Sommige producten heb je op dagelijkse basis nodig. Je moet toch eten, je huis schoonmaken, jezelf verzorgen… Omdat je deze producten toch moet aanschaffen, is het wel zo fijn als het zo goedkoop mogelijk kan. Zo hou je weer geld over voor andere leuke dingen! Je vindt op deze website allerlei tips om te besparen, maar in dit artikel gaan we het hebben over een bepaalde manier van geld besparen, namelijk: winkelen in Duitsland. Bij onze buren zijn bepaalde producten namelijk een stuk goedkoper dan in Nederland. Benieuwd welke producten dat dan zijn? We zetten ze voor je op een rijtje.
Goedkoper winkelen in Duitsland
Als je de grens van Duitsland vanuit Nederland passeert zul je niet snel te maken krijgen met een cultuurschok. Zo anders is Duitsland niet in vergelijking met ons vertrouwde kikkerlandje. Maar één verschil is wel de moeite waard: in Nederland betalen we tegenwoordig negen procent btw op bijvoorbeeld levensmiddelen, in Duitsland is dat percentage blijven steken op zeven procent. Daardoor kan je heel wat geld besparen door in Duitsland je boodschappen te doen.
Natuurlijk moet je wel dat ritje naar Duitsland maken, en dat is voor de ene Nederlander goedkoper dan voor de andere. Als je dicht bij de grens woont, ben je natuurlijk zo in Duitsland, en zul je maar weinig extra kosten maken voor de benzine.
Bezoek een mooie Duitse stad
Woon je een eindje van de grens van onze buren, maar wil je toch genieten van de goedkopere prijzen, zonder dat je veel geld hoeft te betalen voor de reis? Combineer dan het boodschappen doen met een dagje stad: bekijk mooie Duitse steden zoals Leer (vlakbij Groningen) of Kleve (nabij Nijmegen), of ga in deze Nederlandse steden op mini stedentrip. Ook kun je ervoor kiezen om samen met vrienden of familie naar Duitsland te gaan, zodat jullie de benzinekosten kunnen delen. Trouwens, ook benzine is stukken goedkoper in Duitsland, dus je ritje kan sowieso eerder uit!
Boodschappen, eten en drinken
Heb je wel eens een bezoekje gebracht aan de Duitse supermarkt? Daar werd je vast blij van, want het assortiment van de gemiddelde supermarkt in Duitsland is vaak vele malen groter dan in Nederland – en natuurlijk goedkoper. Je kunt ontzettend veel producten voor een lagere prijs dan de Hollandse aanschaffen, maar bepaalde producten schieten er wel echt uit wat de prijs betreft. Dit eten, drinken en de andere levensmiddelen die veel goedkoper zijn zetten we hier graag voor je op een rijtje.
- 41 tips om te besparen op je boodschappen
- Besparen op vlees; Wat is goedkoop vlees en waar koop ik het?
- Besparen op groenten; wat zijn goedkope groenten?
Vlees – geniet van kwalitatief goed vlees voor een kleine prijs
Ben je gek op vlees? Dan moet je zeker in Duitsland zijn, want daar kun je vlees van goede kwaliteit voor vaak bijna twintig procent goedkoper dan in Nederland scoren. Wat dacht je van een lekker stuk kalkoen, kip of varken? Natuurlijk neem je ook een echt Duits product mee, zoals Deutsche wurst. Zo’n worst is vrijwel de helft goedkoper dan in Nederland. Dat scheelt dus echt wel wat.
Bijna alles wat in glas of blik zit
Ook conserven kun je goedkoop kopen in Duitsland. Dat is fijn, want zo kun je voor een prikkie je voorraadkast aanvullen: producten in glas of blik zijn vaak maanden, of zo niet jaren, houdbaar. Sla dus lekker augurken, verschillende sauzen, of kool in zuur in, want deze producten zijn in de Duitse supermarkten vele malen goedkoper – soms scheelt het wel de helft.
Voor een prikkie biologisch eten
Steeds meer mensen eten biologisch om zo beter voor de aarde te zorgen. Helaas hangt daar in Nederland vaak wel een flink prijskaartje aan, want biologische producten zijn veel duurder dan de ‘normale’ versie van het product.
Als je graag biologisch wilt eten, maar daar niet de hoofdprijs voor wilt betalen, moet je zeker een tripje naar de Duitse supermarkt maken: in Duitsland is biologisch eten niets speciaals, en kun je verschillende bioproducten (zoals groente en fruit) voor een kleine(re) prijs aanschaffen. Wel zo fijn voor de wereld én je portemonnee!
Mensen die een intolerantie hebben voor bepaald voedsel: shop in Duitsland
Ben jij lactose intolerant of kun jij geen gluten verdragen? Gelukkig zijn er dan allerlei voedselwaren voor jou op de markt zodat je ook een keer kunt genieten van een glutenvrije pasta of een glas ‘melk’, maar helaas zijn deze producten vaak flink aan de prijs. Zo niet in Duitsland: glutenvrije crackers zijn hier bijvoorbeeld meer dan de helft goedkoper dan in Nederland.
Het aanbod van producten zonder gluten of lactose is in Duitsland veel groter, dus je kunt ook nog eens gaan experimenteren met verschillende voedingsmiddelen. Zeker de moeite waard, dus.
Babyvoeding (en andere producten) – ook in Duitsland goedkoper
Als ouder of verzorger weet je vast dat een baby niet goedkoop is. Ook babyvoeding is in Nederland best aan de prijs, dus het is fijn als je op deze dagelijkse kostenpost kunt besparen. Sla babyvoeding in in Duitsland, want de prijs per babyvoedingsproduct is hier vele euro’s minder dan in Nederland.
In Duitsland kun je gewoon terecht voor je vertrouwde merken, maar ook de babyvoeding van het huismerk van de Duitse supermarkten is van uitstekende kwaliteit. Trouwens, ook luiers, speentjes en spuugdoekjes kun je goedkoper in Duitsland kopen: in de grotere Duitse supermarkten vind je deze producten voor een prikkie, anders bezoek je ook een Duitse drogisterij – maar daar zo meer over.
Ga helemaal los in de keuken met goedkope bakproducten
Bak je graag zelf taarten en ander lekkers? De ingrediënten voor zoetigheid is meestal best duur in Nederland: denk aan geschaafd amandel of speciale meelsoorten en noten. Gelukkig kun je nu voor een prikkie de taart van je dromen maken, want in Duitsland kun je goedkoop verschillende bakkersingrediënten aanschaffen. Het scheelt vaak tot dertig procent van de prijs in Nederland. Sla dus meel, kruiden en noten in bij de buren, en je zult er nog lang plezier van hebben.
Ook goedkoper in Duitsland: blikken of zakken diervoeding
Ook je huisdier heeft eten nodig, en dat eten scoor je goedkoop in Duitsland. Naast het grote aanbod in de Duitse supermarkt, betaal je zo’n vijftig cent minder per product bij onze oosterburen. Als je meerdere zakken diervoeding inslaat, scheelt dat dus een hoop geld. Daar zal je huisdier (en je portemonnee) je dankbaar voor zijn.
https://nl.pinterest.com/pin/475270566915805190/?nic=1
Drogisterij
Naast eten en drinken is de persoonlijke verzorging ook een grote kostenpost in een mensenleven. Gelukkig kun je in Duitsland ook terecht voor spotgoedkope verzorgingsproducten. Zoek één van de vele Duitse drogisterijen op, zoals de dm of de Rossman, en geniet van het voordeel van de heerlijke producten. Je scoort bekende merken, zoals Nivea, voor de helft van de prijs, en als je voor de huismerken gaat, betaal je de absolute bodemprijs voor een kwalitatief goed product. Vrijwel alle verzorgingsproducten dalen een fractie in de prijs in Duitsland, maar onderstaande producten moet je zeker bij onze buren inslaan.
Persoonlijke verzorging: soms de helft goedkoper
Sommige producten gebruik je elke dag, zoals tandpasta, douchegel en deodorant. Vind je het fijn om een voorraadje in huis te hebben, zodat je nooit zonder komt te zitten? In Duitsland leg je voor een prikkie zo’n voorraad aan, want persoonlijke verzorgingsproducten zijn hier vaak euro’s goedkoper. Helemaal als je voor multi pakken gaat, dan betaal je soms voor drie tot vijf deodorants, gels of tubes tandpasta dezelfde prijs als voor één product in Nederland
Voor de dames: vrouwelijke hygiëne producten voor een prikkie
Andere spotgoedkope producten die je in de Duitse drogisterij vindt zijn vrouwelijke hygiëne producten, zoals tampons en maandverband. Deze producten zijn best aan de prijs, maar in Duitsland kun je gelukkig flink besparen. Het scheelt al zo een euro per product als je deze zaken in Duitsland aanschaft.
Zorg voor je haren voor niks: scoor in Duitsland ook je scheermes en haarverf
Wil je jouw haren mooi verzorgen, of juist van je haren af? In Duitsland koop je scheermessen (en trouwens ook scheerschuim) voor euro’s minder dan in Nederland. Ook bekende merken haarverf scoor je in Duitsland voor slechts de helft van de Nederlandse prijs. Zo kun je gewoon je vertrouwde pakje haarverf aanschaffen, maar dan maar voor een fractie van de prijs.
https://nl.pinterest.com/pin/726064771144701241/
Alcoholhoudende drank
Als je zegt dat je in Duitsland boodschappen gaat doen, dan moet je vast een flesje drank voor iemand meenemen. Onze oosterburen staan er namelijk om bekend dat de alcohol lekker goedkoop is. Soms bespaar je wel tien euro per fles (!) als je jouw alcohol in Duitsland koopt.
Dat geldt voor sterke drank, die je in Duitsland trouwens gewoon in de supermarkt kunt kopen, maar ook voor bier. Een kratje Duits bier is zo’n drie euro goedkoper in vergelijking met het bier dat je in de Nederlandse supermarkt vindt. En het is nog lekker ook.
Benzine en diesel; vergeet niet te tanken
Fijn: benzine is bij onze buren een stuk goedkoper dan in Nederland. Daarom kan het dus lonen om je auto flink vol te tanken als je Duitsland weer verlaat. Kies dan voor benzinepompen die niet aan de snelweg liggen, maar ietsje richting een stad of dorp. Dat scheelt toch weer een paar cent, net als in Nederland, trouwens.
Ook bijzonder maar goed om te weten: de benzine in Duitsland is in de middag goedkoper dan in de ochtend of avond. Perfect dus, als jij in de namiddag weer naar huis gaat met een overvolle auto omdat je boodschappen deed in Duitsland. Auf wiedersehen!
https://nl.pinterest.com/pin/69313281751862001/?nic=1
Auto’s
Lekker goedkoop tanken is natuurlijk fijn, maar wat dacht je van een goedkope tweedehands auto? Ook voor het importeren van auto’s naar Nederland kun je prima in Duitsland terecht. Omdat er in ons land een belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) wordt geheven, zijn auto’s en motoren een flink stuk duurder in ons koude kikkerlandje in vergelijking met Duitsland.
BPM belasting in Nederland
Deze BPM belasting is in de nieuwprijs inbegrepen als je een nieuwe auto koopt, en wordt door de verkoper naar de Belastingdienst gestuurd. Welk bedrag het precies is, hangt af van het soort auto. Soms loopt deze belasting wel op tot dertig procent per auto (van de nieuwprijs zonder BTW). Er wordt bijvoorbeeld naar het gewicht, de brandstofsoort, en bij tweedehands auto’s ook naar de leeftijd gekeken.
