Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

16 tips om geld te besparen door af te dingen

16 tips om geld te besparen door af te dingen

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Voor de ene persoon is het super ongemakkelijk. Voor de ander is het een tweede natuur. Afdingen is de kunst om producten te kopen voor een lagere prijs dan andere consumenten. Dat kan niet overal, maar wel op veel plekken. Het is vervolgens aan jou om vol overtuiging de onderhandelingen in te gaan. Waar je dat kunt doen, en op welke manier je het meeste succes behaalt, dan lees je in dit artikel.


Is afdingen normaal en eerlijk?

Voor veel mensen is het ongemakkelijk om af te dingen. Ze willen geen nee te horen krijgen, vinden het gek om te onderhandelen of ze vinden het niet eerlijk voor de verkoper. Vooral kleine ondernemers hebben het steeds moeilijker. Je kan je dus afvragen of het moreel gezien juist is om af te dingen op de prijs.

Aan de andere kant kun je natuurlijk altijd de vraag stellen. Een winkel hoeft niet akkoord te gaan met een lagere prijs. Je kan dus ook zeggen dat een winkel zijn eigen lot bepaalt wanneer ze afdingen toelaten. Daarbij komt dat afdingen in bepaalde winkels juist heel normaal is. Of afdingen normaal en eerlijk is in álle winkels, dat laten we aan jou. Wij beschrijven hieronder vooral op welke plekken vaak wordt onderhandeld over de prijs en hoe je daar gebruik van kunt maken.


Plekken waar je kunt afdingen

Wil jij weten waar je allemaal kunt afdingen? Wil je niet bang hoeven zijn dat je vreemd wordt aangekeken als je met een tegenbod komt? De volgende winkels of verkopers kijken over het algemeen niet vreemd op van iemand die wil onderhandelen.

1. Markt

De markt is een plek waar enorm veel betalingen worden gedaan op een dag. Iemand komt voor een appel, t-shirt, brood of stukje jong belegen kaas langs, betaalt en vertrekt weer. Sommige verkopers bieden producten aan die bederfelijk zijn, bijvoorbeeld fruit en groente. In dat geval zijn zij aan het einde van de dag meer bereid om te onderhandelen. Je kan bijvoorbeeld afdingen door bij een marktkraam voor 7,50 aan groente en fruit te vragen en daar 5 euro voor te bieden. Vaak zijn de marktkooplui wel gewend om dit soort onderhandelingen te doen aan het einde van de dag.


2. Keuken- en meubelzaken

In de wereld van keukens en meubels is het eigenlijk heel normaal om af te dingen op de prijzen. Sterker nog. De verkopers worden getraind om goed te onderhandelen. Soms halen ze uit zichzelf de prijs al naar beneden, wanneer ze merken dat jij geïnteresseerd bent in een bepaald product. Ga je winkelen voor een keuken of meubels, dan kun je dus maar beter alvast een paar tips lezen hoe je moet afdingen. De tips vind je verderop in dit artikel.

Lees ook:


3. In het buitenland

Ga je op vakantie, dan betaal je heel vaak de hoofdprijs als je ergens naartoe gaat. Dat komt omdat toeristen nou eenmaal niet weten hoeveel geld je hoort te betalen voor een bepaald product. Verkopers maken daar soms gebruik van. Let er alleen wel op dat je niet overal in het buitenland kunt afdingen.

Plekken waar je vrijwel altijd kunt afdingen: West-Afrika, Oost-Afrika, Indonesië, Pakistan, India en Thailand.
Plekken waar je beperkt kunt afdingen: Delen van Midden-Amerika en Zuid-Amerika, West-Europa, Spanje
Plekken waar je niet moet afdingen: Japan, Oost-Europa, Zuid-Afrika, Argentinië, Chili, Dominicaanse Republiek, Kaapverdië.

Ieder land heeft zijn eigen cultuur. Hoewel afdingen in Azië nodig is om jezelf te behoeden voor de hoofdprijs, is het in sommige landen een flinke belediging naar de verkoper. Wil je afdingen in het buitenland, zorg dan dat je altijd weet of het wel of niet gebruikelijk is.


4. Overige plekken waar je kunt proberen om af te dingen

  • Kledingwinkels
  • Wanneer producten beschadigd of incompleet zijn
  • Auto’s, zowel nieuw als tweedehands
  • Elektronica en witgoed winkels
  • Marktplaats/tweedehands producten

Tips om beter af te dingen

Nu je weet waar je allemaal kunt afdingen, gaan we kijken naar enkele belangrijke tips. Sommige tips zijn logisch, terwijl anderen iets meer uitleg nodig hebben. Weet jij deze tips om te zetten in slimme onderhandelingstechnieken? Dan weet je zeker dat jij nooit meer teveel betaalt voor een product of dienst.

5. Zorg dat je alles over een onderwerp weet

Of het nou gaat om het kopen van antiek op een tweedehands markt, of om het vervangen van een onderdeel in je auto, zorg dat je altijd op de hoogte bent over het onderwerp. Want hoeveel is dat stuk antiek echt waard? En hoeveel kost een waterpomp in je motor eigenlijk echt?

Zolang je geen prijzen kunt noemen van andere aanbieders of vergelijkbare producten, is de verkoper altijd slimmer. En om goed af te dingen, moet jij slimmer zijn dan de verkoper.


6. Hou zoveel mogelijk informatie voor jezelf

Tijdens het koopproces moet je zoveel mogelijk informatie voor jezelf houden. Dat is lastig, want de verkoper probeert juist zoveel mogelijk vragen te stellen. Vragen over je budget, wanneer je het product wilt hebben, waarom je het zou willen en nog veel meer. Dat doet hij om een beeld te krijgen van jouw situatie.

Heb je bijvoorbeeld haast, dan weet hij dat je geneigd bent sneller in te gaan op een minder goed aanbod. Zorg er dus voor dat je niet in één keer je hele levensverhaal op tafel legt. De verkoper mag best in het duister tasten en daardoor beter zijn best doen.


7. Wees niet te enthousiast

Je komt samen met een vriendin aanlopen bij een marktkraampje en je ziet een tas hangen die je altijd al wilde hebben. Vol enthousiasme loop je naar de tas en zeg je “ja, deze moet ik echt hebben”. Ondanks dat je nog geen woord hebt gesproken met de verkoper, heb je het spelletje van afdingen al verloren. Laat nooit teveel enthousiasme zien.


8. Stel geen ja/nee vragen

Een andere manier om de onderhandeling snel te verliezen is door zeer gesloten vragen te stellen. Bijvoorbeeld: “Meneer, kan ik korting krijgen op deze koelkast?”. Die onderhandeling zal snel klaar zijn. Maar: “Meneer, ik ben geïnteresseerd in deze koelkast, maar ik vind hem eigenlijk net iets te duur. Hoe kunnen we dat oplossen?”. Ondanks dat de verkoper ook hierop kan weigeren, is de vraag veel minder hard. Je geeft aan de verkoper aan dat je bereid bent om samen naar een oplossing te zoeken.


9. Begin op tijd

Een keuken kopen en leveren kost ca. 12 weken. Ga dus niet pas shoppen voor een keuken op het moment dat je hem nodig hebt. Verkopers ‘proeven’ jouw haast bijna en weten dat jij heel eenvoudig over te halen zal zijn.

Door een paar maanden eerder te starten, kan de verkoper jou niks aansmeren. Je kan immers gewoon naar de volgende keukenzaak lopen voor een goed bod. Je staat dus veel sterker in je onderhandelingen wanneer je geen haast hebt.


10. Vergelijk prijzen aan de hand van offertes

Aansluitend op tips 10, is het handig om offertes te laten maken. Zeker bij services zoals renovaties, bouwwerkzaamheden of keukens is dat een normale procedure. Vervolgens kun je de tijd nemen om ze allemaal door te nemen. Bevalt er eentje, maar is de prijs daarvan net iets te hoog?

Neem dan via de mail contact op, zeg dat je graag bij hun zou willen komen voor de service, wanneer zij met de prijs van de concurrentie mee kunnen gaan.


11. Ding niet af waar andere klanten bij zijn

Verkopers willen niet dat andere mensen het idee krijgen dat je er kan afdingen. Zorg er dus voor dat jouw onderhandeling een onderonsje blijft tussen jou en de verkoper. Want wanneer de verkoper jou een goed bod doet, willen alle andere klanten die dat horen ook wel.


12. Wees vriendelijk

Ga niet afdingen met een boos gezicht. Onderhandelingen zijn een spelletje tussen jou en de verkoper. Je probeert er samen achter te komen bij welke prijs jullie beiden tevreden zijn.

Met een glimlach werkt dat nou eenmaal een stuk beter dan met een boze blik. Ook is de verkoper veel sneller geneigd om je de zogenaamde gun-factor te geven. Dat betekent dat de verkoper jou het product gunt voor een lagere prijs.


13. Gebruik meer stilte

Stiltes zijn ongelooflijk pijnlijk. Helemaal met een vreemd persoon in het midden van een onderhandeling. Maar vergeet niet dat stiltes ook opgevuld kunnen worden door de verkoper. Doe bijvoorbeeld een bod. De verkoper zegt dan dat het bod te laag is. Vervolgens blijf jij stil, totdat zij weer wat zeggen. De verkoper krabbelt misschien terug en geeft aan dat hij de prijs niet omlaag kan doen, maar wel extra services kan bieden.


14. Kies het juiste tijdstip

In sommige branches is het ook eenvoudiger om aan het einde van een periode af te dingen. Autoverkopers bij een dealer krijgen bijvoorbeeld vaak een bonus wanneer ze een bepaald aantal auto’s per maand verkopen. Door aan het einde van de maand te komen, ruikt die verkoper zijn bonus al vanaf het moment dat je binnenstapt. Door daarna gebruik te maken van de voorgaande tips, rijd je vervolgens een stuk voordeliger in een nieuwe auto.


15. Laat de verkoper als eerst een prijs noemen

In veel gevallen ben jij de verliezer wanneer de verkoper als eerste een bod noemt. Stel je gaat een keuken kopen die normaal 10.000 euro kost. De keukenverkoper weet precies tot welk bedrag hij mag zakken, jij niet. Jij biedt bijvoorbeeld 8.000 op de keuken en denkt daarmee een goede prijs te krijgen.

De verkoper probeert dan zelfs nog een stukje omhoog te gaan met de prijs, om jou het idee te geven dat je een goed bod hebt gedaan. Dat, terwijl de verkoper wist dat hij de keuken voor 6.000 euro mocht verkopen. Probeer dus altijd de verkoper eerst een bod te laten doen. Je weet dan dat hij zelf nog iets lager mag gaan dan dat bod.

Tip: Moet jij toch als eerst een bod doen, bied dan altijd lager dan wat je daadwerkelijk wilt betalen. Bij keukens is een bod van 40% goedkoper helemaal niet zo vreemd. Zorg er wel voor dat je bod niet zó laag is dat de verkoper je niet meer serieus neemt.


16. Neem nooit je bod terug

Hoewel afdingen een spelletje is, moet je nooit je bod terugnemen. Stel je geeft aan dat je 5 euro wilt betalen voor iets. Als de verkoper dat bod accepteert, kun je niet nog eens 4 euro bieden. Dat is niet netjes en behoorlijk respectloos naar de verkoper toe.

Zorg er dus voor dat je er met je hoofd bij bent. Je kan uiteindelijk altijd nog weglopen als het bod van de verkoper je niet bevalt, maar houd het voor de verkoper ook leuk.


Zoals je ziet zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je wilt afdingen. Het is dan wel een spelletje, maar wel eentje waar je heel erg goed in kan worden. Het enige wat je nodig hebt is genoeg training. En dat komt er pas van wanneer je in het echt gaat onderhandelen met verkopers. Je zal zelf zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om een lagere prijs te krijgen. Vervolgens vraag je jezelf af waarom je ooit de volledige prijs voor die producten hebt betaald.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen