Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

21 Tips om te besparen op smartphone kosten

21 Tips om te besparen op smartphone kosten

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

We hebben er allemaal eentje. Een smartphone. Daardoor lijkt het alsof de kosten voor die telefoon er nou eenmaal bij horen. Abonnementen van 50 euro per maand zijn helemaal geen uitzondering meer. Maar wist je dat je prima kunt besparen op een smartphone? En dan niet alleen op de abonnementskosten. Wil je meer weten? Wij vertellen je in dit artikel maar liefst 21 tips om te besparen op die kosten.


1. Koop een goedkopere telefoon

Het is de grootste kostenpost als je een smartphone koopt. Het toestel zelf. Het is dus logisch dat je daar als eerste naar moet kijken als je wilt besparen op smartphone kosten. Hieronder zie hoe je dat doet.

1.1 Aliexpress

Aliexpress beleefde enkele jaren geleden een enorme groei aan populariteit. Voordat we het wisten, kochten we massaal telefoonhoesjes en andere frutsels voor minder dan 1 euro. De verzendkosten van 3 tot 8 weken namen we voor lief. Maar wist je dat je ook telefoons kunt kopen op Aliexpress. En wist je dat daar soms hele goede smartphones tussen zitten? Bijvoorbeeld van het steeds populairder wordende merk Xiami, maar ook AGM, DOGEE en Umidigi zijn telefoonmerken die het in de reviews goed doen. En het mooiste? Deze telefoons koop je al vanaf 80 euro.

1.2 Tweedehands

Alles is goedkoper wanneer het tweedehands is. Dat geldt dus ook voor telefoons. Op Marktplaats komen dagelijks honderden nieuwe telefoons te staan, waar jij op kunt bieden. De prijzen? Iphones vanaf 50 euro en Samsung telefoons vanaf 25 euro. Niet verkeerd voor modellen die 1,5 tot 3 jaar geleden geleden nog zeer gewild waren. Het spreekt voor zich dat je wel moet opletten dat je geen kapotte telefoon koopt. Laat de telefoon dus niet opsturen, maar ga hem altijd eerst bekijken en testen.

1.3 Ouder model

Zodra de nieuwe Iphone of Samsung uitkomt, verliest iedereen direct zijn interesse in het model dat tot 2 maanden geleden nog een zogenaamd vlaggenschip model was. Jij kunt profiteren van die hebberigheid door gewoon een jaartje te wachten voordat je zo’n goed toestel koopt. De prijzen zijn honderden euro’s lager, terwijl je precies hetzelfde krijgt waar andere mensen een jaar geleden meer dan duizend euro voor betaalden. Dat is snel verdiend.

1.4 Vraag je familieleden

Er is altijd wel iemand in je familie die ieder jaar zijn telefoon verwisselt. Maar ook andere mensen in je familie die toe zijn aan een nieuwe telefoon kunnen je hierbij helpen. Want stel nou dat je een prima toestel kunt kopen van je nichtje, die niet meer tevreden is met de batterijduur van het toestel. Voor een paar tientjes zet je er een nieuwe batterij in en je kunt weer een jaar of twee vooruit.

1.5 Koop refurbished toestellen

Sommige gebruikers brengen een toestel terug naar de winkel wanneer ze hem niet meer willen. Dit gebeurt vooral bij Iphones veel. Het toestel wordt dan helemaal nagekeken en weer verkocht als refurbished. Het is dan alsof je een nieuw toestel koopt, maar met wat extra gebruikerssporen. Hoewel dit een vorm is van tweedehands smartphones kopen, krijg je bij dit soort refurbished toestellen vaak enkele maanden garantie

1.6 Koop via veilingen

Op websites met consumentengoederen vinden vaak veilingen met telefoons plaats. Kijk bijvoorbeeld eens op bvaauctions.nl. Soms gaan bedrijven failliet, waardoor alle telefoons van de zaak verkocht moeten worden. Jij kunt dan soms een gloednieuw toestel kopen voor minder dan de helft van de winkelprijs.


2. Neem je bundel onder de loep

Vervolgens is je bundel de grootste kostenpost. Want iedere maand bel, sms en internet je jezelf door het leven heen, waarbij je dus kosten maakt. Je kunt besparen op de volgende manieren.

2.1 Bekijk je daadwerkelijke verbruik

Op je telefoon zitten apps die jouw gegevensverbruik netjes bijhouden. Ook je internetprovider kan precies vertellen hoeveel belminuten of MB’s je nog over hebt. Bekijk eens hoeveel data je hebt verbruikt gedurende de laatste 6 maanden. Is dat veel minder dan waar je voor betaald? Dan is het dus hoog tijd om je databundel iets te verkleinen.

2.2. Bespaar met Wifi-codes

Niemand wil bij binnenkomst direct vragen om de Wifi-code. Maar als je wilt besparen en je bent van plan internet te gebruiken vanaf een bepaalde plek, waarom niet? Zolang jij daardoor geen mobiel internet hoeft te besteden, blijf je netjes binnen je bundel of kun je de bundel zelfs verkleinen. Er zijn zelfs mensen zonder databundel, die alleen maar internetten waar ze Wifi hebben. Die mensen sparen zomaar 100-200 euro per jaar aan datakosten.

2.3 Vergelijk altijd prijzen

Zie je een aanbieding, dan ben je vaak geneigd om daar direct op in te gaan. Doe dat niet. Als een provider een aanbieding heeft, dan doet de concurrentie dat vaak ook. Soms op hetzelfde moment, soms een maand later. Kijk dus altijd om je heen of er geen databundel prijzenoorlog gaande is. De vraag naar data wordt namelijk steeds groter. Daardoor vergrootten veel providers hun pakketten, of bieden ze kleinere pakketten tegen hoge kortingen. Op internet kun je diverse websites vinden die telefoonabonnementen vergelijken. Zo ben je er binnen enkele minuten al achter waar de beste deal is.

2.4 Bel alleen via internet

Heb je Whatsapp of Skype op je telefoon? In dat geval hoef je geen bel bundel meer af te sluiten. Bellen via het internet is namelijk veel goedkoper. Voor 1 minuut bellen via Whatsapp, besteedt je ongeveer 250kb aan data. Dat betekent dat je met 1 GB aan data een telefoongesprek van 4.000 minuten (66 uur) kunt voeren. En die 1 GB aan data is waarschijnlijk een stuk goedkoper dan bellen zonder limiet.


3. Telefooninstellingen

Je kunt ook geld besparen door de instellingen van je telefoon slim te gebruiken. Hieronder vier tips waarmee je het dataverbruik aanzienlijk vermindert.

3.1 Check de automatische updates

In je telefoon kun je instellen wanneer apps mogen updaten. Het is verstandig om hier aan te geven dat apps dat alleen mogen doen wanneer je verbonden bent met Wifi. Anders kost je het je maandelijks honderden MB’s aan data. En dat is zonde, want wellicht was je een paar uur later wel in een gebied met Wifi geweest.

3.2 Bekijk je browserinstellingen

Veel van je MB’s gaan op aan browsen op internet. Doe je dit in browsers zoals Chrome, dan kun je hier ook instellingen wijzigen. Bijvoorbeeld door de optie Databesparing van Chrome in te schakelen. Dan worden alle webpagina’s eerst gescreend en vervolgens in een Lite versie aan jou getoond. Je hebt hierdoor sneller internet, en je verbruikt minder data. Twee vliegen in één klap dus.

3.3 Download een app voor je verbruik

Er zijn tientallen apps beschikbaar die je dataverbruik bijhouden. Daar is een goede reden voor, want er zijn dagelijks duizenden mensen die over hun databundel heen gaan en daardoor veel kosten maken. Een app die je verbruik bijhoudt, geeft altijd meldingen wanneer je boven een bepaald percentage van je bundel komt. Zo’n melding kun je bijvoorbeeld instellen voor iedere 25%. Zit je een keer per ongeluk films te streamen zonder Wifi, dan verlies je dus niet al je data in één keer.

3.4  Zet roaming altijd uit

Roaming is het gebruik van je databundel in een ander land. Hoewel je sinds 2017 ook in Europese landen gebruik maakt van je bundel, zijn de prijzen buiten je bundel erg hoog. Moet je bij jouw mobiele provider kosten betalen wanneer je buiten je bundel gaat, dan kun je vaak op de website instellen dat je internet dan direct wordt stopgezet. Ook krijg je dan sms’jes wanneer je op dat punt bent gekomen.


4. Belangrijke overwegingen

Hierboven benoemden we al enkele belangrijke tips om de kosten laag te houden. Maar er zijn nog veel meer belangrijke overwegingen die jouw kosten voor een smartphone laag houden. Hier vind je ze.

4.1 Los toestel vs. abonnement

Heb je een nieuwe toestel nodig of loopt je abonnement af? Maak dan eens een berekening of je beter af bent met een los toestel of een abonnement. Over het algemeen geldt dat je vaak duur uit bent met een abonnement. Kijk maar eens naar de prijs van een los toestel en vervolgens naar een bundel die past bij jou wensen en eisen.

Wel moet daarbij een kanttekening geplaatst worden. Want vaak worden abonnementen gekoppeld aan de nieuwste telefoons. Ga je daarbij kijken naar de prijs van een los toestel en de prijs voor een abonnement, dan kan een abonnement goedkoper zijn. Maar dat heeft er vooral mee te maken dat nieuwe toestellen altijd een vrij hoge aanschafprijs hebben. Ga je kijken naar oudere toestellen, dan ben je vaak wel goedkoper uit met een los toestel.

4.2 Stap over naar een andere provider

We willen allemaal ons leven zo gemakkelijk mogelijk inrichten. Het overstappen naar een andere telefoonprovider wordt vaak gezien als iets moeilijks. Daarom blijven veel mensen hangen, ondanks dat het ergens anders goedkoper is. Maar wist je dat het overstappen naar een andere provider enorm makkelijk is. Mobiele providers weten namelijk dat jij het als een lastige handeling beschouwd, waardoor ze alle trucjes uit te kast trekken om jou als klant te krijgen. Soms wordt zelfs je oude nummer automatisch overgenomen en hoef je je niet eens meer af te melden bij de oude provider. Zo’n overstapservice maakt het interessant om eens te kiezen voor een andere provider. Want die paar euro per maand levert na een paar jaar een paar honderd euro op.

4.3 Neem een Sim Only abonnement

Heb je een toestel dat het nog goed doet terwijl je abonnement afloopt? Neem dan geen nieuw abonnement met toestel, maar kies voor een Sim Only abonnement. Je hebt al abonnementen met meerdere Gigabytes en onbeperkte belminuten vanaf 10 euro per maand. Dat terwijl een nieuw telefoonabonnement al snel 30 tot 50 euro per maand gaat kosten. Verzorg de telefoon goed, vervang eventueel de batterij of het scherm en je kunt er zo weer een jaar mee vooruit.

4.4 Neem een maandelijks opzegbaar abonnement

Neem je een Sim Only abonnement? Dan is het in deze tijd vaak beter om die niet vast te leggen voor twee jaar. Het verschil met een maandelijks opzegbaar abonnement is vaak maar één of twee euro en je profiteert met een flexibel abonnement van grote veranderingen in de markt. Want iedere paar maanden komt er weer een grote databundel uit voor een lagere prijs. Kun jij maandelijks opzeggen, of de bundel bij die provider elke maand wijzigen, dan profiteer je dus steeds van een grotere bundel voor dezelfde prijs als je nu betaalt. Dat had niet gekund als je voor één of twee euro per maand vast had gezeten aan dezelfde bundel.

Daarbij komt dat je met een maandelijks opzegbaar abonnement veel flexibeler bent. Ga je bijvoorbeeld vanuit huis werken, dan kun je gewoon internetten vanaf je Wifi verbinding en de bundel verkleinen. Of je gaat bijvoorbeeld op wereldreis, waarbij je de telefoon voor een half jaar vrijwel niet gebruikt. Het hebben van een flexibel abonnement spaart je afhankelijk van je levensstijl veel meer uit dat de enkele euro’s die het je meer kost dan een tweejarig abonnement.

4.5 Koop prepaid

Wil je het echt extreem aanpakken? Koop dan een telefoon waar je alleen prepaid tegoed op zet. Omdat je hier steeds zelf het tegoed moet opwaarderen, verbruik je alleen maar wat je echt nodig hebt. En hoewel de prijs per MB of belminuut vaak duurder zijn bij prepaid, vraag je je dus bij ieder bericht af of het wel echt belangrijk is.

4.6 Verkoop je oude telefoon

Heb je een telefoon liggen die je niet meer gebruikt? Die kun je prima doorverkopen. Zelfs als jij er niets meer in ziet, is er altijd wel iemand die hem wilt overkopen voor een paar euro. En hoewel dat geen vetpot is, blijft dat altijd nog een betere investering dan om hem te bewaren in een oude schoenendoos vol oude elektronica.


Heb jij een veel te dure smartphone? Of ben je juist op zoek naar een nieuwe? Hopelijk ben je met deze tips in staat om de kosten voor je telefoon(abonnement) te beperken, om zo meer geld over te houden voor leukere dingen. Want mobiel bereikbaar zijn is belangrijk. Vooruitgang op financieel gebied is alleen nog nét iets belangrijker.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen