Rommelmarkten hebben iets bijzonders: ze blijven altijd populair. Voor liefhebbers van bepaalde artikelen, maar ook om mooie spullen te vinden voor een lage prijs. Kortom, om op koopjes te jagen. Hoe kan je de beste koop doen op een rommelmarkt? Dat is soms best een kunst, want de verkoper probeert natuurlijk een goede verkoop te doen. Met de tips in dit artikel ga je goed voorbereid naar de vrijmarkt en vergroot je je kans op een mooie aankoop.
- 1. Wat zijn goedkope rommelmarkten in Nederland?
- 2. Bedenk van tevoren wat je wilt hebben, en leg daar de focus op.
- 3. Vertrek op tijd
- 4. Maar…laat aan komen waaien bij kraampjes kan ook een voordeel hebben!
- 5. Belangrijk: neem contant geld mee.
- 6. Maak een praatje met de verkoper
- 7. Begin met een laag bod
- 8. Combineer aankopen. Dan kan je nog verder afdingen op de prijs.
- 9. Bezoek ook de kraampjes waar verder niemand staat
- 10. Wees terughoudend als je iets heel graag wilt hebben
- Overige tips voor het bezoeken van een Rommelmarkt:
- 11. Ga vooraf naar het toilet
- 12. Parkeer dichtbij
- 13. Warme dag? Pas dan op voor maaltijden die al lang in de zon staan.
- 14. Ga samen met iemand
- 15. Zie het als een spelletje.
- Winkelen bij de rommelmarkt: gezellig, goedkoop en unieke spullen
1. Wat zijn goedkope rommelmarkten in Nederland?
Rommelmarkten: de naam zegt het al, ze zijn een beetje rommelig. Daarom is niet van elke markt makkelijk te vinden wanneer deze georganiseerd wordt. Wél zijn er een aantal bekende markten in Nederland, en kan je makkelijk googelen op kalenders met vlooienmarkten in jouw omgeving.
Dít zijn voorbeelden van bekende vlooienmarkten in Nederland:
- De Kofferbakverkoop in Hoek van Holland, waarbij mensen regelrecht verkopen uit de kofferbak van hun auto (dit fenomeen is over komen waaien vanuit Engeland).
- De Car Boot Sale in Oss, Brabant
- De Rommelmarkt op het Waterloopplein in Amsterdam
- Er zijn regelmatig markten in de IJhallen.
- Ben je een modeliefhebber? Dan kan je goed slagen op de Vintage Per Kilo markten die regelmatig in Amsterdam en Rotterdam georganiseerd worden. Je koopt er kleding per kilo voor 18 euro, maar minder dan een kilo kopen en een klein bedrag afrekenen kan ook (je buit wordt namelijk gewogen).
- Voor leuke, kleine rommelmarkten en braderieën bij jou in de buurt kan je het beste even online zoeken, of buurtkrantjes e.d in de gaten houden.
2. Bedenk van tevoren wat je wilt hebben, en leg daar de focus op.
Veel (vooral jonge) mensen kennen het verschijnsel wel dat ze een trui willen kopen, maar dat ze thuiskomen met een spijkerbroek en sneakers. Vervolgens hebben ze nog steeds die trui nodig, dus is de aankoop van de broek en de schoenen wel leuk, maar niet handig.
Als je wilt besparen op een mooie aankoop, is het belangrijk om je voor te bereiden. Wat wil je precies hebben? Aan welke eisen moet het ongeveer voldoen en wat zou je een goede prijs vinden?
Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een bepaalde tafel, focus je daar dan ook op. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is soms makkelijker gezegd dan gedaan met al die kraampjes om je heen.
Kortom: als je op zoek bent naar een mooie tafel, laat je dan niet verleiden tot een andere aankoop. Ga eerst op zoek naar het artikel dat je echt nodig hebt, of graag wilt hebben.
3. Vertrek op tijd
Op tijd vertrekken naar een rommelmarkt heeft een paar voordelen. Het is nog rustig en je kan wat makkelijker het overzicht bewaren. En het belangrijkste: de mooiste spullen staan er vaak nog. Met mooie artikelen ben je namelijk meestal niet de enige die ze ziet. Er zijn meer kapers op de kust. Zeker als je je terughoudend wilt opstellen naar een verkoper toe (zie hieronder, tip 6), dan heb je daar veel meer gelegenheid voor als het nog rustig is op de vrijmarkt.
4. Maar…laat aan komen waaien bij kraampjes kan ook een voordeel hebben!
Als je pas laat naar de vlooienmarkt gaat, kan dat ook een voordeel hebben. Rond de tijd dat verkopers hun stalletjes opruimen, willen ze nog graag snel wat verkopen. Voor hen is het altijd mooi als dat op het laatste moment nog gebeurd. Voor kopers op de rommelmarkt is dit dus een kans om nog verder af te dingen op de prijs, en misschien liggen er nog pareltjes tussen ook. Als je op zoek bent naar echte koopjes, is het zeker slim om deze tactiek eens te proberen.
5. Belangrijk: neem contant geld mee.
Het is handig om contant geld mee te nemen naar rommelmarkten: het lijkt zo namelijk alsof je niet meer te besteden hebt dan het geld in je portemonnee. Daarnaast is het niet op elke markt mogelijk om te pinnen. Logisch ook, want verkopers op de markt zijn lang niet altijd ondernemers. Of het mogelijk is om op een vrijmarkt met pin te betalen, kan je soms ook online checken, op de pagina van een rommelmarkt zelf, mocht je dat fijn vinden.
6. Maak een praatje met de verkoper
Verkopers op rommelmarkten krijgen vaak als tip om zich sociaal op te stellen naar potentiële kopers. Juist voor kopers is dit ook belangrijk. De ‘gunfactor’ vanuit de verkoper kan belangrijk zijn wanneer jij iets moois bij hem wilt kopen voor een aardige prijs. Maak daarom gezellig een praatje (wie weet wie je leert kennen) en toon interesse in het stalletje. Probeer een zo open mogelijke houding aan te nemen en stel een paar vragen. De kans is veel groter dat een verkoper je wil matsen als hij of zij je een beetje aardig vindt. En hoewel onderhandelen zakelijk is, is het altijd fijn als zowel jij als de verkoper dat met een lach op het gezicht kunnen doen.
Ook voor het ‘socializen’ heb je meer gelegenheid wanneer het nog rustig is.
7. Begin met een laag bod
Voor bieden op een artikel geldt dat hoe lager je eerste bod, hoe lager de prijs uiteindelijk zal zijn. Dat moet natuurlijk wel reëel zijn. Vijf euro bieden op een fiets is natuurlijk niet netjes. Als je dit lastig vindt, neem dan iemand mee die kijk heeft op de verschillende tweedehands spullen.
Wat je ook kunt doen, is soortgelijke artikelen opzoeken op Marktplaats, om te kijken wat er voor deze artikelen gevraagd wordt en in welke staat ze zijn. Vervolgens kan je daar zelf mee spelen als je eenmaal over de markt loopt.
8. Combineer aankopen. Dan kan je nog verder afdingen op de prijs.
Bij (online) winkelen krijg je nogal eens een korting als je meerdere artikelen koopt. Koop jij meerdere spullen bij een verkoper op de markt, dan mag je gerust een voordelig bod doen (als hij of zij niet zelf al een voorstel doet). Het is voor de verkoper immers een mooie kans om meerdere artikelen ineens te verkopen. Afdingen maar! Blijf daarbij uiteraard wel reëel.
9. Bezoek ook de kraampjes waar verder niemand staat
Er zijn altijd kraampjes die door bepaalde bijzondere of mooie spullen, veel mensen aantrekken. Vergeet niet om ook langs de stalletjes te lopen waar het níet zo druk is. Misschien kan je juist daar een mooie koop vinden, en de verkoper zal het erg leuk vinden dat je interesse toont. Tot slot is juist bij de rustige kraampjes, de kans op een gezellig praatje ook weer groter.
10. Wees terughoudend als je iets heel graag wilt hebben
Als je heel erg enthousiast bent over een mooie stoel, is dat voor de verkoper een prima kans om de prijs verder op te drijven. Hij of zij voelt immers dat jij het artikel graag wilt hebben. Aan jou verkoopt hij het waarschijnlijk toch wel, denkt hij. Wees hier daarom voorzichtig in, en blijf bedachtzaam. Wanneer je niet meteen het achterste van je tong laat zien, zal de verkoper tijdens het onderhandelen soepeler zijn.
Overige tips voor het bezoeken van een Rommelmarkt:
11. Ga vooraf naar het toilet
Deze tip geven we om twee redenen: op een markt weet je niet altijd of er goede, en voldoende de gelegenheid is om naar het toilet te gaan. Daarnaast scheelt het altijd als je tijdens het gefocust rondkijken naar mooie spullen, niet naar het toilet hoeft.
Ook als je kinderen meeneemt is het altijd handig als je vooraf al naar het toilet gaat.
Toch naar de wc op de markt? Kijk als het nog rustig is, alvast even waar ze zijn. Zo hoef je er in de drukte niet naar te zoeken.
12. Parkeer dichtbij
Dichtbij parkeren heeft één groot voordeel, en dat is dat je niet zo hoeft te zwoegen als je iets groots koopt. Niemand staat erop te wachten om een enorme tafel een heel eind over de parkeerplaats te moeten sjouwen. Ook met kinderen erbij is het altijd prettig als je niet te ver hoeft te lopen wanneer de (mid) dag erop zit.
Als je weet dat je moeilijk dichtbij kan parkeren, zorg dan dat je iemand bij je hebt die eventueel mee kan helpen met het sjouwen van grote items.
13. Warme dag? Pas dan op voor maaltijden die al lang in de zon staan.
Bij het bezoeken van een rommelmarkt hoort vaak ook een hapje eten en wat te drinken. Soms komen de lekkere geuren je al snel tegemoet. Hou bij zomerse dagen altijd even in de gaten of het eten er hygiënisch en vers uitziet. Het is zonde als je op zoek naar een mooie aankoop, iets eet dat bedorven is, en je extra hebt ‘betaald’ door ziek worden van een maaltijd. Dit geldt met name voor vlees – en visproducten. Met wafels of pannenkoeken is er niet snel iets mis.
14. Ga samen met iemand
Samen met iemand een rommelmarkt bezoeken is om meerdere reden leuker en handiger dan in je eentje. Iemand die je goed kent, kan je helpen zoeken naar de aankoop die je graag wilt hebben. Twee paar ogen zien altijd meer dan één paar. Daarnaast kan je samen sjouwen als je bijvoorbeeld een meubel koopt.
Tot slot is het natuurlijk vooral erg gezellig om samen te gaan.
15. Zie het als een spelletje.
Het is geweldig als je geld uit kunt sparen met mooie aankopen op een rommelmarkt. Goed voorbereiden en onderhandelen helpen daarbij, maar het zal niet altijd lukken. Zie het daarom vooral als een spelletje: soms heb je geluk en soms niet. Wél kan je er zeker handiger in worden als je vaker rommelmarkten bezoekt. Leuk gezelschap, hapjes en drankjes doen de rest. En hoe vaker je gaat, hoe groter de kans wordt op een topaankoop.
Winkelen bij de rommelmarkt: gezellig, goedkoop en unieke spullen
Eén van de leukste eigenschappen van vlooienmarkten is dat je er mooie spullen kan kopen die je nergens anders vindt. Daarbij heb je de kans om ze voor een mooie prijs aan te schaffen. Als je een echte liefhebber bent van bepaald mooie artikelen, of een koopjesjager, helpt het om je goed voor te bereiden. Vraag jezelf af wat je graag wilt kopen en leg daar de focus op. Zo voorkom je dat je naar huis gaat met spullen die op zich erg mooi zijn, maar die je niet nodig had.
Ook voor kopers is het handig (en gezellig) om een praatje te maken met de verkoper van een stalletje. Een verkoper charmeert om te verkopen, maar als koper heb je de ‘gunfactor’ nodig. Als je iets erg graag wilt kopen, laat dat dan niet te snel merken. De verkoper zal dan sneller een hoge prijs vragen.
Tot slot helpt het om voor de mooiste items al vroeg op de rommelmarkt te arriveren. Zo kan je meteen een goede parkeerplaats vinden.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 65 tips om energie te besparen (gas, water, licht)
- Hoe kun je geld besparen op meubels voor in huis? 10 tips
- Winkelen bij de kringloopwinkel; tips en informatie
- 10 tips om geld te besparen op online aankopen
- 12 Tips voor verkopen op rommelmarkten
- 54 goedkope en gratis uitjes
- 7 Tips om je uitzet bij elkaar te krijgen