Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Welk eten kun je invriezen? 9 tips

Welk eten kun je invriezen? 9 tips

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Er zijn veel mensen die met regelmaat etenswaren invriezen. Het is een manier om voedselverspilling te voorkomen en een manier om te besparen. Het invriezen van eten heeft een hoop voordelen. Het voorkomt niet alleen dat je overgebleven producten weg moet gooien, maar het zorgt ook voor een langere houdbaarheid van de producten. Daarnaast is het ideaal voor wie graag het eten voor de hele week op één dag wil koken of voor wie graag grote hoeveelheden van een gerecht maakt. Maar welk eten kun je eigenlijk allemaal invriezen? En hoe kun je dat dan het beste doen? In dit artikel vertellen we je er alles over.


Eten invriezen

Heb je eten gekookt en is er behoorlijk wat van over? Door het in te vriezen kun je er een andere keer opnieuw van genieten. Heb je weinig tijd en lijkt het je prettig om niet iedere avond te hoeven koken? Ook dan is het invriezen van eten een goede manier om tijd (en geld) te besparen. En is je favoriete groente nu in de aanbieding? Dan kun je er meer van kopen en de rest invriezen. Op die manier heb je altijd producten of complete maaltijden bij de hand. Superhandig voor wie graag tijd en geld zou willen besparen.

Belangrijk: Onthoud dat je ontdooide etenswaren niet nog een keer mag invriezen.


1. Groente

Heb je een bloemkool gekocht, maar heb je eigenlijk maar de helft nodig? Of heb je sperziebonen aangeschaft, maar daar totaal geen zin in? Dan is het invriezen van groente in veel gevallen heel goed mogelijk. Zo hoef je het niet weg te gooien en heb je ‘verse’ groente in je vriezer liggen, wat altijd handig is. De groenten die zich prima laten invriezen zijn onder andere:

  • Sperziebonen
  • Bloemkool
  • Rode kool
  • Andijvie
  • Wortels
  • Rode bieten
  • Spinazie

Naast bovenstaande groenten zijn er nog veel meer soorten die zich prima laten invriezen. Online kun je complete lijsten vinden van alle groenten die je zou kunnen invriezen. Onthoud wel dat je ze het beste in kunt vriezen als ze nog vers zijn.

Hoe vries je groente in?

Simpelweg je gekochte groente in de vriezer stoppen, is niet altijd een goed idee. In veel gevallen zul je er eerst een beetje werk in moeten stoppen. Over het algemeen doorloop je het beste de volgende stappen:

  1. Maak de groente schoon en verwijder aangetaste plekjes
  2. Snijdt de groente in stukken
  3. Blancheer de groente (niet altijd nodig)
  4. Stop de groente in een bakje of zakje en zet de datum van invriezen erop
  5. Vries in

Blancheren

Het blancheren van groente is niet altijd nodig, maar is de meeste gevallen wel handig. De groente blijft langer goed en de smaak en de textuur blijven beter behouden. Het blancheren is eigenlijk niets meer dan het kort koken. Laat ruim water koken in een pan en gooi de groente er vervolgens in. Na een x aantal minuten (afhankelijk van het soort groente) haal je de groente er weer uit en spoel je de groente af met (ijs)koud water om het garen te stoppen. Dep de groente hierna even droog om het vervolgens in te vriezen.

Tip: Online kun je precies vinden of en hoe lang je de groente moet blancheren.

Hoe lang is ingevroren groente houdbaar?

Hoe lang de ingevroren groente houdbaar is, is afhankelijk van het soort en hoe je het hebt ingevroren. Ook hangt het af van de temperatuur van je vriezer. Over het algemeen is het zo dat groenten zo’n 6 tot 12 maanden houdbaar zijn bij een temperatuur van minimaal -18 graden.

Bevroren groente gebruiken

Of en hoe je de groente moet ontdooien voor gebruik, hangt af van het soort groente dat je hebt ingevroren. In de meeste gevallen kun je de bevroren groente direct opzetten in een pan met water of bijvoorbeeld al roerend opwarmen in een pan.


2. Fruit

Ook fruit laat zich in veel gevallen prima invriezen. Ideaal voor wie graag zelf smoothies of ijs maakt. Of voor wie teveel fruit heeft gekocht en het niet weg wil gooien. Onder andere de volgende fruitsoorten laten zich prima invriezen:

  • Bananen
  • Aardbeien
  • Appels
  • Frambozen
  • Bessen
  • Meloenen

Online zijn complete lijsten te vinden van soorten fruit die je in zou kunnen vriezen. Houd er rekening mee dat ingevroren fruit na het invriezen vaak minder stevig is. Hierdoor is het fruit vooral erg geschikt voor verwerking in desserts, smoothies of bijvoorbeeld je yoghurt.

Hoe vries je fruit in?

Het invriezen van fruit is vrij simpel. Zorg in ieder geval dat het fruit rijp is als je het invriest. Is dit niet het geval? Dat is het ook niet rijp als je het uit de vriezer haalt. Vervolgens volg je in veel gevallen de volgende stappen:

  1. Was het fruit en dep droog
  2. Schil en verwijder de pit of het klokhuis
  3. Stop het fruit in een zakje of bakje
  4. Schrijf de datum van invriezen erop en vries in

Twijfel je hoe je het fruit naar jouw keuze het beste in zou kunnen vriezen? Zoek het dan eerst even op. Online kun je er alles over vinden.

Hoe lang is ingevroren fruit houdbaar?

Over het algemeen is ingevroren fruit zo’n 3 maanden houdbaar, mits de temperatuur van je vriezer minimaal -18 graden is.


3. Soep

Heb je een flinke pan soep gemaakt en is er veel van over? Vries het dan in. Je kunt de soep in een grote bak stoppen of er voor kiezen om meerdere kleine porties in te vriezen. Heb je dan een keer geen zin om te koken? Dan warm je de soep simpelweg op in een pannetje en heb je supersnel een gezonde maaltijd. Eigenlijk kun je alle soepen prima invriezen. Schrijf wel even de datum op het bakje, zodat je weet tot wanneer het houdbaar is. Over het algemeen is dit zo’n 3 maanden.

Bouillon

Ook verse bouillon kun je invriezen. Ideaal voor als je extra hebt of toch geen zin hebt om de soep af te maken. Bouillon blijft over het algemeen zo’n 3 maanden goed in de vriezer.


4. Vlees en vis

Besparen op vlees; Wat is goedkoop vlees en waar koop ik het?

Ook vlees en vis laten zich goed invriezen. Zo kun je bijvoorbeeld grootverpakkingen kopen, die vaak een stuk voordeliger zijn, en dat wat je niet nodig hebt invriezen. Hoe lang het vlees vervolgens houdbaar is, is van verschillende factoren afhankelijk. Zo hangt het af van of het vlees al bereid is of niet, wat voor soort vlees het is en hoe koud je vriezer is. Bij -18 graden geldt (over het algemeen) de volgende houdbaarheid voor vlees en vis:

  • Rundvlees: 6 maanden
  • Gehakt: 2 maanden
  • Varkensvlees of lamsvlees: 3 maanden
  • Bereid vlees: 2 tot 3 maanden
  • Vette vis: 3 maanden
  • Magere vis: 6 maanden
  • Bereide vis: 3 maanden

Vleeswaren

Ook vleeswaren kun je invriezen. Heb je de vleeswaren nog niet geopend? Dan schuif je het vaak zo in de originele verpakking de vriezer in. Heb je de verpakking wel geopend? Stop het dan even in een bakje of zakje. In de vriezer blijft het nog een maand of 2 goed.


5. Zuivel

De meningen over of je zuivel wel of niet in zou moeten vriezen verschillen. De textuur van de ingevroren producten zal in sommige gevallen namelijk veranderen, wat de smaak niet altijd ten goede komt. Of je zuivel in wilt vriezen is dus vooral een persoonlijke keuze. De volgende producten zou je in kunnen vriezen:

  • Boter: 6 tot 9 maanden houdbaar
  • Harde kaas: 6 tot 8 maanden houdbaar
  • Yoghurt: 1 tot 2 maanden houdbaar
  • Melk: 3 tot 6 maanden houdbaar

Hoe kun je zuivel invriezen?

Kaas kun je het beste geraspt invriezen. Doe dit het liefst in kleine porties. Melk kun je invriezen als de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is. Schrijf even op het bakje waarin je het invriest hoe lang het nog houdbaar was toen je het invroor. Zo lang is het in de meeste gevallen ook nog houdbaar als je het weer ontdooit.


5. Brood en pannenkoeken

Brood kun je heel goed invriezen. Door een heel brood over verschillende bakjes of zakjes te verdelen en vervolgens in te vriezen, heb je altijd ‘vers’ brood bij de hand. Brood bewaar je gemiddeld zo’n 1 tot 2 maanden in de vriezer. Ook pannenkoeken laten zich prima invriezen. Ideaal voor als je teveel hebt gebakken. Pannenkoeken kun je gemiddeld zo’n 4 tot 6 maanden bewaren in de vriezer.


6. Sauzen

Ben jij iemand die zelf sauzen maakt voor bijvoorbeeld de pasta of pizza? Dan kun je de volgende keer ook gewoon eens extra maken en de rest invriezen. Op die manier heb je altijd een bakje met saus klaarstaan voor als je pasta wilt gaan maken. In de vriezer is je tomatensaus ongeveer een maand of 3 goed.


7. Gerechten

De meeste gerechten laten zich goed invriezen. Salades kun je beter niet in de vriezer stoppen, omdat die er echt niet fris uit zullen komen, maar andere gerechten kun je vaak prima in de vriezer bewaren. Zo kun je de aardappelpuree die over is invriezen voor een volgende keer. Kun je de nasi in de vriezer bewaren. En is de huisgemaakte lasagne ook gewoon in te vriezen. Zelfs het Chinese eten dat je besteld hebt, zou je in kunnen vriezen. Twijfel je of je een gerecht wel of niet in kunt vriezen? Check dan even de zoekmachine. Daarmee kun je ongetwijfeld het antwoord op je vraag vinden.


8. Andere producten die je in kunt vriezen

Naast bovenstaande producten zijn er nog veel meer producten die je in zou kunnen vriezen, waaronder ook:

  • Eieren. Vries ze in door de rauwe eieren eerst te klutsen en vervolgens in een klein bakje of ijsblokjesvorm te gieten. (ongeveer 1 maand houdbaar).
  • Hummus. Maak je graag zelf hummus, maar heb je altijd over? Vries het dan in. Stop het in een bakje, doe er een laagje olijfolie overheen en klaar.
  • Chocolade. Ook chocolade kun je invriezen, het is immers zonde om het weg te gooien.
  • Wijn. En dan niet om daarna nog te drinken, maar wel om het in gerechten te gebruiken. Schenk de wijn in een ijsblokjesvorm en druk er een uit als je het nodig hebt.
  • Kokosmelk. Ideaal voor als je maar kleine hoeveelheden nodig hebt tijdens het koken.

Tip: Wil je weten wat je nog meer in zou kunnen vriezen? En hoe lang het dan houdbaar is? Online kun je complete lijsten vinden.


9. Wat kun je NIET invriezen

Naast dat er producten zijn die je wel kunt invriezen, zijn er ook dingen die je beter niet in je vriezer kunt stoppen, omdat ze er niet beter op worden, waaronder:

  • Aardappelen, tenzij je er puree van hebt gemaakt.
  • Avocado, tenzij je hem in een smoothie gaat gebruiken
  • Koffie
  • Gekookte pasta (is vaak niet meer lekker)
  • Eten dat gefrituurd is
  • Gekookte eieren
  • Zachte kaas
  • Ingeblikt eten
  • Sla, tenzij je er een smoothie van gaat maken
  • Hele eieren in de schaal
  • Eten dat al eens is ontdooid

Twijfel je of je iets kunt invriezen of niet? Check het dan even via je zoekmachine.


In dit artikel hebt je alles kunnen lezen over het invriezen van eten. Niet alleen welk eten je prima in zou kunnen vriezen, maar ook hoe je dat dan het beste zou kunnen doen. Twijfel je of iets wel of niet ingevroren kan worden? Check het dan altijd even. Hetzelfde geldt voor hoe lang iets houdbaar blijft in de vriezer. Schrijf altijd de datum van invriezen op het bakje of zakje, zodat je precies weet tot wanneer je iets kunt eten.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen