Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Tips om te besparen op de afwas

Tips om te besparen op de afwas

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Doe je de afwas het liefst met de hand of gebruik je liever de vaatwasser? In beide gevallen kan de manier waarop je de vaat doet een groot verschil maken in hoeveel water, energie en dus ook hoeveel geld het je kost. In dit artikel geven we allerlei verschillende tips waarmee je geld kunt besparen op zowel met de hand afwassen als het gebruiken van een vaatwasser.


Vaatwasser gebruiken of toch met de hand afwassen?

Wanneer je puur kijkt naar energieverbruik en de hoeveelheid water die nodig is dan is met de hand afwassen voordeliger en beter voor het milieu dan de vaatwasser gebruiken. Dat is echter wel alleen het geval wanneer je niet teveel water verbruikt, want als je eerst uitgebreid voorspoelt is de vaatwasser al snel een betere keuze.

Ook dient het gemak natuurlijk de mens en er is dus ook veel te zeggen voor de vaatwasser, vooral wanneer je al een druk bezette dag hebt en ‘s avonds na het eten liever snel op de bank ploft. Gelukkig worden moderne vaatwassers steeds zuiniger en dus ook beter voor het milieu. Bovendien zijn er ook tal van manieren om geld te besparen op het gebruik van de vaatwasser. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.


Met de hand afwassen

Sommige mensen wassen nog altijd af onder een lopende kraan, maar dan gebruik je niet alleen veel water maar ook veel energie. Wanneer je met de hand afwast doe je dat dus het beste met een teiltje of door de gootsteen vol te laten lopen. Besparen is ook mogelijk door niet teveel afwasmiddel te gebruiken, met zo min mogelijk warm water voor te spoelen en door te zorgen dat je warme water niet afkomstig is van een aparte elektrische boiler.

Die zijn namelijk niet erg zuinig in het energieverbruik. Goedkope afwasborstels vind je bij budgetwinkels zoals de Action en daar kun je vaak ook voor een prikkie andere benodigdheden zoals een teiltje, droogrek, droogdoek en eventueel sponsjes kopen.


Tips om te besparen met de vaatwasser

Er zijn allerlei verschillende manieren om energie, water en dus geld te besparen wanneer je de vaat doet met behulp van een vaatwasser. Hieronder hebben we de beste tips daarvoor verzameld. Heb je ook een goede tip? Laat die dan achter onderaan dit artikel!

1. Gebruik zoveel mogelijk het eco-programma

Een van de meest eenvoudige manieren om te besparen op zowel water als energie is door standaard het eco-programma van de vaatwasser te gebruiken. Met name bij moderne en/of nog redelijk jonge vaatwassers is dat eco-programma gewoon uitstekend in staat om ook de vuilste vaat volledig schoon te wassen.

Als het eco-programma op een bepaald moment niet meer voldoet is dat meestal een teken dat de vaatwasser eens grondig schoongemaakt moet worden of dat er onderhoud nodig is. Goed schoonmaken en sporadisch toch het hete programma gebruiken kan dit al prima oplossen, maar schakel dan wel vlot weer terug naar de eco-stand.

2. Draai alleen een volle vaatwasser

Een tweede voor de hand liggende manier om te besparen is door de vaatwasser alleen aan te doen wanneer die helemaal vol zit. Ook als dat betekent dat sommige vuile vaat er niet meer bij kan is dat nog altijd beter dan hem aan te zetten met allemaal loze ruimte. Mits goed ingericht zal ook een volledig volle vaatwasser de vaat perfect schoon krijgen.

Weersta ook dan de verleiding om het apparaat een heter programma te laten draaien dan nodig is. Vooral moderne vaatwassers hebben namelijk geen enkele moeite met een grote hoeveelheid vaat.

3. Richt de vaatwasser efficiënt in

Hoe meer vaat je in de vaatwasser weet te krijgen, hoe minder vaak je die aan hoeft te zetten. Het is daarom echt de moeite waard om de inrichting van je vaatwasser goed uit te kienen. Wanneer je net een nieuwe vaatwasser tot je beschikking hebt is dat soms even puzzelen, maar op een gegeven moment wordt het een automatisme. Maak van alle opties gebruik waar de vaatwasser van voorzien is, want de fabrikant heeft daar bij het ontwerp heus goed over nagedacht.

Gebruik bijvoorbeeld de klepjes in het bovenste gedeelte om meerdere lagen kopjes en glazen boven op elkaar te plaatsen. De sproeiers draaien rond en sturen het water in alle richtingen, elke plekje wordt als het goed is bereikt.

Overweeg ook om grotere vaat zoals pannen en een vergiet snel even met de hand te wassen, want die nemen veel plek in de vaatwasser in die je waarschijnlijk beter kunt gebruiken voor meerdere kleine dingen.

4. Spoel zo min mogelijk voor

Hoe meer warm water je gebruikt, hoe duurder je uit bent. Niet alleen aan het water zelf, maar natuurlijk ook aan het opwarmen ervan. De vaat voorspoelen onder de warme kraan is daarom relatief duur. Wanneer je een vaatwasser hebt is het bovendien ook nog eens volledig overbodig. Het enige wat je hoeft te doen is de vaste etensresten in de prullenbak of groencontainer te gooien. Zelfs het eco-programma is vaak al voldoende om de vuile vaat kraakhelder schoon te krijgen.

Een goed alternatief voor echt hardnekkig vuil is om dat even te laten inweken. Zet bijvoorbeeld borden die heel vies zijn bovenop elkaar met een laagje water erin. Gooi na een kwartiertje het water in de gootsteen en zet de borden meteen in de vaatwasser. Dat kost weinig water en energie maar is wel heel effectief.

5. Droog met de hand of aan de lucht

Sommige vaatwassers kunnen de vaat ook drogen wanneer die eenmaal is gewassen. Je kunt je borden en bekers dan extra snel weer gebruiken, maar natuurlijk kost het wel veel energie. Laat dit dus liever achterwege. Als het goed is geeft de vaatwasser een signaal wanneer hij klaar is met het hoofdprogramma. Dan kun je hem het beste open zetten zodat de waterdamp weg kan. Omdat de vaat waarschijnlijk nog warm is zal die snel verder opdrogen.

Je kunt hier ook rekening mee houden bij het inrichten van de vaatwasser, want door kommetjes scheef te plaatsen loopt het water er beter vanaf en zijn ze eerder droog. Ook goed om te weten is dat glas en aardewerk langer warm blijft dan plastic en dus ook sneller weer droog wordt. Natuurlijk kun je ook gewoon de droogdoek erbij pakken als je de schone vaat snel weer in de keukenkastjes wilt kunnen zetten.

6. Vervang je oude vaatwasser

Moderne vaatwassers gebruiken zo min mogelijk water en energie, dus het is altijd een goed idee om een nieuwe vaatwasser te kopen wanneer je daarop wilt besparen. Aan het energielabel van het apparaat kun je zien hoeveel energie dat verbruikt. Het is belangrijk dat er een eco-programma op de vaatwasser aanwezig is, maar dat geldt natuurlijk standaard voor alle nieuwe modellen.

Zorg bij het kopen van de nieuwe vaatwasser in de eerste plaats dat die goed past in je bestaande keuken, maar ook dat hij bij je eigen gebruik past. Te groot is niet handig omdat je dan al snel zonder borden en glazen zit en je de vaatwasser deels leeg moet laten draaien. Maar te klein is ook weer niet fijn omdat je hem dan te vaak aan moet zetten.

7. Koop een energiebesparende vaatwasser

Vrijwel elke moderne vaatwasser let goed op het energieverbruik, maar ook daar is nog altijd veel verschil in te vinden. Hoeveel energie een bepaald model precies gebruikt kun je aflezen aan het energielabel. De zuinigste apparaten zijn voorzien van het A+++ label, maar je kunt ook nog altijd A+ en A++ vaatwassers vinden. Dit zit allemaal binnen het groene deel van het energielabel, maar natuurlijk bespaar je met A+++ wel de meeste elektriciteit.

Dat verschil kan nog aanzienlijk zijn in vergelijking met A+. Aan de andere kant zijn de zuinigste modellen vaak ook de apparaten uit het duurste segment. Het is dus wel slim om de extra aanschafkosten te vergelijken met de mogelijke energiebesparing. Vooral wanneer het je minder om het milieu en vooral om je portemonnee gaat.

8. Leeg de filters en maak regelmatig schoon

Een goede manier om je huidige vaatwasser zo zuinig mogelijk te houden is door die netjes te onderhouden. Dat kan heel eenvoudig zijn, want het enige wat je ervoor hoeft te doen is hem af en toe schoon te maken en de filters te legen. Het filter vind je vaak in de bodem van de vaatwasser. Haal het eruit, klop eventueel aanwezige grotere vuildeeltjes in de prullenbak leeg en spoel dan de zeepresten en andere viezigheid eruit onder een warme kraan.

Niet te hard op het filter boenen, want vaak is dat van delicate stof gemaakt die je niet wilt beschadigen. De vaatwasser zelf kun je ook goed schoonmaken met een vochtige doek. Neem bijvoorbeeld af en toe de rubbers af waar de deur tegenaan sluit. Zo blijven die in topconditie en gaat je vaatwasser het langste mee. Tot slot is het ook geen gek idee om heel af en toe toch een heet programma te draaien. Dat haalt vastzittend vuil alsnog netjes weg.

9. Zet de vaatwasser alleen aan tijdens het lage stroomtarief

Heb je een gesplitst tarief, eentje voor de piekuren (overdag) en een lager tarief voor tijdens de daluren in de avond en nacht? Dan spreekt het natuurlijk voor zich dat je de vaatwasser alleen aanzet op het moment dat het lage tarief geldt. Probeer je gebruik van de vaatwasser zo te timen dat het logisch wordt om hem alleen aan te zetten tijdens het lage stroomtarief, bijvoorbeeld ‘s avonds na het avondeten.


Besparen op vaatwastabletten

Gebruik je graag de vaatwasser om de vuile vaat voor je schoon te laten maken? Dan is een van de meest voor de hand liggende manieren om daarop te besparen natuurlijk zo voordelig mogelijke vaatwastabletten te kopen. Hoe kun je daar dus het beste op besparen?

Vergelijk de prijs per stuk

Wanneer je vaatwastabletten koopt en de prijs daarbij een belangrijk criterium is doe je er goed aan om de totaalprijs altijd terug te rekenen naar de prijs per vaatwastablet. Dat maakt het veel makkelijker om de normale prijs of bepaalde aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Let op aanbiedingen

Let natuurlijk ook op aanbiedingen voor vaatwastabletten, want met name supermarkten en drogisterijen hebben regelmatig hele goede acties waarbij je ineens een grote hoeveelheid vaatwastabletten aanschaft voor een goede prijs. Zo zijn bijvoorbeeld de jaarpakketten heel populair, waarbij je dus voor een jaar lang vaatwastabletten in huis haalt (op basis van 1 tablet per dag). Laat je echter niet gek maken door deze ogenschijnlijk geweldige acties maar reken voor de zekerheid weer even de prijs per stuk uit zoals we hierboven hebben uitgelegd.

Koop alles-in-1 tabletten

Wanneer je de vaat netjes schoon wilt krijgen en ook de vaatwasser in goede conditie wilt houden heb je in de regel niet genoeg aan alleen een vaatwastablet maar moet je ook glansspoelmiddel en zout toevoegen. Daar zijn vaak aparte vakjes en compartimenten voor aanwezig in de vaatwasser. Je hoeft die echter niet per se te gebruiken wanneer je kiest voor alles-in-1 vaatwastabletten. Daar zit namelijk al zout en glansspoelmiddel in en dat hoef je dus niet meer apart toe te voegen. Wanneer je een mooie aanbieding vindt kan dit ook nog eens goedkoper zijn dan die drie componenten afzonderlijk te kopen. En natuurlijk is het ook nog eens veel gemakkelijker.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen