Luiers zijn tijdens de eerste levensjaren van je baby een steeds terugkerende kostenpost. Hoeveel luiers je precies nodig zult hebben is lastig te voorspellen en ook afhankelijk van de leeftijd. Echter wordt voor het eerste jaar van een baby uitgegaan van minimaal 2.500 luiers. Dat aantal neemt als het goed is elk jaar af tot ongeveer 1.500 in het vierde levensjaar. Kijk dus niet gek op als je voor je baby in totaal tussen 7.000 en 8.000 luiers nodig hebt.
Hoe meer je dus kunt besparen op luiers, hoe meer geld je overhoudt voor leuke dingen. Daarom hebben we hier een aantal handige tips voor je verzameld waarmee je zelf hopelijk ook veel geld kunt besparen op luiers.
- Tip 1: Kies voor (wasbare) katoenen luiers
- Tip 2: Let op de aanbiedingen/luierdeals
- Tip 3: Sta open voor verschillende merken
- Tip 4: Probeer een goedkoper (huis)merk luiers
- Tip 5: Bereken de prijs per luier voor de beste deals
- Tip 6: Vraag iemand om de aanbiedingen voor je in het oog te houden
- Tip 7: Kies voor de grootste verpakkingen
- Tip 8: Verschoon niet vaker dan nodig
- Tip 9: Zorg voor een flinke voorraad
- Tip 10: Vraag specifiek om een luiertaart als kraamcadeau
- Tip 11: Bewaar de bonnetjes
- Tip 12: Begin met zindelijkheidstraining zodra het kan
- Tip 13: Bespaar ook op babydoekjes
Tip 1: Kies voor (wasbare) katoenen luiers
Katoenen luiers kun je wassen en telkens opnieuw gebruiken. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten – vaak enkele honderden euro’s per jaar – maar natuurlijk gaat er wel meer tijd zitten in het wassen en drogen. Katoenen luiers zijn vaak beter voor de babyhuid, dus wanneer je baby gevoelig is voor luieruitslag kan dat ook een goede reden zijn om voor katoenen luiers te kiezen in plaats van wegwerpluiers. Uiteraard zijn wasbare luiers ook minder belastend voor het milieu.
https://www.instagram.com/p/B2dtHCgoJKv/
Wasbare luiers zijn overigens met hun tijd meegegaan. Wanneer je nu dus voor je ziet hoe je een ruwe vervaalde lap met een grote veiligheidsspeld vastzet dan is het tijd dat beeld bij te stellen. Moderne katoenen luiers zijn er in de vorm van hippe broekjes waarbij je zelfs een uitneembaar deel hebt dat veel makkelijker wasbaar is dan de gehele luier.
Uiteraard kun je ook kiezen voor een combinatie van wasbare en wegwerpluiers.
Tip 2: Let op de aanbiedingen/luierdeals
Is je keus gevallen op wegwerpluiers? Dan is het natuurlijk een open deur om te zeggen dat je op aanbiedingen moet letten, maar dat is wel gewoon de snelste manier om geld te besparen. Of het nu drie pakken luiers voor de prijs van twee is of een andere kortingsactie, maak er volop gebruik van want luiers heb je nooit te veel en voor je het weet zijn ze alweer op! Check bijvoorbeeld stelselmatig alle reclamefolders en hou kortingssites in de gaten. Je kunt ook een app installeren op je smartphone zoals Spotta, waarmee je alle folders meteen op je telefoon kunt bekijken. Ook de Scoupy app kan handig zijn, want daarmee komen alle kortingsacties direct op je telefoon binnen.
Tip 3: Sta open voor verschillende merken
Niet elke luier is geschikt voor je baby, zoals je als ouder waarschijnlijk al snel zult merken, maar het is wel de moeite waard om open te staan voor verschillende merken luiers wanneer je geld wilt besparen. Zo hoef je niet alleen op aanbiedingen te letten van je favoriete merk. Experimenteer dus gerust met het proberen van verschillende merken wanneer je een goede kortingsactie hebt gevonden. Als je kindje een bepaalde luier niet kan verdragen kun je die natuurlijk het beste afstrepen, maar door ook eens andere merken te proberen leer je niet alleen sneller wat goed werkt voor jouw baby maar kun je vaak ook geld besparen.
Tip 4: Probeer een goedkoper (huis)merk luiers
https://www.instagram.com/p/Bu64DpaA1TD/
Als kersverse ouder lig je al snel onder een vergrootglas in je omgeving. Ineens weet iedereen wat het beste zou zijn voor jouw baby en zo voel je misschien zelfs de druk om alleen het beste van het beste voor je baby te kopen. Maar onthoud daarbij wel dat prijs niet alles zegt over kwaliteit. Ook luiers van een voordeliger huismerk kunnen net zo goed voldoen als die van de duurste merken. Probeer die voordelige luiers dus gerust uit en als ze goed bevallen is het een eenvoudige manier om elke week geld te besparen.
Tip 5: Bereken de prijs per luier voor de beste deals
In verschillende verpakkingen luiers zitten vaak ook verschillende hoeveelheden. Daarom is het altijd goed om de prijs terug te rekenen naar de prijs per luier zodat je precies weet hoeveel je per luier betaalt. Dat geldt niet alleen voor het vergelijken van de verschillende merken, maar is ook handig bij het bepalen hoe lucratief een bepaalde kortingsactie nu eigenlijk is.
Tip 6: Vraag iemand om de aanbiedingen voor je in het oog te houden
Heb je het zelf met de pasgeborene te druk om alle aanbiedingen in de gaten te houden? Dat is niet zo gek, want vooral de eerste weken en maanden ben je volledig in beslag genomen door het zorgen voor en genieten van je baby. Schakel dan je familie of een vriendin in die de kortingen en andere luieracties voor je in de gaten kan houden. Die kan je dan inseinen als er ergens een geweldige aanbieding is zodat je daar meteen van kan profiteren.
Tip 7: Kies voor de grootste verpakkingen
De beste kortingen komen meestal met de grootste aantallen. Hoe groter een verpakking met luiers, is des te goedkoper de luiers die erin zitten per stuk vaak zijn. Natuurlijk hoeft dat niet altijd het geval te zijn, dus reken wel weer even de prijs terug naar de prijs per luier. Doe dat natuurlijk ook bij eventuele kortingen en acties om te checken dat de prijs per luier inderdaad zo gunstig is als hij lijkt.
Tip 8: Verschoon niet vaker dan nodig
Een luier is er prima op berekend om meerdere plasjes op te vangen want het absorberend vermogen is vaak enorm. Daar heeft je baby ook helemaal geen last van omdat diens delicate huidje bij een goede luier gewoon perfect droog blijft. Het is dus echt niet nodig om je baby meteen te verschonen zodra je denkt dat er een plasje is gedaan. Door zuinig te zijn en niet zomaar uit gewoonte weer te verschonen kun je meerdere luiers uitsparen per week en over de gehele drie tot vier jaar dat je baby luiers nodig heeft zorgt dat toch voor een flinke besparing.
Tip 9: Zorg voor een flinke voorraad
Het is natuurlijk zonde als je door tijdgebrek of omdat je echt helemaal zonder luiers zit genoodzaakt bent om een dure verpakking te kopen. Zorg daarom als het maar even kan voor een flinke voorraad zodat je nooit gedwongen bent om veel geld uit te geven omdat je even omhoog zit. Het fijne is dat je ongeopende verpakkingen vrijwel altijd gewoon kunt ruilen bij drogisterijen en andere winkels, bijvoorbeeld voor luiers in een andere maat. Zelfs zonder bon kan dat nog wel eens, maar beter bewaar je de bonnetjes natuurlijk wel.
Tip 10: Vraag specifiek om een luiertaart als kraamcadeau
https://www.instagram.com/p/B1vsRugobkm/
Hoe goedbedoeld alle kraamcadeautjes ook zijn, als je niet zoveel te besteden hebt zijn praktische cadeaus vaak veel fijner om te krijgen. Van het geld dat je overhoudt kun je dan de dingen kunt kopen waar je zelf dolenthousiast over bent. Veel gekregen kleertjes blijven tenslotte ongedragen in de kast liggen omdat ze simpelweg niet de smaak van de ouders zijn. Een praktisch cadeau als een luiertaart is dan veel fijner want dat scheelt enorm in de kosten en luiers komen altijd van pas. Vraag daar dus ook gerust om wanneer mensen graag willen weten waar ze je na de geboorte van je kleintje blij mee kunnen maken.
Tip 11: Bewaar de bonnetjes
Wanneer je luiers bij een aanbieding groot inkoopt heb je waarschijnlijk regelmatig een grote stapel verpakkingen luiers in huis, waar je ook zomaar ineens mee kan blijven zitten wanneer je baby een plotselinge groeispurt maakt. Bewaar daarom altijd de bonnetjes van de pakketten die nog niet aangebroken zijn, want daarmee kun je dan alsnog terug naar de winkel en het pakket ruilen voor een grotere maat die wel weer goed past.
Tip 12: Begin met zindelijkheidstraining zodra het kan
Een van de beste manieren om luiers uit te sparen is zorgen dat je baby ze in het geheel niet meer nodig heeft, en dat doe je door vroeg te beginnen met zindelijkheidstraining. Uiteraard kun je dat niet opdringen als je kindje er nog niet klaar voor is. Sterker nog, daarmee kun je er zelfs voor zorgen dat het veel langer duurt dan anders. Maar als er interesse bestaat voor zelf naar het potje gaan dan kun je dat natuurlijk op de juiste manier stimuleren.
Tip 13: Bespaar ook op babydoekjes
Bij vrijwel elke verschoning van een luier gebruik je babydoekjes en ook daar kun je veel geld op besparen. Wat voor luiers geldt gaat vaak ook op voor babydoekjes. Koop die het liefst in grote verpakkingen, bijvoorbeeld via internet, en probeer ook verschillende merken uit. Let ook goed op de kwaliteit, want de babyhuid is kwetsbaar en sommige babydoekjes bevatten stoffen die de huid van je baby kunnen irriteren. Je kunt bij het gebruik van wasbare luiers ook wasbare babydoekjes overwegen om kosten te besparen, kiezen voor zacht toiletpapier als alternatief of gewoon wassen met een beetje water.