Een goede nachtrust is belangrijk. Maar als je ‘s nachts wakker ligt van de enorme prijs die je betaalt voor een goed bed, is dat natuurlijk vervelend. Want ja. Een bed van een bekend merk kan je zomaar meer dan 1.000 euro kosten. Maar wist je dat je die kosten ook een stuk lager kunt houden? In dit artikel vertellen we je 10 onmisbare tips om een goedkoop bed te kopen.
1. Goedkoop vs duurkoop
Wie in een matrassen speciaalzaak staat, wandelt tussen matrassen van 100 euro tot soms wel 2.000 euro. Dat zijn enorme prijsverschillen. En aangezien de prijs voor veel mensen in verhouding staat tot de kwaliteit van een product, krijg je al bijna rugklachten als je naar een goedkoop matras kijkt. Maar wist je dat de kwaliteit van een matras helemaal niet in verhouding staat tot de prijs?
De Consumentenbond heeft ooit een test gedaan waarbij 12 mensen in een hotel mochten slapen. De helft van de groep vond het harde bed het fijnst. De andere helft vond het zachte bed het fijnst. Maar wat de groep niet wist, is dat het ene matras ruim 7 keer zo duur was dan het andere matras. Toch koos de helft van de groep voor het goedkope matras. Dit onderzoek laat dus zien dat mensen een bed niet perse beter of slechter vinden liggen als de prijs verschilt. Het laat alleen zien dat een matras lekker ligt aan de hand van je eigen voorkeur. Een matras van 100 of 200 euro kan dus beter voor jou zijn dan een matras van 1.000 euro.
2. Koop een tweedehands bed
Een tweedehands matras kopen vies? Neehoor. Zeker niet als er een losse hoes omheen zit die je kunt wassen. En heb je weleens in een hotel geslapen? Daar deel je hetzelfde bed met soms wel duizenden mensen die je voorgingen. Ook weet je dan niet eens of de lakens wel zijn gewassen nadat iemand eronder heeft gelegen. Het enige waar je bij een tweedehands matras op moet letten is dat de vorm van het matras nog goed is. Wanneer er al kuilen in het matras zitten is het matras natuurlijk al teveel gebruikt en kun je rugklachten of nekklachten krijgen. Maar aangezien je een tweedehands matras altijd op gaat halen, kun je hem prima even proberen voordat je hem meeneemt.
Waar kun je een tweedehands bed kopen of gratis vinden?
– Marktplaats.nl
– Speurders.nl
– Gratisaftehalen.nl
– Gratisoptehalen.nl
– Facebookgroepen
– Facebook Marketplace
2. Bouw je eigen bedframe
Het matras van een bed is vaak het eerste waar je voor gaat kijken. Maar vervolgens moet je ook nog een ombouw kopen. Wil je een mooie ombouw hebben, dan kost dat je al gauw 200 tot 500 euro. Een flink prijskaartje. Daarom kun je misschien ook overwegen om je eigen bedframe te maken. Het is één van de makkelijkste stukken meubilair die je kunt maken, omdat je alleen vier planken nodig hebt en vervolgens alleen wat extra materiaal gebruikt om het bed stevig te maken en de lattenbodem ergens op te leggen.
Ga je een eigen bed maken, dan moet je uiteraard wel kiezen voor goedkoop hout of ander materiaal. Want goedkope bed frames in de winkel zijn soms nog goedkoper dan wanneer je een eigen frame bouwt van duurder hout. Het beste hout dat je kunt kopen is vuren hout. Dit is een goedkope houtsoort waar je voor een paar tientjes een bed van kunt maken. Je kunt ook tweedehands bedden gebruiken om een eigen bed frame van te zagen. Dat hout kun je vervolgens zelf verven met een kleur die je mooi vindt.
3. Koop een kleiner bed
Het klinkt misschien logisch, maar een groter bed kost uiteraard ook meer geld dan een klein bed. En dan gaat het niet alleen om het matras, maar ook de ombouw en vervolgens ook weer de lakens, dekbedden en andere spullen die je nodig hebt. Vraag je dus af of die 20 centimeter extra echt iets toevoegt aan je gevoel van vrijheid in bed. Want als dat niet zo is, dan besteed je dus veel geld aan extra’s die je niet nodig had gehad. Een bed van 180 centimeter is natuurlijk lekker, maar 160 centimeter of zelfs 140 centimeter zijn prima voor twee mensen van gemiddelde lengte en postuur.
4. Neem twee éénpersoonsbedden
Een tweepersoonsbed met één groot matras is heerlijk omdat je zo overal kunt liggen zonder in een gat te vallen. Maar soms is het veel goedkoper om twee éénpersoonsbedden te kopen en tegen elkaar aan te schuiven. Wil je dan toch nog overal kunnen liggen zonder in een gat te vallen, dan kun je een zogenaamde liefdesbrug aanschaffen. Dit is een stuk kunststof dat je in het gat tussen de twee matrassen stopt. Omdat dit voorwerp precies het gat opvult, heb je alsnog het gevoel op één groot matras te liggen.
5. Koop een all-in-one bed
Sommige bedden bestaan uit drie of soms wel meer onderdelen. Je koopt dan onder andere een matras, lattenbodem en een frame. Bij elkaar opgeteld ben je dan vaak meer kwijt dan je van tevoren had ingeschat. Je kan dit voorkomen door te kiezen voor een all-in-one bed. Dit zijn bedden waarbij je in één keer een totaalpakket aanschaft. Boxspring bedden zijn daar een goed voorbeeld van. Kijk dus eens naar goedkope all-in-one bedden, om zelf te vergelijken wat de meest voordelige keus is.
6. Vergelijk prijzen
Ieder bed heeft een ander prijskaartje. Dat is logisch. Maar soms verschillen de prijzen tussen verschillende aanbieders ook nog. Ben je bijvoorbeeld bij Beter Bed geweest om te kijken voor een nieuwe bed, dan betekent het niet dat de concurrent precies dezelfde prijs hanteert. Soms geven winkels een specifieke korting, of hebben ze een opruiming om de laatste bedden of matrassen weg te doen. Je kunt dus het beste naar een winkel gaan en daar de typenummers opschrijven van de bedden die je het fijnst vindt. Vervolgens kun je op internet op zoek gaan naar deze bedden om te zien of de prijzen ergens anders goedkoper zijn.
7. Slaap op een bedbank
De beste manier om te besparen is door één meubelstuk te gebruiken voor twee doeleinden. Een bedbank is zo’n ideaal meubelstuk. De kosten voor een bedbank of slaapbank zijn namelijk niet veel hoger dan die voor een normale bank. Daardoor bespaar je volledig op de kosten voor een bed. Een extra voordeel is dat je ook ruimte bespaart in huis. Een nadeel is dat je iedere ochtend je bed weer moet opruimen om het weer om te toveren in een bankstel. Maar als je bedenkt dat je daar een paar honderd euro mee bespaart, is het natuurlijk maar een kleine moeite.
8. Gebruik pallets
Heb je een paar pallets in de achtertuin staan? Die kun je dan prima gebruiken als bed. Vooral voor studenten is het een populaire manier om toch het gevoel van een echt bed te ervaren. Op de grond slapen is namelijk net weer iets teveel van het goede. Wel moet je opletten bij het gebruik van pallets. Het hout is namelijk niet zo veerkrachtig als een goede lattenbodem. Daar heb je bij een dik matras niet zo’n last van, maar het kan bij een dun matras zorgen voor pijn in je rug of nek.
9. Onderhandel
Een bed kopen is net zoiets als het kopen van een keuken of auto. Er wordt namelijk een klein beetje verwacht dat je onderhandelt met de verkoper. Natuurlijk niet als je een goedkoop bed koopt voor 200 euro, dat al in de aanbieding is. Maar bedden waar je 500 of 600 euro voor betaald, daar kan soms best wat geld vanaf. Met name als je het bed koopt in een winkel waar je ook direct enkele andere meubels koopt. Want hoe meer spullen je koopt in dezelfde winkel, hoe meer je van de prijs kunt afdingen.
10. Bestel online
Het bestellen van een bed op internet is tegenwoordig net zo eenvoudig als het laten thuisbezorgen van je boodschappen. Zelfs Amazon biedt de mogelijkheid om bedden en matrassen te laten bezorgen. Vaak komen die uit Duitsland, waar veel producten goedkoper zijn dan in Nederland. Ook zijn veel matrassen van Duitse fabrikanten afkomstig. Daardoor kun je soms veel beter een bed op internet kopen. Het enige nadeel is dat je het bed niet kunt testen, tenzij je het bed ook ergens in de winkel hebt gezien. Je kunt de zoektocht ook omkeren. Dan kijk je eerst op internet welke matrassen of bedden je goedkoop kunt kopen. Vervolgens ga je kijken bij welke meubelwinkels die bedden in de etalage staan, zodat je ze kunt testen.
Slapen is één van de fijnste dingen die er is. Daarna uitgerust wakker worden is nog veel beter. Investeren in een goed bed is dus erg belangrijk. Gelukkig ben je er na het lezen van dit artikel achter dat die investering niet altijd draait om geld, maar vooral om je eigen voorkeuren en om het maken van slimme keuzes.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 11 Tips voor een goedkope keuken
- 65 tips om energie te besparen (gas, water, licht)
- 9 tips voor goedkope kleding
- 10 tips om geld te besparen op een nieuw matras
- 10 tips om geld te besparen op online aankopen
- 28 meubels die je zelf met steigerhout in elkaar kunt klussen
- Zelf een loungeset maken van pallets, 5 tips
- 23 tips om te besparen op vaste lasten
- 12 tips voor goedkope traprenovatie
- 7 Tips om je uitzet bij elkaar te krijgen