Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Hoe bespaar je op een autoverzekering? 8 tips

Hoe bespaar je op een autoverzekering? 8 tips

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Als je een auto hebt, dan zul je deze moeten verzekeren. Onder het betalen voor een autoverzekering kun je dus niet uit komen, maar er zijn wél dingen die je kunt doen om het bedrag voor die verzekering zo laag mogelijk te houden. Hoe je kunt besparen op een autoverzekering? In dit artikel voorzien we je van 8 tips.

Lees ook:


Hoe wordt de premie berekend?

Om te bepalen hoe je op je autoverzekering zou kunnen besparen, is het handig om te begrijpen hoe de premie nu eigenlijk precies wordt berekend. Om de hoogte van de premie te berekenen, kijkt een verzekeraar naar een aantal punten, waaronder:

Je leeftijd

Jongeren tot 24 jaar betalen meer premie. Dit komt omdat zij (als beginnend bestuurder) meer risico met zich meebrengen dan iemand die ouder is.

Het type auto

Ook het type auto dat je wilt verzekeren heeft invloed op de premie. Zo zal het verzekeren van een zware auto duurder zijn dan het verzekeren van een lichtere auto. Dit heeft vooral ook te maken met de schade die zo’n auto aan zou kunnen richten. Een snelle auto verzekeren zal duurder zijn dan een minder snelle auto. En ook de waarde van je auto is van invloed op de premie.

Je woonplaats

De premie van je verzekering hangt ook af van waar je woont. Mensen die in een stad wonen betalen bijvoorbeeld meer dan mensen die op het platteland wonen. Dit heeft alles te maken met het risico op schade.

Je schadevrije jaren

Mensen die geen schade rijden, bouwen schadevrije jaren op. Die schadevrije jaren zorgen ervoor dat je flink wat korting op je premie kunt krijgen. Minder (of geen) schadevrije jaren zorgen dus voor een hogere premie.

Het aantal kilometers per jaar

Rijd je veel? Dan is de premie voor je verzekering hoger dan wanneer je de auto nauwelijks gebruikt. Wie veel onderweg is, heeft immers ook meer kans om met schade te maken te krijgen.


1. Bekijk je huidige verzekering

Heb je al een autoverzekering? Dan doe je er goed aan om deze zo nu en dan eens onder de loep te nemen. Is de dekking van de verzekering nog naar je zin en/of nodig? En wat betaal je eigenlijk voor de verzekering?

Kijk of het goedkoper kan

Er zijn veel mensen die een verzekering voor hun auto hebben afgesloten toen ze de auto kochten en die daar vervolgens nooit meer naar om hebben gekeken. Zonde, want de kans dat je kunt besparen op de kosten voor die verzekering is aanwezig. Vergelijk jouw huidige verzekering daarom zeker eens met andere verzekeringen om te bepalen of jouw huidige verzekering ook de meest voordelige is.


2. Kies voor een geschikte dekking

Een 12 jaar oude auto allrisk verzekeren, is in de meeste gevallen niet echt nodig. Een gloednieuwe auto slechts WA verzekeren is daarentegen ook niet echt handig. Daarom: bekijk wat voor dekking je nodig hebt. Een dure en/of nieuwe auto kun je in de meeste gevallen het beste goed verzekeren. Dat betekent dat een WA volledig casco (allrisk) waarschijnlijk de beste optie is. Heb je een oudere auto gekocht of is de auto niet zoveel waard? Dan is zo’n verzekering wat overdreven en kun je beter voor een goedkopere dekking gaan.

Richtlijnen voor het kiezen van een dekking

Weet je niet goed hoe je jouw auto het beste zou kunnen verzekeren? Kijk dan naar de leeftijd en de waarde van je auto. Bij een hele dure auto kun je logischerwijs beter voor een volledige dekking kiezen dan bij een auto van 1500 euro. De richtlijnen qua leeftijd van de auto zijn zo ongeveer als volgt:

  • WA volledig casco – auto’s met een leeftijd van 0 t/m 5 jaar
  • WA beperkt casco – auto’s met een leeftijd van 6 t/m 10 jaar
  • WA – auto’s die ouder zijn dan 10 jaar

Belangrijk: Dit is een richtlijn en geen regel. Bekijk dus altijd wat voor jouw auto (en jouw situatie) de meest handige dekking is.

Voorkom dubbel verzekeren

Een extra bundel afsluiten om je te verzekeren voor pechhulp kan handig zijn, maar is overbodig als je bijvoorbeeld lid bent van de ANWB en dus al recht hebt op pechhulp. En als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kan het zijn dat daar ook een verkeersdekking in zit, waardoor een extra bundel daarvoor totaal overbodig is. Check dus zeker ook even je andere verzekeringen om te bekijken waar je al voor verzekerd bent.


3. Vergelijk verzekeringen

Als je weet wat voor soort verzekering je af wilt sluiten voor jouw auto, dan is het tijd om te kijken waar je dit het meest voordelig zou kunnen doen. Er zijn veel verzekeraars in ons land en al deze verzekeraars bieden verzekeringen met eigen voorwaarden en prijzen aan. Het uitzoeken welke verzekeraar de meest voordelige verzekering aanbiedt, kan ‘handmatig’ dus nogal een klusje zijn.

Gebruik een vergelijkingssite

De makkelijkste manier om de meest voordelige verzekering te vinden, is door gebruik te maken van een vergelijkingssite. Zo krijg je razendsnel een overzicht van de verzekeraars, de verzekeringen die ze aanbieden en de kosten die daarbij komen kijken. Zo kun je direct zien welke verzekeraar/verzekering het beste bij je past.

Kijk niet alleen naar de premie

Alleen naar de premie kijken als je autoverzekeringen gaat vergelijken, geeft vaak geen goed beeld van waar je nu uiteindelijk echt het voordeligst uit bent. Kijk in plaats daarvan ook naar de hoogte van de eenmalige poliskosten, kosten voor het wijzigen of beëindigen van je verzekering en naar het eventuele eigen risico. Vergelijk ook even wat er allemaal onder de dekking valt en tot welke bedragen je verzekerd bent bij schade. Op die manier kun je een keuze maken die het meest voordelig is voor jou.


4. Kies voor een hoger eigen risico

Heb je een spaarpotje achter de hand om eventuele schade zelf te kunnen betalen? Dan kan het slim zijn om voor een verzekering met een hoger eigen risico te kiezen. Dit scheelt namelijk vaak flink op het premiebedrag.

Houd er wel rekening mee dat je bij een schademelding eerst dat bedrag zult moeten betalen, waardoor je dat geld wel moet hebben of moet kunnen missen. Ben je er niet zeker van of dit lukt? Dan kun je dat risico beter niet nemen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.


5. Betaal de premie per jaar

De meeste mensen betalen de premie voor hun verzekering(en) per maand. Hoewel dit de meest gekozen optie is, is dit lang niet altijd de meest voordelige optie. Kijk daarom eens of het goedkoper is om je verzekering per jaar te betalen.

Op die manier moet je wel het hele bedrag in één keer (kunnen) betalen, maar dit kan ervoor zorgen dat je flink bespaart op de premie. Houd er wel rekening mee dat dit niet altijd het geval is, dus check goed of het voor jouw verzekering wel of niet zo is.


6. Betaal kleinere schades zelf

Is de schade die je aan je auto hebt opgelopen vrij goedkoop op te lossen? Dan kan het verstandig zijn om deze schade zelf te betalen in plaats van dat via je verzekering te regelen.

Het melden van schade kan in sommige gevallen namelijk zorgen voor het kwijtraken van een aantal schadevrije jaren (no-claimkorting). Dit zorgt er vervolgens (vaak) voor dat de premie duurder wordt. Om te bepalen wat voor jou de meest verstandige optie is, kun je de prijs van de reparatie vergelijken met de extra kosten die het melden van de schade met zich mee zullen brengen.

Schade via de verzekering laten repareren

Wil je schade aan je eigen auto door je verzekeraar laten vergoeden? Dan dien je er rekening mee te houden dat je vaak alleen bij bedrijven terechtkunt die met jouw verzekeraar samenwerken. Check dit dus altijd goed, voordat je bijvoorbeeld dat sterretje in je voorruit laat repareren. Zo voorkom je dat je uiteindelijk alsnog zelf zult moeten betalen voor de reparatie, terwijl je ervoor verzekerd bent.


7. Kijk of je korting kunt krijgen

In sommige gevallen kun je korting krijgen op je verzekering. Zo kun je bij de ANWB bijvoorbeeld een verzekering afsluiten waarbij je korting krijgt als je veilig rijdt. Dit werkt door middel van de Veilig Rijden App, waarmee je feedback krijgt op jouw rijstijl en een rijscore krijgt. Aan de hand van die rijscore kun je tot wel 30% korting krijgen op je verzekering.

Ook kan het zijn dat je korting kunt krijgen via je werkgever door een verzekering bij een bepaalde verzekeraar af te sluiten. Check dus zeker even of dit het geval is en of dat dan de meest voordelige optie is.

Meerdere verzekeringen bij één aanbieder

Daarnaast geven sommige verzekeraars korting als je meerdere verzekeringen bij hen afsluit. Zo is het in sommige gevallen aantrekkelijk om een tweede auto bij dezelfde verzekeraar te verzekeren, omdat je dan korting krijgt op de premie van die tweede autoverzekering. Check wel altijd even of die verzekering dan ook daadwerkelijk de meest voordelige optie is.


8. Kies voor een goedkope auto om te verzekeren

Ook met de keuze qua auto kun je besparen op de kosten voor je autoverzekering. Een lichtere auto (qua gewicht) is goedkoper te verzekeren dan een zwaardere auto. Hetzelfde geldt voor het vermogen van de auto. Als je een snelle auto hebt, zal de premie hoger uitvallen dan wanneer je een auto met een lichtere motor of minder vermogen kiest. Daarnaast is de (dag)waarde van je auto van invloed op de hoogte van je premie. Zo is het verzekeren van een auto met een waarde van 18.000 euro een stuk duurder dan het verzekeren van een auto met een waarde van 6.000 euro. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe auto zijn dit dingen waar je rekening mee kunt houden.

Tip: Een lichtere auto (qua gewicht) is ook nog eens goedkoper in de wegenbelasting.


Extra bespaartips

Hierboven heb je acht tips gevonden waarmee je kunt besparen op je autoverzekering. Andere dingen die je zou kunnen doen om de kosten voor je verzekering zo laag mogelijk te houden zijn:

Rijd netjes

Schade maken zorgt voor het verlies van je no-claimkorting. Probeer schade daarom zoveel mogelijk te voorkomen door netjes te rijden en je aan de verkeersregels te houden.

Maak je wel schade aan een andere auto? Ga er dan niet vandoor om de ander met de schade te laten zitten, omdat je bang bent dat jij je schadevrije jaren zult verliezen. Je kunt na het melden van de schade aan je verzekeraar altijd zelf opdraaien voor het te betalen bedrag, zodat je je schadevrije jaren behoudt.

Zo worden de zaken evengoed netjes geregeld en voorkom je dat je fors meer moet betalen voor je premie. Of het zelf betalen van de schade in jouw geval aantrekkelijk is, kun je eventueel overleggen met je verzekeraar.

Zet de auto op iemand anders’ naam

Woon je in een gebied waar je meer risico loopt (bijvoorbeeld in de randstad) of heb je (haast) geen schadevrije jaren? Dan is de kans groot dat de premie voor een autoverzekering behoorlijk hoog is. Een optie die je in dit geval hebt is de auto op iemand ander’ naam te zetten, zodat de verzekering goedkoper is.

Een manier om als jongere een goedkopere autoverzekering af te kunnen sluiten, is door deze bijvoorbeeld op naam van één van je ouders te zetten. Doordat je ouders een lager risico vormen en waarschijnlijk (wat) schadevrije jaren hebben opgebouwd, is de auto tegen een veel lagere premie te verzekeren. Het enige nadeel is dat je op deze manier zelf geen schadevrije jaren opbouwt.

Rijd minder kilometers

De hoogte van je premie is deels afhankelijk van hoeveel kilometer je per jaar rijdt. Minder vaak de auto pakken (lees: minder rijden) zorgt voor een lagere premie. Iets vaker de fiets of het openbaar vervoer pakken, kan in dit geval dus best handig zijn.

Betaal je premie op tijd

Het niet op tijd betalen van de premie kan ervoor zorgen dat je extra kosten moet betalen. Probeer een te late betaling daarom altijd te voorkomen.

Blijf vergelijken

Door je verzekering elk jaar even te vergelijken met andere verzekeringen, weet je zeker dat je de meest voordelige verzekering hebt voor jouw auto. Houd daarbij ook rekening met het feit dat de auto steeds ouder en (waarschijnlijk) minder waard wordt.


In dit artikel hebben we je van tips voorzien om te besparen op je autoverzekering. Allereerst is het slim om te kijken welke dekking het beste bij jou en jouw auto past. Vervolgens kun je op zoek gaan naar de voordeligste verzekering. Houd daarbij ook rekening met het eigen risico en de poliskosten. Voor het kiezen van de beste verzekering voor jouw auto, kun je het beste gebruikmaken van vergelijkingssites.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vervoer
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2025 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen