De keuken is in veel huishoudens het centrale punt in huis, waar iedereen samenkomt om van elkaars gezelschap en natuurlijk ook van lekker eten te genieten. Vind je het tijd om je bestaande keuken weg te halen en er een gloednieuwe voor in de plaats te zetten, of heb je een huis gekocht waarvan de keuken eigenlijk meteen vervangen moet worden? Een nieuwe keuken kost dan al snel meer dan je had gehoopt. Wanneer je graag zoveel mogelijk geld op je mooie nieuwe keuken wilt besparen hebben we in dit artikel 10 handige tips voor je.
- 1. Renoveer je bestaande keuken
- 2. Zorg dat je precies weet wat je wilt
- 3. Vergelijk en ding af
- 4. Hou de indeling hetzelfde
- 5. Zorg dat het ontwerp meteen klopt
- 6. Vraag om een volledig uitgewerkte offerte
- 7. Monteer de keuken zelf
- 8. Kies voor een IKEA-keuken
- 9. Rechtsbijstandsverzekering met woonmodule
- 10. Kies het beste moment om te kopen
- 11. Koop de nieuwe keuken in Duitsland
1. Renoveer je bestaande keuken
Een nieuwe keuken is natuurlijk altijd behoorlijk prijzig. Daarom kan het ook slim zijn om eens kritisch naar je huidige keuken te kijken en te bepalen wat er voor nodig zou zijn om die weer een jaar of 5 tot 10 mee te laten gaan. Soms kunnen nieuwe frontjes voor de kasten namelijk al heel veel doen. Als je vaatwasser en andere apparaten versleten zijn kun je besluiten ook die te vervangen. Natuurlijk is dat wel het beste mogelijk als er gebruik is gemaakt van de meer gangbare formaten. Vlak echter ook niet uit wat het aanbrengen van een nieuw keukenblad doet voor de uitstraling van je bestaande keuken. Bereken wat het renoveren van je bestaande keuken ongeveer zou kosten en hoe zich dat verhoudt tot het kopen van een nieuwe keuken. Valt het niet goed uit? Dan weet je in elk geval zeker dat je echt een nieuwe keuken nodig hebt. Dan lees je in de rest van dit artikel hoe je daar zo goed mogelijk op bespaart.
2. Zorg dat je precies weet wat je wilt
Een mooie manier om een overzicht te krijgen van de kosten van je nieuwe keuken is door eerst goed helder te hebben naar wat voor keuken je op zoek bent. Wat is de gewenste lay-out, hoeveel en welke elementen wil je graag hebben en hoe zit het met de inbouwapparaten? Als je dat netjes op een rijtje hebt staan kom je veel beter beslagen ten ijs als je naar keukens gaat kijken in showrooms of via internet op zoek gaat. Zorg dat je ook een goed idee hebt van de gemiddelde kosten voor het type werkblad dat je voor ogen hebt. Dan word je bij het daadwerkelijk uittekenen van de keuken bij een leverancier niet ineens verrast door een bedrag waar je niet op had gerekend.
3. Vergelijk en ding af
Informatie opzoeken en prijzen vergelijk is tegenwoordig makkelijker dan ooit dankzij het internet. Toch zijn er nog altijd heel veel mensen die eigenlijk alleen van plan waren om ter inspiratie naar een keukenshowroom te gaan, maar zichzelf eenmaal binnen door een handige verkoper alsnog een veel te dure keuken laten aansmeren. Onthoud dat de keukenbranche bekend staat om zijn meest gehaaide en kundige verkopers, die voor vrijwel elk type klant precies weten hoe ze te werk moeten gaan om een keuken te slijten. Alleen wanneer je zelf een goed idee hebt van wat je zoekt en hoeveel dat maximaal zou moeten kosten kun je daar goed weerstand aan bieden. Dan heb je ook een veel betere onderhandelingspositie. Wees ook echt niet te bang om genoeg van de prijs af te dingen. Doe je dat niet, dan weet je 100% zeker dat je teveel betaalt.
4. Hou de indeling hetzelfde
Wanneer de nieuwe keuken een oude keuken gaat vervangen, dan bespaar je al heel wat moeite en kosten door de indeling en het formaat ongeveer gelijk te houden. Dan kun je namelijk simpelweg de oude keuken verwijderen (als je slim bent doe je dat zelf, dan kost het niets extra) en de nieuwe installeren. Er hoeven geen leidingen en afvoeren omgelegd te worden, er is op de juiste plekken meteen elektriciteit aanwezig en ook de tegels op wanden en vloeren kunnen als ze nog goed zijn gewoon blijven zitten. De nieuwe keuken kan dus met minimale aanpassingen worden opgebouwd.
5. Zorg dat het ontwerp meteen klopt
Wanneer je na het afspreken van een prijs toch nog iets wijzigt aan het ontwerp van de keuken vind je het waarschijnlijk niet zo gek dat de prijs dan ook nog wat verandert. Dat is echter een moment waarop je portemonnee een flinke tik kan krijgen, want voor je het weet verdwijnen bepaalde kortingen of betaal je voor deze ene wijziging veel teveel. Het beste is dus om na het afspreken van de prijs niets meer aan het ontwerp te wijzigen. Ben je genoodzaakt om die ene verandering toch aan te laten brengen omdat de keuken anders echt niet past? Zorg dan dat je duidelijk over de prijs communiceert en precies weet wat er extra bij gaat komen.
6. Vraag om een volledig uitgewerkte offerte
Om vast te kunnen stellen waar de prijs van je keuken precies uit is opgebouwd vraag je het beste om een volledig gespecificeerde offerte, waarbij de prijs van elk aparte onderdeel is vermeld. Hoe gedetailleerder hoe beter. Zo weet je namelijk altijd exact wat je keuken kost en welke onderdelen het duurste zijn. Maar ook de eventuele installatiekosten staan zo duidelijk omschreven. Wees bereid om glashard weg te lopen als die gedetailleerde offerte je wordt geweigerd. Er zijn legio leveranciers die dat wel bereid zijn te doen en de kans is ook groot dat die betrouwbaarder zijn.
7. Monteer de keuken zelf
Een keuken is door professionele monteurs over het algemeen heel vlot in elkaar te zetten. Het wordt pas echt bewerkelijk wanneer je ook opnieuw wilt laten betegelen, een andere vloer erin wilt hebben of wanneer leidingen, afvoeren en stopcontacten verplaatst moeten worden. Maar op het monteren van de keuken zelf kun je in de regel niet zoveel besparen. Een kleine keuken met 3 tot 4 elementen kost ongeveer 250 euro aan arbeidskosten. Dat loopt op naar 500 euro voor een middelgrote keuken tot ongeveer 1.000 euro voor een groot formaat keuken met veel elementen. Bij een keuken met een middelgroot formaat die ongeveer 5.000 euro kosten kun je dus tot 10% besparen op de totaalprijs door hem helemaal zelf in elkaar te zetten. Het is dus wel degelijk mogelijk en wie weet vind je het als ervaren doe-het-zelver zelfs wel leuk om te doen. Maar als je iets minder handig bent weegt de extra tijd, de moeite en de kans dat je iets beschadigt normaal gesproken niet op tegen de bespaarde kosten.
8. Kies voor een IKEA-keuken
Bij veel mensen is inmiddels wel bekend dat je voor de meest voordelige keukens niet naar een keukenshowroom of grote discounter moet gaan maar het beste terechtkunt bij woongigant IKEA. Je vindt er allerlei verschillende keukens waarin vaak slim met de beschikbare ruimte wordt omgegaan en die verder ook van prima kwaliteit zijn. Alle keukens hebben hetzelfde basisontwerp waar goed over is nagedacht en waarin de diverse elementen altijd perfect bij elkaar passen. Ook leuk is dat je meteen online in 3D je nieuwe keuken kunt ontwerpen. Een nadeel is wel dat IKEA geen stenen keukenbladen levert, de bladen zijn namelijk altijd van hout of gelamineerd hout gemaakt.
9. Rechtsbijstandsverzekering met woonmodule
Wanneer je een keuken bestelt en/of laat monteren kan er altijd iets fout gaan. Vooral wanneer na verloop van tijd tekortkomingen blijken te zijn kan er discussie ontstaan over de schuldvraag en wie de kosten moet dragen. Dan is het altijd fijn wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten waar ook een module wonen bij in zit. Dat kan ook standaard onder de dekking van je huidige verzekering vallen, maar check dit altijd even voor je op jacht gaat naar een nieuwe keuken. Mocht er dan iets fout gaan dan sta je veel sterker ten opzichte van de partij waar je de keuken hebt gekocht.
10. Kies het beste moment om te kopen
De zomermaanden zijn in de regel slappe tijden voor keukenverkopers. In juli en augustus zijn de meeste mensen van het mooie weer en/of van hun vakantie aan het genieten. Er worden in die maanden dus simpelweg minder keukens verkocht. Dat kan erg gunstig zijn wanneer je geld wilt besparen. Dat doe je dus door zelf juist wel in die periode op keukenjacht te gaan. Vooral bij keukenzaken die met verkopers werken die targets moeten halen kun je dan vaak makkelijker een hoge korting binnenhalen. Datzelfde geldt tijdens de rest van het jaar ook voor de dagen aan het eind van de maand. Ook dan lopen vaak targets bijna af en kan een verkoper nog snel even de boel rechttrekken als die geen geweldige maand heeft gedraaid.
11. Koop de nieuwe keuken in Duitsland
Niet alleen boodschappen en huizen zijn over het algemeen een stuk goedkoper in Duitsland, ook keukens zijn vaak een stuk voordeliger bij onze oosterburen dan in Nederland. Vooral keukens uit het middensegment (tussen ongeveer 4.000 en 8.000 euro) kun je vaak veel goedkoper krijgen in Duitsland, terwijl de kwaliteit soms zelfs beter is. Het kan daarom echt de moeite waard zijn om een dagje naar Duitsland te gaan om daar een mooie keuken uit te zoeken en meteen te bestellen. In vrijwel elke grotere plaats net over de grens kun je terecht. Welke daarvan voor jou de beste keus is hangt er dus vooral vanaf waar je zelf woont. Wie in het noorden van het land zit kan bijvoorbeeld prima een dagje naar Nordhorn, net over de grens bij Almelo. Ook in Kleve, ter hoogte van Nijmegen, vind je meerdere grote keukenwinkels. Wie in het zuiden van het land woont kan prima in Kleve terecht, maar zou ook kunnen overwegen om naar Aken te rijden.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Hoe kun je geld besparen op meubels voor in huis? 10 tips
- 12 tips om geld te besparen op een verbouwing
- 12 tips voor goedkope traprenovatie
- Zelf wasmiddel maken, kan je geld besparen?
- Tweedehands keuken; wel of niet en waar let je op?
- 10 tips voor een goedkoop bed
- 10 tips om te besparen op je verlichting
- 5 tips om te besparen op een nieuwe badkamer