Je studententijd is één van de leukste periodes in je leven. Je leert een hoop nieuwe dingen, maakt veel leuke feestjes mee en maakt vrienden voor altijd. Maar: een student heeft niet al te veel te besteden. Je werkt misschien naast je studie en krijgt wellicht studiefinanciering, maar toch zijn tips om de eindjes aan elkaar te knopen elke maand altijd welkom. Om je bankrekening glansrijk – en boven de 0,00 euro – de maand door te laten komen, zetten we in dit artikel tien makkelijke tips om geld te besparen als student voor je op een rijtje.
- 1. Koop met korting
- 2. Doe iets meer moeite voor om goedkoper te eten
- 3. Kook in meerdere porties of eet samen
- 4. Kook met wat je nog in huis hebt
- 5. Neem je eigen eten mee
- 6. Ga voor tweedehands!
- 7. Een nieuwe outfit voor dat leuke feestje? Gebruik dan deze tip
- 8. Ga voor grootverpakkingen
- 9. Neem altijd je studentenkaart mee
- 10. Neem je verzekeringen en je huur onder de loep
- 11. Slim of minder stappen
1. Koop met korting
Oké, eten moeten we allemaal, of je nou student bent of niet. Het kopen van voeding is waarschijnlijk één van je grootste kostenposten per maand: je moet toch elke dag voedsel binnen krijgen. Gelukkig hebben wij een aantal handige tips om flink wat geld te besparen op je boodschappen. Hou bijvoorbeeld goed de acties van verschillende supermarkten in de gaten: welke producten heb je nodig, en waar zijn ze in de (week of maand) aanbieding? Zo kun je al gauw heel wat euro’s besparen op je eten. Dat is weer mooi meegenomen! Als je geen zin hebt om de folders van verschillende supermarkten door te spitten, is er een hele handige app voor jou: de Reclamefolder app. Daar kun je ook gemakkelijk in zoeken, zodat je binnen no time de beste aanbieding hebt gevonden.
Als je dan in de supermarkt bent, let dan ook op producten met een actiesticker. Bijna iedere supermarkt prijst producten af die de dag zelf of de dag daarna over datum gaan. Die kun je op de dag zelf nog prima eten, en dat scheelt je vaak 35 – tot vijftig procent korting! Zo kun je lekker goedkoop eten, en help je het milieu ook nog een handje, want deze producten worden dan niet weggegooid.
2. Doe iets meer moeite voor om goedkoper te eten
Er wordt over studenten gezegd dat ze liever lui dan moe zijn, maar het is ook wel zo gemakkelijk om gewoon lekker naar de dichtstbijzijnde supermarkt te gaan. Iets meer moeite doen kan toch een vollere portemonnee opleveren: fiets eens iets verder naar de Lidl of de Aldi in plaats van bijvoorbeeld de Albert Heijn. Ook al is die goedkopere winkel iets verderop, het kan je in de maand heel wat geld schelen! Ga vooral ook eens naar de markt: daar kun je echt voor een prikkie heerlijke groentes en fruit kopen. Aan het einde van de dag is het nóg goedkoper, en kun je allerlei lekkere verse producten voor een paar cent meenemen. Zeker doen, dus.
Ook is het goed om in de supermarkt zelf iets meer moeite te doen om geld te besparen. De goedkopere huismerk producten staan namelijk altijd onderin het schap: de duurdere A-merken staan op ooghoogte. Zo word je onbewust beïnvloed om de duurdere producten te komen. Maar daar trap jij nu niet meer in: als je even bukt, kun je heel wat centen besparen. En pakken rijst, pasta of melk van een huismerk smaken er echt niet minder om.
3. Kook in meerdere porties of eet samen
Een andere voedsel-besparingstip is om voor meerdere dagen te koken. Ga gezellig met je huisgenoten of je vrienden eten, en deel samen de kosten van je maaltje. Koken voor meerdere personen is namelijk een stuk goedkoper dan het bereiden van een enkele maaltijd. Ook als je geen zin of tijd hebt om met anderen te eten, is het een goed idee om voor meerdere dagen te koken.
Je kunt je voedsel dan tot drie dagen in de koelkast bewaren, of zelfs enkele maanden invriezen. Dan heb je meteen altijd een lekkere maaltijd in huis. Maak bijvoorbeeld een grote portie pasta bolognese, dat is lekker goedkoop (helemaal als je het voor meerdere dagen maakt) en erg gemakkelijk te ontdooien in de magnetron of in een pannetje. Trouwens, invriezen is altijd een goed idee: ook als je bijvoorbeeld een goede aanbieding tegenkomt, zoals 1 + 1 gratis. Zo bespaar je op lange termijn heel wat geld.
4. Kook met wat je nog in huis hebt
Natuurlijk heb je af en toe zin in een bepaald voedingsmiddel, maar als je geld wilt besparen, is het ook een goed idee om te koken wat je al in huis hebt. Spit om geld te besparen even goed je keukenkastjes door, en kijk welke maaltijden je kunt klaarmaken met de producten die je al thuis hebt. Heb je geen inspiratie voor een goed recept? Op de website van Albert Heijn of de Jumbo kun je zoeken op een bepaald product, en dan rollen er een aantal lekkere gerechten uit. Zo hoef je nooit iets weg te gooien en hoef je niet een heel boodschappenlijstje te kopen voor één maaltijd. Dat scheelt weer!
5. Neem je eigen eten mee
Deze tip vergt wat planning, maar zal je in the long run heel wat centje schelen; neem je eigen eten mee naar college, naar je werk of als je ergens gaat studeren. Natuurlijk kun je ook heerlijke broodjes of een vette hap scoren in de kantine van je universiteit, maar als je dat vaak doet, lopen de kosten al gauw op.
Zorg er voor dat je altijd wat te eten mee hebt, zodat je als je honger hebt niet veroordeeld bent tot het kopen van voedsel. Maak bijvoorbeeld een lekkere maaltijdsalade klaar die je makkelijk in een bakje mee kunt nemen, of smeer thuis lekker ouderwets wat boterhammen. Trouwens, thuis koken met je vrienden kan net zo lekker zijn als in een restaurant – en stukken goedkoper. Een goed idee om eens voor te stellen, dus.
6. Ga voor tweedehands!
Of je nou een nieuwe outfit wilt scoren of een nieuw bureau wilt scoren voor je studentenkamer, tweedehands is the way to go. Als je gebruikte spullen koopt, scheelt dat heel wat geld, en je bent ook nog eens goed bezig voor het milieu. Maar het is natuurlijk vooral fijn dat je portemonnee niet razendsnel leeg zal zijn als je wat ‘nieuws’ nodig hebt.
Op tweedehands verkoopssites als Marktplaats, maar ook op Facebook Marketplace, kun je gemakkelijk zoeken naar producten bij jou in de buurt, zodat je zo op de fiets je nieuwe aankoop kunt ophalen. Ook je noodzakelijke aankopen, zoals studieboeken, kun je ook tweedehands kopen via Bol.com, Marktplaats, of de Facebook pagina van je studie. Dat kan al gauw tientallen euro’s schelen in vergelijking met gloednieuwe studieboeken. Zeker het zoeken waard.
7. Een nieuwe outfit voor dat leuke feestje? Gebruik dan deze tip
Als student ga je natuurlijk heel wat leuke studentenfeestjes af. Je wilt dan wel goed voor de dag komen, en daar is een leuke outfit voor nodig. Voordat je al je studiefinanciering weer in een nieuw jurkje of dat ene leuke rokje steekt, is er ook een goedkopere oplossing om er leuk uit te zien. We schreven hierboven al dat tweedehands een goed idee is: in een vintage winkeltje kun je voor een prikkie een leuke outfit scoren, of zoek gericht op sites als Marktplaats of United Wardrobe naar je nieuwe tweedehands pareltje.
Als je geld wilt besparen door helemaal niets uit te geven aan nieuwe kleding, kun je ook een kledingruilfeestje met je vrienden organiseren. Verzamel de kledingstukken die je eigenlijk nooit meer aan doet, en laat je vriendinnen dat ook doen. Dat truitje dat je vriendin niet meer zo leuk vindt, kan zo maar je nieuwe lievelingsstuk worden. Door kleding te ruilen, of door dat leuke jurkje van je vriendin gewoon te lenen, heb je toch het gevoel van een nieuwe outfit – zonder dat je er ook maar een euro aan uit hebt gegeven.
8. Ga voor grootverpakkingen
Voor eten geldt dat je beter voor meerdere dagen kunt koken, want hoe meer, hoe goedkoper. Dat is ook zo voor producten als tandpasta of shampoo: om geld te besparen, is het een goed idee om grootverpakkingen te scoren. Je tanden poetsen moet je toch, en als je drie tubes tandpasta in de aanbieding koopt, is dat stukken goedkoper dan maar één tube! Grootverpakkingen zijn altijd goedkoper dan een eenmalige aankoop.
Koop daarom altijd een pakket van deodorant, tandpasta of zonnebrand, omdat je deze producten toch wel op maakt. Je kunt er ook voor kiezen om samen met je huisgenoten zo’n voordeelverpakking te kopen: zo zit je (misschien wel kleine) studentenkamer niet bomvol met producten, maar geniet je wel van de korting.
9. Neem altijd je studentenkaart mee
Als student moet je altijd een beetje op de centen letten. Studeren (en de bijbehorende levensstijl) is al duur genoeg! Gelukkig denken ook veel bedrijven daar zo over, en daarom krijg je als student vaak korting bij het tonen van je studentenkaart. Bij verschillende (kleding)winkels krijg je bijvoorbeeld tot 20% korting als je student bent, net als bij het aanschaffen van het toegangskaartje van feesten, musea en andere leuke activiteiten. Zorg er daarom voor dat je altijd je studentenpas nodig hebt, en check even of je korting krijgt.
10. Neem je verzekeringen en je huur onder de loep
Elke maand gaat je geld ook weer naar je huisbaas en de nodige verzekeringen en abonnementen. Neem deze daarom goed onder de loep, want misschien betaal je wel te veel. Via een puntensysteem van de Belastingdienst kun je kijken of je te veel betaalt voor je huur: helaas is dat in veel steden vaak het geval. Mocht je teveel betalen, dan kun je een huurverlaging aanvragen. Dat scheelt weer elke maand! Ook is het handig om verzekeringen en (telefoon) abonnementen met elkaar te vergelijken, zodat je altijd de goedkoopste optie kunt kiezen. Veel bedrijven hebben ook een studentenverzekering- of abonnementen, zodat je ook nog extra korting krijgt. Zeker de moeite waard, dus.
11. Slim of minder stappen
Één van de grootste kostenposten als student is natuurlijk uitgaan. Het liefst wil je hier natuurlijk niet op besparen door minder te gaan stappen. Er zijn echter een aantal slimmigheden die je tijdens je stapavond kunt toepassen, die je avondje uit aanzienlijk goedkoper kunnen maken. In dit artikel lees je er alles over.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 9 tips voor goedkope kleding
- 11 tips voor geld besparen op je verzekeringen
- 41 tips om te besparen op je boodschappen
- 6 tips over hoeveel je moet sparen voor je kind
- Welk eten kun je invriezen? 9 tips
- Wat zijn de gemiddelde uitgaven voor een student?
- 7 Tips om je uitzet bij elkaar te krijgen
- Wat is de goedkoopste bankrekening van 2023?
- 10 tips om geld te besparen op een avondje stappen
- 13 tips om geld te besparen als je op jezelf gaat wonen