Geen BPM in Duitsland
Deze belasting is dan ook precies de reden waarom een auto die je uit Duitsland importeert een stuk goedkoper is: in dit land bestaat de BPM namelijk niet. Het is wel zo dat je de BPM alsnog moet betalen als je de Duitse auto importeert naar Nederland. Jij moet dan zelf een BPM aangifte doen (en niet diegene waar jij de auto bij koopt), maar voor de aanschaf van een tweedehands auto hoef je maar een gedeelte van de BPM belasting te betalen. Dat scheelt dus een hoop ten opzichte van een tweedehands Nederlandse auto. Daarbij zijn Duitse auto’s vaak uitgerust met meer extra’s en zijn ze meestal erg goed onderhouden. En een ander voordeel: je kunt nog steeds genieten van de fabrieksgarantie, ook al heb je de wagen in Duitsland gekocht.
Om geld te besparen, kun je dus prima voor een tweedehands wagen naar Duitsland gaan.
Tabak
Ook de roker kan blij zijn met onze Duitse buren, want sigaretten zijn net iets goedkoper in Duitsland. Een klein pakje rode Marlboro kost in Nederland al gauw €6,70, waar je bij onze Oosterburen een pakje Marlboro kan kopen voor ongeveer €6,30. Het scheelt een paar cent, maar als je een slof sigaretten in Duitsland aanschaft, bespaar je dus al gauw hele euro’s. Draai je liever een sjekkie? Een pakje half zware shag van 33 gram kost in Duitsland zeven euro, in Nederland betaal je daar tussen de negen en tien euro voor. Het scheelt dus echt wel wat om je tabak in Duitsland aan te schaffen.
Niet zo merkgevoelig wat je rookwaren betreft?
Als je wat je sigaretten betreft niet erg merkgevoelig bent en ook best onbekende merken wilt aanschaffen, kun jij je geluk niet op bij de Duitse supermarkten: daar scoor je goedkope merken als Goldfield of West voor nog geen zes euro. Lekker goedkoop roken (in vergelijking met Nederlandse sigaretten), dus.
Elektronica
Ook elektronica is in Duitsland wat goedkoper dan in Nederland. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij de populaire Duitse ketens Media Markt en Saturn – die kennen wij natuurlijk ook in Nederland, maar in Duitsland zijn de producten in deze winkels vaak stukken goedkoper.
Populaire Duitse merken
Dat heeft met het lagere BTW tarief van Duitsland te maken, maar ook met onze voorkeur. Duitse merken als AEG-Electrolux, Bosch, Siemens en Grundig zijn populaire elektronische merken onder Nederlanders, en die scoor je voor heel wat minder geld in huis thuisland. Als je een nieuwe wasmachine of oordopjes zoekt, kun je dus ook prima bij onze oosterburen terecht.
Check de folders voor vertrek
Als je alleen voor een grote korting naar Duitsland wilt rijden en niet voor die paar procent BTW verschil of geen Duitse merken wilt aanschaffen, is het een goed idee om voordat je naar Duitsland vertrekt goed de folders van de elektronica zaken door te spitten. Zo weet je zeker dat je een goede deal kunt sluiten, al voordat je in de auto stapt. Handig, toch?
https://nl.pinterest.com/pin/748019819342306492/
Kleding
Op zoek naar een nieuwe outfit? Ook kleding kun je in Duitsland je kleding iets goedkoper aanschaffen. Kleding valt onder het hoge BTW tarief: dat is in Nederland 21 procent en in Duitsland 19 procent. Het scheelt dus maar een klein beetje, maar als je meerdere kledingstukken koopt, kan het op de bon uiteindelijk toch weer een paar euro’s schelen.
Groot assortiment
Toch in je in Duitsland in sommige gevallen wel je kleding voor een zeer klein prijsje kopen. Een groot verschil met de reguliere Nederlandse supermarkten is namelijk dat vele grote Duitse filialen altijd kleding in het assortiment hebben. Daar scoor je voor een paar euro al kledingstukken van goede kwaliteit. Ook de winkels Kik en Woolworths zijn een bezoekje waard als je in Duitsland goedkope kleding wilt kopen: deze winkels zijn vergelijkbaar met de Zeeman of de Wibra, maar verkopen hier veel meer textiel dan in deze Nederlandse winkels.
Scherpere uitverkoop
Ook in de uitverkoop liggen de prijzen in Duitsland vaak een stuk lager dan in Nederland: bij bekende winkelketens als C&A en H&M verschilt de prijs van hetzelfde kledingstuk toch in de euro’s: een topje in de sale kost hier bijvoorbeeld tien euro, in Duitsland soms de helft – en dat voor hetzelfde topje! Daarom kun je kleding tijdens de uitverkoop periode dus beter (want stukken goedkoper) bij onze oosterburen aanschaffen.
In en om het huis
Als je de grens met Duitsland oversteekt, merk je meteen dat je in een ander land bent. De bouwstijl ziet er anders uit, en ook in cafés en restaurant vind je een andere stijl dan we in Nederland gewend zijn. Als je in Duitsland wilt gaan winkelen voor je interieur, moet je dus wel rekening houden dat Duitsers over het algemeen een andere smaak hebben dan wij in Nederland. Maar wie goed zoekt, zal vinden!
Woon- en meubelwinkels
Door het lagere BTW tarief dat in Duitsland geldt, kun je natuurlijk ook besparen op artikelen die je kunt kopen in woon- en meubelwinkels. Soms kan dit best lastig zijn, want in Duitsland is over het algemeen een wat andere stijl populair dan in Nederland. Toch kun je, als je goed zoekt, echt leuke en voor onze begrippen hippie woonaccessoires en meubels scoren voor een lekker prijsje.
Ga zeker naar het Duitse Wohnwelt Pallen: een enorme zaak met alles voor in huis. Daar vind je wat meer ouderwetse meubels (die in Duitsland meer in de smaak vallen) maar ook hippe en wat strakkere stoelen, banken en kasten. Voor woonaccessoires is DEPOT een echte tip: het is een soort Xenos, maar dan stukken goedkoper – en met allerlei gave artikelen, zoals do it yourself producten en mooie schilderijtjes, plantenbakken en kaarsen. Zeker een kijkje nemen, dus.
Keukens en badkamers
Als je in je achterhoofd houdt dat Duitsers vaak een iets andere smaak hebben dan wij Nederlanders, kun je bij onze oosterburen ook goed terecht voor een goedkope keuken. Je moet misschien iets langer zoeken, maar ook in Duitsland kun je mooie keukens en badkamers vinden. De winkelervaring is in Duitsland ook een beetje anders: geen gezellige zitjes, kopjes koffie en (over)behulpzame verkopers, maar gewoon lekker praktisch, zonder poespas.
Waar je in Nederland nog best lang moet onderhandelen over een keuken of badkamer, staat in Duitsland de prijs gewoon vast. Daarbij Duitse producten bekend om hun goede kwaliteit – wel zo fijn, want een badkamer of keuken schaf je voor de lange(re) termijn aan. Als je op zoek bent naar een goedkope keuken of een keuken in de middenklasse, kan de aanschaf in Duitsland honderden euro’s schelen. Voorbeeld: in Duitsland betaal je voor een eenvoudige keuken ongeveer 1400 euro inclusief montagekosten. In Nederland kost een simpele keuken vaak al 2500 euro. Dat scheelt dus echt een hoop! Ongeveer dit prijsverschil kun je ook voor een Duitse badkamer winnen. Dat is zeker een tripje over de grens waard, dus.
Bouw- en tuinmarkten
Als je veel materialen nodig hebt, voor bijvoorbeeld een verbouwing van je huis of een make-over van je tuin, is het ook een goed idee om naar Duitsland te gaan om een bouw- of tuinmarkt te bezoeken. Door het BTW tarief scoor je bij onze oosterburen namelijk je materialen net een beetje goedkoper, maar als je veel nodig hebt kan dat echt wel het verschil maken. Ook staat Duitsland bekend om hun prijstoppers op het gebied van bouw- en tuinmarkten, zoals Hornbach, Bauhaus en Praktiker. Niet de meest gezellige winkels, maar door de praktische inrichting en een enorm assortiment vaste lage prijzen zeer de moeite waard om te bezoeken. Niet voor de gezelligheid, maar voor je portemonnee.
https://nl.pinterest.com/pin/850828554575807099/