeld die voor de tandarts. Omdat veel mensen weten dat sommige behandelingen bij de tandarts veel kosten, verzekeren ze liever 10 of zelfs 20 euro per maand extra om die kosten tegen te gaan. Maar maak jij wel 120 tot 240 euro kosten per jaar bij de tandarts? De meeste mensen niet, waardoor ze jaar in jaar uit te veel betalen. Heb je na 4 jaar ineens een rekening van 400 euro voor een speciale ingreep, dan zeggen veel mensen; “daar ben ik voor verzekerd geweest’.

Maar uiteindelijk hebben zij zelf 480 of 960 euro premie betaald in die 4 jaar tijd. Ben je nog jong, heb je nooit een ingreep nodig gehad? Overweeg dan om je tandartsverzekering te laten vallen. Uiteraard alleen als je een spaarpotje hebt waar je een realistisch bedrag voor de tandarts uit zou kunnen betalen. En let er ook eens op wat precies gedekt is in de aanvullende tandverzekering. Vaak vragen de meest voorkomende ingrepen, zoals het verwijderen van verstandskiezen alsnog om extra kosten van jouw kant. Dat is natuurlijk zonde als je maandelijks al geld betaald aan de aanvullende tandartsverzekering.


3. Kies niet altijd direct voor een collectieve verzekering

Veel grote bedrijven bieden een collectieve zorgverzekering aan via het werk. De hele familie kan zich dan verzekeren bij één zorgverzekeraar, waarbij de premie een paar procent lager is dan wanneer je de verzekering zelf zou afsluiten. Maar de zorgverzekeraars die dit soort acties doen, zijn vaak niet de goedkoopste aanbieders. Zij hebben namelijk nog genoeg marge om er een paar procent vanaf te halen en bieden overigens ook vaak alleen de duurdere pakketten aan. Zo kies je altijd voor een duurder pakket, waar je vervolgens met het hele gezin een paar honderd euro per jaar mee bespaard. Maar had je die verzekeringen zelf afgesloten bij de goedkoopste zorgverzekeraar, dan had je nog veel meer bespaard.


4. Betaal de premie jaarlijks

Heb je een spaarpotje waar je het komende jaar niets mee hoeft te doen? Betaal dan in één keer je zorgverzekering en autoverzekering af. Aan het begin van het jaar heb je de mogelijkheid om de premie in één keer te betalen, waardoor je korting krijgt op het totale bedrag. Hoe hoog die korting is hangt af van de aanbieder. Sommige zorgverzekeraar en autoverzekeraars bieden geen korting.

Zorgverzekeraars geven vaak een korting van 1 of 2% op de totale premie. Betaal je maandelijks 125 euro zorgpremie? In dat geval is je voordeel 30 euro per jaar bij 2% korting. Bij een autoverzekering loopt dat voordeel sneller op. Daar worden ook kortingen gegeven van 5% of nog meer. Door deze premies vooruit te betalen kun je zo al snel meer dan 100 euro per jaar besparen. Zeker als je genoeg financiële middelen hebt om voor een hele familie vooruit te betalen.


5. Kies voor een doorlopende reisverzekering

Het lijkt niet logisch om het hele jaar verzekerd te zijn voor vakantie terwijl je maar één keer per jaar weggaat. Toch is het vaak voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten dan een losse verzekering. Soms ben je voor minder dan 30 euro per jaar verzekerd voor alles wat op reis gebeurt, terwijl je vaak al hetzelfde betaald voor een losse reisverzekering voor een reis van 14 dagen. Over het algemeen kun je vaak beter een doorlopende reisverzekering afsluiten wanneer je meer dan 14 dagen per jaar op vakantie gaat.


6. Zet je eigen risico omhoog

Het woord risico heeft een beangstigend effect op mensen. Het liefst houden we ons er het liefst zover mogelijk vandaan. Maar heb je nog nooit je eigen risico hoeven te betalen? In dat geval had je in de afgelopen 5 jaar meer dan 1000 euro kunnen besparen. Je kan namelijk zelf bij je zorgverzekeraar aangeven dat je het eigen risico wilt verhogen, waardoor de hoogte van je zorgpremie verlaagd wordt. Afhankelijk van je zorgverzekeraar kun je het bedrag in stappen verhogen of je kunt het in één keer verhogen tot aan het maximumbedrag.


7. Sluit geen pakketverzekeringen af

De meeste verzekeraars proberen op het gebied van één verzekering het allergoedkoopst te zijn. Vervolgens bieden ze jou de mogelijkheid aan om al je verzekeringen bij die aanbieder af te sluiten. Dat lijkt handig, maar daar gaan veel mensen de fout in. Want hoewel je misschien een totale korting krijgt van een paar tientjes per jaar, geef je uiteindelijk toch meer geld uit. Ieder jaar wordt opnieuw duidelijk dat het afsluiten van losse verzekeringen bij de verschillende aanbieders het goedkoopst is. Neem dus vooral een paar uur de tijd om de goedkoopste deals op te zoeken, want het kan je flink wat geld besparen.


8. Let op dubbele dekking

Veel Nederlanders zijn dubbel gedekt. Ze hebben bijvoorbeeld een glasverzekering en een inboedelverzekering afgesloten voor hun huurwoning, maar zodra ze naar een koopwoning verhuizen is die glasverzekering niet meer nodig. Die zit dan namelijk al automatisch in de opstalverzekering. Let er dus op of je niet dubbel verzekerd bent, want dubbel verzekerd zijn zorgt er niet voor dat je dubbel kunt declareren.


9. Stap regelmatig over

Ieder jaar verhogen verzekeraars hun prijzen. Die verhoging heeft vooral te maken met de grootte van de spaarpot die de verzekeraars op dat moment hebben. Hebben ze reserves, dan verhoogt het bedrag aanzienlijk minder dan wanneer de verzekeraar zijn financiële middelen ziet krimpen. Was een bepaalde verzekeraar vorig jaar de goedkoopste, dan hoeft dat dit jaar niet het geval te zijn. Stap dus gerust ieder jaar over naar de goedkoopste aanbieder. Het kost je slechts een paar minuten en het levert je soms meer dan 100 euro per jaar op.


10. Kies een online verzekeraar

Kantoren en personeel kosten geld. Daarom zijn verzekeraars met mooie en dure kantoren vaak ook duurder ten opzichte van online verzekeraars. Tegenwoordig is het niet meer nodig om voor een afspraak langs te gaan en kun je gewoon bellen. Waarom zou je dan veel geld betalen voor iets wat je niet gebruikt? Een online verzekeraar heeft soms zelfs een betere klantenservice omdat alles online verloopt en omdat ze het vertrouwen moeten winnen van de klant. Wil je een goedkope (zorg)verzekering, kijk dan ook naar verzekeraars die alleen online actief zijn.


11. Neem geen garantieverzekering

Je staat op het punt om een laptop te kopen wanneer de verkoper vraagt of je de garantie wilt verlengen met een jaar. Dat betekent dat je de laptop 3 jaar lang mag terugbrengen onder de garantie in plaats van 2 jaar. Vaak is dat geen handige zet, omdat je meer betaalt aan de verzekering dan aan de winst die je ermee behaalt. Biedt de fabrikant de extra garantie, dan komt dat vaak omdat het product vaak zeer betrouwbaar is. Zijn er in de eerste twee jaar geen problemen die onder de garantie gerepareerd kunnen worden, dan is dat in het derde jaar vaak ook niet het geval.


Pas jij deze 11 tips toe, dan weet je zeker dat je aan het einde van het jaar geld overhoudt. Tel je maandelijkse besparingen eens bij elkaar op en leg het opzij. Je zult zien dat je aan het einde van het jaar meer dan genoeg geld over hebt voor een leuk uitje, nieuwe aanwinsten voor je garderobe of zelfs een hele vakantie!


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vaste lasten
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen